Mariana Cristescu: Analfabetismul - efect al generalizării mediocrației ca atitudine de viață. PENULTIMUL EDITORIAL

Motto: "Nu este nicio rușine să te naști prost, rușine e să mori prost.” (Marin Sorescu)
Analfabetismul - conform dicționarelor - reprezintă situația aceluia sau a acelora care nu știu să scrie și să citească. Din nefericire, deși apariția primului Abecedar românesc - realizat de echipa coordonată de Ion Creangă - datează din 8 iulie 1868, un studiu recent constată că România este țara cu cei mai mulți analfabeți din Europa. Spectaculoasă și tragică decădere! După un calcul al Băncii Mondiale, România pierde, anual, peste 900.000 de euro din cauza analfabetismului. Potrivit calculelor UNICEF, în anul 2025, din aceeași cauză, România va pierde mai mult de 19 miliarde de euro pe an.
Să ne întoarcem în timp, pășind peste secole și mentalități păguboase! După Unirea Principatelor, problemele cu care se confruntau autoritățile școlare erau uniformizarea manualelor, modernizarea conținutului lor și generalizarea alfabetului latin în redactarea acestora. În vederea soluționării, Legea Instrucțiunii prevedea ca Ministerul Educației să organizeze concursuri pentru elaborarea cărților școlare, în 1865, având ca scop și realizarea unui "Abecedariu”. După o primă încercare eșuată, Consiliul permanent al Instrucțiunii a propus reluarea concursului în anul următor.
Încă din 1864, tânărul Ion Creangă fusese numit, prin decret domnesc, institutor provizoriu la clasa I, secțiunea a II-a, a Școlii primare "Trei Ierarhi” din Iași. Încă din primii ani la catedră începuse să strângă material pentru redactarea unui manual destinat învățării scrierii și citirii, probabil la îndemnul lui Titu Maiorescu și, mai ales, datorită nevoii grabnice de cărți școlare din acea perioadă. Împreună cu alți cinci institutori a constituit o echipă pentru a compune un abecedar corespunzător noii epoci, Creangă păstrându-și "partea literară și dreptul de a trece prin ciur totul din punctul de vedere al corectei vorbiri”.
"Metodă nouă de scriere și cetire pentru usul clasei I primaria” (Abecedarul) a fost lucrarea didactică redactată de Ion Creangă, în colaborare cu colegii săi institutori
C. Grigorescu, Gh. Ienăchescu, N. Climescu, V. Răceanu și A. Simionescu, apărută la Iași pe 8 iulie 1868 și urmată de 23 de ediții succesive până în 1893. Prima ediție a fost publicată pe cheltuiala "Societății pentru învățătura poporului român” în data de 8 iulie 1868 la Iași, într-un număr de 4.000 de exemplare. "Autorii au renunțat la remunerația ce ar fi urmat să o primească pentru prima ediție a acestei lucrări, cu condiția ca beneficiul obținut să finanțeze apariția unei a doua ediții - care a văzut lumina tiparului într-un tiraj de 8.000 de exemplare, în noiembrie același an.” În 1876, aceeași societate a stipendiat publicarea unui nou tiraj, de 12.000 exemplare. Imediat după prima ei apariție, lucrarea a fost aprobată și adoptată ca manual cu deosebit succes, fiind difuzat în întregul Regat, servind inclusiv ca suport de curs pentru instruirea adulților, în armată.
La ediția a cincea, din 1871, cartea a ajuns la tirajul, rar pentru acea vreme, de 36.000 de exemplare. "Metodă nouă de scriere și cetire” a fost prima lucrare publicată sub semnătura lui Ion Creangă. Încurajat de succes, marele povestitor a redactat în continuare alte lucrări didactice, tot în colaborare: "Învățătorul Copiilor”, "Carte de cetire în clasele primare de ambele secse”, "Povățuitoriu la cetire prin scriere după sistema fonetică” și "Geografia Județului Iași”. Abecedarul avea trei părți și se încheia cu o secțiune de rugăciuni și tabele aritmetice. În anul morții autorului, se publicase deja în peste 500.000 de exemplare. "O tempora, o mores...!”
Spune un proverb, intrat în folclorul universal, că "peștele se strică de la cap și se curăță de la coadă”. Așa este. Analfabetismul este fructul sau efectul generalizării mediocrației ca atitudine de viață, al mersului pe sârma tremurândă între incompetență și performanță, între grotesc și sublim, aidoma cenușiului speranțelor noastre de viitor.
Într-una din cărțile sale, publicată în 2015 și intitulată "Mediocrația”, filosoful canadian Alain Deneault, specialist în științe politice, afirmă că în societățile actuale de pretutindeni există tendința de a promova mediocritatea, adică indivizi nici buni, nici răi, care se subordonează aproape instinctual unei ordini prestabilite, care știu și vor "să joace jocurile” impuse, și care nu sunt preocupați decât de îndeplinirea "caietului de sarcini”, fără preocupare pentru valoarea și calitatea muncii pe care o desfășoară sau a vieții pe care o trăiesc.
În spațiul românesc, încă din secolul al XIX-lea, Titu Maiorescu, "spiritus rector” al Societății "Junimea”, Ministru al Cultelor și al Instrucțiunii publice, cu rol major în dezvoltarea societății de la acea vreme, atrăgea atenția, în studiul intitulat "În contra direcției de astăzi în cultura românească”, asupra "formelor fără fond”, altfel spus, asupra pericolului mediocrității: "O primă greșeală, de care trebuie astăzi ferită tinerimea noastră, este încurajarea blândă a mediocrităților. (...) Mediocritățile trebuiesc descurajate de la viața publică a unui popor și, cu cât poporul este mai incult, cu atât mai mult, fiindcă tocmai atunci sunt primejdioase. Ceea ce are valoare se arată la prima sa înfățișare, în meritul său, și nu are trebuință de indulgență, căci nu este bun numai pentru noi, și deocamdată, ci pentru toți, și pentru totdeauna”.
Așa o fi, numai că, într-o societate fără "prințipuri”, cum bine previziona Nicolae Iorga, "Interesul e pizmăreț și gâlcevitor: el desparte un popor în clase care se vrăjmășesc și în aceste clase chiar (...) În acest fel, societatea se face vijelioasă, veșnic tulburată, neliniștită la lucrul ei, lipsită de siguranță în păstrarea roadelor ei și împiedicată în cugetarea mai înaltă. Oamenii se simt tot mai departe unul de altul, legăturile ce sunt siliți să le încheie nu mai sunt decât false și trecătoare”.
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Viganò: Conclavul este falsificat – De aceea, viitorul Papă nu va avea autoritate

Peninsula Iberică este noul Wuhan?

BTI: A venit adevărata nucleară: ambasada SUA sugerează că alegerile nu vor fi recunoscute

A vrut un Nürnberg al Covidismului: A fost aruncat în pușcărie!

EMISIUNE LIVE: Doru Paraschiv, ofițerul de informații care l-a prins cu minciuna pe Marian Enache de la CCR ÎN DIRECT la ActiveNews și Starea de Libertate. ACTUALIZARE

Visul umed al Europei e mai aproape ca oricând de a deveni realitate: Să se spele pe cap cu Războiul și cu Zelenski!
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Educație Opinii Prima pagină Știri
Persoane: Ion Creangă Ligia Deca
Locații: România
Subiecte: accesul la educație analfabetism
Organizații: Cuvântul liber Ministerul Educației Naționale
Tip conținut: Opinii
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (2)