ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Am mai relatat pe acest blog că, după participarea mea la adunarea de protest din 21 decembrie 2021 de la București, am fost amendat de Jandarmerie pentru 2 lucruri: nepurtarea măștii și faptul că am participat la un protest unde se adunaseră mai mult de 200 de persoane, cît era limita maximă de participanți la adunări publice decretată sub pretextul primejdiei covid.
La adunarea de protest respectivă fusesem remarcat și de niște reporteri ai Al Jazeera, cu care am discutat și care m-au menționat într-un articol pe care l-au publicat: Al Jazeera despre protestul de la București din 21 decembrie 2021 (linc).

În 2022 procesul s-a suspendat, deoarece am arătat instanței că într-un alt proces fusese contestată hotărîrea de guvern care prelungise starea de alertă. Pînă la urmă, acel proces s-a sfîrșit cu anularea hotărîrii de guvern: ÎCCJ anulează una din hotărîrile de guvern prin care se prelungise starea de alertă, în procesul început de Aurelian Popa (linc). Aurelian Popa, care a obținut anularea hotărîrii de guvern cu prelungirea stării de alertă, este pe lista candidaților AUR la viitoarele alegeri europarlamentare.

Ca urmare, am cerut reluarea procesului meu. În 29 februarie judecătoria sectorului 5 mi-a dat cîștig de cauză și a anulat amenzile care îmi fuseseră date. Citez de pe portalul instanțelor (linc):

Solutia pe scurt: Admite plângerea contravențională formulată de petentul petentul MIOC MARIUS REMUS, (date), în contradictoriu cu intimata Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București, cu (date). Anulează procesul – verbal de constatare și sancționare a contravențiilor seria JO numărul 0613016 întocmit la data de 21.12.2021, întocmit de intimata Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București. Dispune exonerarea petentului de la plata amenzii în cuantum de 1.000 lei, aplicată prin procesul – verbal contestat. Obligă pe intimată să plătească petentului suma de 871,90 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare, cererea urmând a fi depusă la Judecătoria Sectorului 5 București. Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților prin intermediul grefei instanței astăzi, 29.02.2024.

Motivarea nu am primit-o încă, dar bănuiesc că e legată de anularea prelungirii stării de alertă prin procesul lui Aurelian Popa. În ceea ce privește amenda pentru nepurtarea măștii, la ea se aplică și o hotărîre a Curții Constituționale care a stabilit că obligația de purtare a măștii în aer liber e neconstituțională.

Cheltuielile de judecată care mi se restituie sînt în principal costul deplasărilor mele la București. Soluția e de primă instanță, jandarmeria are dreptul teoretic să facă apel, dar nu cred că îl va face, căci în condițiile hotărîrii judecătorești de anulare a prelungirii stării de alertă nu prea are șanse de cîștig. Judecătoarea a fost o femeie tînără, botnițară (în 2022, cînd deja măștile nu mai erau obligatorii, ea purta mască la ședința de judecată; felul de femei pe care le mai abordez cu replica „să știți că numai persoanele urîte mai au obligația să poarte mască”, dar ei nu i-am spus asta; la reluarea procesului n-a mai purtat mască, semn că s-a maturizat).

Scorul proceselor mele cu jandarmeria e 6-2, adică din 8 amenzi contestate în instanță s-au anulat 6. Ăsta a fost singurul proces cu jandarmeria din București, celelalte au fost cu jandarmeria din Timișoara.