ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Așa cum am relatat, după ce am cîștigat procesul cu Autoritatea Electorală Permanentă, aceasta mi-a comunicat că m-a reînscris în corpul experților electorali (linc).

Corpul Experților Electorali cuprinde persoanele care au dreptul să ocupe funcțiile de președinți ori locțiitori de președinți de secții de votare. Evidența acestora o ține Autoritatea Electorală Permanentă. Eu sînt membru al acestui corp ca urmare a faptului că fusesem președinte de secție de votare încă din anii ’90, dinainte de înființarea Autorității Electorale Permanente. Pe atunci la fiecare alegere trebuia depusă o cerere că vrei să devii președinte ori locțiitor de președinte de secție de votare, condiția (care e valabilă și azi) fiind că nu trebuie să fii membru al unui partid politic și deasemeni trebuie îndeplinit un nivel de studii absolvite (pe care eu, avînd studii superioare, îl îndeplinesc). După înființarea Autorității Electorale Permanente, admiterea în acest corp se face doar pe bază de examen, dar toți cei care au fost anterior președinți de secții de votare sînt scutiți de examen.

După alegerile din 6 decembrie 2020 la care am fost locțiitor de președinte de secție de votare și am fost amendat pentru că am purtat masca necorespunzător, Autoritatea Electorală Permanentă a emis o decizie prin care m-a exclus (alături de alte 23 de persoane) din corpul experților electorali. Am atacat în justiție această decizie și am avut cîștig de cauză, inclusiv la Înalta Curte de Casație și Justiție, după cum am arătat deja pe acest blog:

– Autoritatea Electorală Permanentă m-a exclus din corpul experților electorali
– Am contestat decizia Autorității Electorale Permanente de a mă exclude din Corpul Experților Electorali
– Am contestat în instanță hotărîrea Autorității Electorale Permanente de a mă exclude din corpul experților electorali
– Curtea de Apel Timișoara amînă procesul meu cu Autoritatea Electorală Permanentă
– Curtea de Apel Timișoara a stabilit: Amenda pentru nepurtarea măștii nu poate fi temei pentru excluderea din corpul experților electorali
– Recursul din procesul meu cu Autoritatea Electorală Permanentă. ÎCCJ respinge cererea de suspendare a procesului
– Am cîștigat definitiv procesul cu Autoritatea Electorală Permanentă

Fiindcă se apropiau alegerile, am trimis un e-mail Autorității Electorale Permanente prin care le aminteam faptul că au pierdut procesul cu mine și trebuie să mă reînscrie în corpul experților electorali. Ca urmare, am primit decizia de mai sus, prin care domnul Toni Greblă hotărăște să mă reînscrie în corpul experților electorali, iar în contul meu bancar au intrat cei 301 lei cheltuieli de judecată din proces (nu mi-am luat avocat, de aceea cheltuielile de judecată au fost mici).

Pe saitul Prefecturii Timiș s-a afișat lista președinților și locțiitorilor de președinți de secții de votare pentru alegerile din 9 iunie 2024 (linc). Aceștia au fost desemnați în 20 mai 2024 (adică după reînscrierea mea în corpul experților electorali dispusă în 16 mai 2024). Numele meu lipsește de acolo. Ulterior au apărut alte 3 completări ale acestei liste (bănuiesc pentru că unii dintre cei desemnați au anunțat că nu vor să participe) – în 22, 23 și 24 mai 2024 (linc). Nici aici numele meu nu apare.

Cu alte cuvinte, deși teoretic pot ocupa postul de președinte ori locțiitor de președinte de secție de votare, practic lucrul ăsta nu se întîmplă. Prezența în corpul experților electorali nu face sigură ocuparea unui post de președinte ori locțiitor de secție de votare, fiindcă se face și o tragere la sorți. Din experiența mea, aproape totdeauna am prins și post de președinte ori locțiitor, fiindcă numărul celor din corpul experților electorali nu e cu mult mai mare decît cel al posturilor disponibile. Au fost și situații cînd mă sunau cei de la Prefectură să mă întrebe dacă vreau să particip la alegeri, semn că aveau probleme cu ocuparea tuturor locurilor disponibile. În 2020 am prins post la amîndouă alegerile desfășurate (locale – cînd văd că n-am mai scris articol pe blog pe tema asta, și parlamentare).
Ca să mă lămuresc totuși care e situația, am trimis următorul e-mail către Biroul Electoral Județean de Circumscripție Timiș:

Către Biroul Electoral Județean de Circumscripție Timiș
Subsemnatul, Mioc Marius (…), domiciliat în Timișoara (…) vă semnalez următoarea situație:
– Am participat regulat la alegeri în calitate de președinte ori locțiitor de președinte de secție de votare încă din anii ’90
– Prin Decizia nr. 10 / 26.01.2021 a Autorității Electorale Permanente am fost exclus din corpul experților electorali, ca urmare a faptului că, la alegerile din 6 decembrie 2020, cînd eram locțiitor de președinte de secție de votare, nu am purtat corespunzător masca de protecție împotriva coronavirusului.
– Am atacat în instanță această decizie a Autorității Electorale Permanente și am obținut anularea ei, prin Sentința civilă nr. 643 / 16.12.2021 a Curții de Apel Timișoara, devenită definitivă prin respingerea recursului AEP prin Hotărîrea 5402 / 16.11.2023 a Înaltei Curți de Casație și Justiție
Vedeți pe saitul ÎCCJ consemnarea faptului că Autoritatea Electorală Permanentă a pierdut definitiv procesul cu mine: https://www.scj.ro/1094/Detalii-dosar?customQuery%5B0%5D.Key=id&customQuery%5B0%5D.Value=3000000000161580
– Prin Decizia nr. 47 / 16.05.2024 a AEP, pe care o alătur, am fost reînscris în corpul experților electorali
– Uitîndu-mă pe lista celor aleși președinți ori locțiitori de președinți de secții de votare în județul Timiș pentru alegerile din 9 iunie 2024, observ că numele meu lipsește

Vă solicit să-mi comunicați următoarele informații:
– Dacă la tragerea la sorți a președinților și locțiitorilor de președinți de secții de votare din județul Timiș s-a ținut seama de faptul că am fost reînscris în corpul experților electorali și numele meu a fost printre cele dintre care s-au tras la sorți
– Care este numărul total de președinți și locțiitori de președinți de secții de votare din județul Timiș, pentru alegerile din 9 iunie 2024, și care este numărul total al membrilor corpului experților electorali dintre care s-au tras la sorți președinții și locțiitorii de președinți de secții de votare pentru alegerile din 9 iunie 2024 din județul Timiș?

Alătur acestei cereri:
– Decizia 47/16.05.2024 de reînscriere a mea în corpul experților electorali
– copie carte identitate

Vă mulțumesc,
Mioc Marius