ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe 25 februarie 2025 la Curtea Constituțională s-au judecat mai multe excepții de neconstituționalitate legate de legea 55/2020 care a impus restricții sub pretextul covidului.

Am aflat despre asta întîi pe 23 februarie, de la un cititor al acestui blog („maxtor”) care mi-a atras atenția asupra faptului în comentarii, căci găsise informația pe saitul CCR. Apoi, în 24 februarie, în cutia mea poștală a apărut o înștiințare că în răstimp de 7 zile de la primirea înștiințării să mă duc la primărie ca să ridic citația de la Curtea Constituțională. Am fost la primărie, n-aveau nici o citație. Apoi am fost și la poștă, n-aveau nici acolo, dar le-am atras atenția să nu trimită plicul înapoi ci să mă anunțe dacă e vreun plic de la instanță pentru mine. În 3 martie am primit telefon să merg la poștă să ridic plicul și era chiar citația pentru ședința din 25 februarie a Curții Constituționale. Plicul fusese pregătit pentru returnare.

Sigur că n-am putut fi prezent la proces și chiar dacă aș fi primit plicul în 24 februarie, era prea tîrziu ca să-mi plănuiesc o deplasare la București a doua zi. Pe saitul CCR văd că decizia în acest caz e în curs de redactare, în timp ce la alte 2 excepții de neconstituționalitate ridicate de mine, tot legate de Legea 55/2020 și amenzile de pe vremea plandemiei, dosarele sînt în faza de raport.

Excepția judecată în 25 februarie e cea din dosarul 9255/325/2021. Sesizarea Curții Constituționale fusese aprobată de Tribunalul Timiș în 20 decembrie 2021, dar iată că abia în 2025 a ajuns să se judece. Am pomenit la vremea respectivă despre asta.

E vorba de articolul din legea 55/2020 care prevede carantina și argumentele folosite de mine sînt precizate în încheierea de ședință: „intimatul petent Mioc Marius Remus solicită admiterea cererii de sesizare a Curții Constituționale și arată că a invocat excepția de neconstituționalitate a prevederilor art. 5 alin. 3 și art. 65 lit. o din Legea nr. 55/2020, deoarece restrîngerea de drepturi și libertăți pe care o impun nu este proporțională cu eficiența zero a carantinei. Susține că aceste restrîngeri de libertăți nu sunt proporționale cu acest 0% care reprezintă eficiența carantinării”.

Tribunalul Timiș a admis sesizarea Curții Constituționale și și-a exprimat părerea că excepția de neconstituționalitate ridicată de mine e neîntemeiată.

Procesul respectiv a fost cîștigat de mine și amenda pe care o primisem anulată, dar pe alt motiv decît excepția de neconstituționalitate. Așadar, hotărîrea Curții Constituționale nu va avea nici un efect asupra procesului meu respectiv cu jandarmeria.