ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Scriam, în ”GAZETA...” din 30 ianuarie: "Marele Dragon tace. Deocamdată.” Ei bine, ieri, pe 4 februarie, "Marele Dragon” a vorbit! Exact, la obiect, dar și foarte învăluitor, în același timp!

 "Președintele rus Vladimir Putin a fost primit cu fast în Beijing, ca invitat de onoare al lui Xi Jinping la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice. A fost cea de-a 38-a întâlnire față-n față a celor doi lideri, în ultimii 9 ani.

Vladimir Putin a salutat "un exemplu de relație demnă, în care fiecare îl ajută și susține pe celălalt în dezvoltarea lui”.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Cât despre relațiile noastre bilaterale, acestea progresează în spiritul prieteniei și al parteneriatului strategic. Au devenit, cu adevărat, fără precedent. Este un exemplu de relație demnă care contribuie la dezvoltarea mutuală și susține această dezvoltare comună (a țărilor noastre).”

„Federația Rusă și Republica Populară Chineză se opun oricărei viitoare extinderi a NATO și îndeamnă Alianța Nord-Atlantică să renunțe la abordarea specifică Războiului Rece, să respecte suveranitatea, securitatea și interesele altor țări.
 
Federația Rusă și Republica Populară Chineză cred că anumite state, alianțe militare și politice și coaliții încearcă să obțină, direct sau indirect, avantaje militare unilaterale în detrimentul securității altor țări”, se arată în comunicatul comun transmis de cele două state.

Federația Rusă își reiterează sprijinul pentru principiul "O Singură China”, confirmă că Taiwanul este parte inalienabilă a Chinei și se opune oricărei forme de independență a Taiwanului.

În plus, rușii au semnat noi acorduri de furnizare de gaze și petrol către Beijing, în valoare de zeci de miliarde de dolari. 

În conformitate cu un anunț făcut vineri de Autoritatea de stat pentru agricultură din Rusia, China va mai restricționa tranzacțiile cu cereale numai la anumite regiuni din Rusia, ceea ce crește șansele ca Rusia să poată să trimită vase mari încărcate cu cereale prin Marea Neagră. Anterior, China a restricționat importurile de cereale din Rusia din cauza unor probleme fitosanitare. Vineri, cu prilejul vizitei președintelui Vladimir Putin la Beijing, cele două țări au semnat mai multe acorduri comerciale în valoare de peste 100 de miliarde de dolari.

 În timp ce Rusia este cel mai mare exportator mondial de grâu, China a devenit pe parcursul ultimilor ani un mare importator de grâu.
 
„Cu siguranță aceasta este o veste bună pentru grâul din Rusia care ar putea avea o prezență mai mare pe piața chineză, care crește foarte mult. De asemenea, este o veste proastă pentru Uniunea Europeană, Australia și Canada care acum vând cantități mari de grâu în China”, a spus un trader european.

Victoria, "paguba” României!

Victoria Nuland, subsecretar de stat al SUA: „Îndemnăm Beijingul să-și folosească influența asupra Moscovei pentru a promova diplomația.”