ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Ceea ce se întâmplă zilele acestea în Franța ne arată că filmul "Black Lives Matter" se mută din SUA în Europa.

Cel puțin aceasta e intenția "scenariștilor".

Personajele, ba chiar întreaga scenă cu care debutează filmul, par trase la indigo: o persoană din categoria minorităților își pierde viața în urma unei confruntări cu poliția.

Urmează haosul. În Statele Unite flacăra protestelor și a anarhiei s-a răspândit rapid. Mulțimea furioasă a incendiat, a devastat și a jefuit.

Același lucru îl vedem astăzi în Franța.

Bande de tineri, cu o medie de vârstă de 17 ani, incendiază mașini, distrug proprietăți, fură și devin violenți.
 
Au fost distruse magazine, școli, instituții medicale, clădiri administrative și case particulare. Puțin a lipsit ca familia unui primar să fie linșată de gloată.

Violența e în creștere și ținte devin oameni nevinovați.

La fel ca în cazul protestelor BLM din America.

Și exact la fel ca atunci, presa mainstream e de partea "răscoalei".

Este aproape imposibil să găsești informații în presă despre firul evenimentelor care au culminat cu împușcarea tânărului arab.

Nimeni de la BBC, CNN, Le Monde, NYTimes, Washington Post s.a.m.d. nu pare interesat de faptul că mașina în care era tânărul fusese furată, nici că acesta refuzase să oprească la semnalele poliției și că urmărirea dura de ceva timp, că exista riscul foarte ridicat al accidentării pietonilor, sau că Nahael avea un istoric infracțional și ca deși nu avea permis de conducere, fusese prins la volan de mai multe ori.

În schimb, presa "serioasă", într-un veritabil cor al bocitoarelor, face un portret emoționant al "copilului bun"- după cum îl descrie bunica sa, care juca rugby și se pregătea sa ajunga electrician.

Este evident ca scopul acestor instituții de presă nu este de a informa publicul, ci de a construi o anume imagine în mintea publicului. Se operează, printre alte metode de manipulare, cu dublul standard. 

Astfel, pe de o parte, tinerii de 17 ani care ies în stradă să protesteze sunt suficient de maturi pentru a înțelege și pentru a lupta împotriva "inechității sistemice a societății moderne". În același timp, de cealaltă parte, bietul Nahael era  doar un copil la 17 ani, prea mic pentru a fi făcut în vreun fel responsabil pentru infracțiunile sale, prezentate doar ca mărunte obrăznicii, specifice vârstei.

Pe scurt, ceea ce se urmărește este transformarea acestei întâmplări, banală de altfel, într-o narațiune cu caracter puternic simbolic.

Asistăm la încercarea de construire a unui martiriu, care să aducă publicul într-o stare de isterie generală. 
Iar un astfel de public, transformat în gloată, poate fi ulterior mânat foarte ușor într-o direcție  sau alta, fie ea pur acțională, sau ideologică.

Dacă planul scenariștilor va izbuti la fel de bine ca în Statele Unite rămâne de văzut.
Ce e cert e că situația persoanelor de culoare din America nu e deloc similară cu cea a minorității arabe musulmane din vestul Europei.

Și, foarte important: nici accesul cetățeanului la arme de foc nu e la fel ca peste ocean.