ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În 5 martie 2022, în centrul Timișoarei, explic motivele scumpirilor recente. Prilejul a fost manifestația organizată de Florin Măneanu. (este o mică desincronizare între sunet și imagine la începutul filmării). VIDEO:


Transcriere înregistrare:
 
Marius Mioc: Aș vrea să vă explic motivele, unele dintre motivele scumpirilor prin care trecem. Pentru că unii cred că e ca un fenomen al naturii scumpirile astea. Că pur și simplu apar și nu pot fi oprite și deci cei care sînt în funcții de conducere politică n-au nici o vină. De fapt, o mare parte din vina scumpirilor vine exact de la legile votate de politicienii pe care tot dumneavoastră i-ați trimis în funcții de conducere. De pildă: Acuma Coltermul [firma care asigură încălzirea centralizată în locuințe la Timișoara] a scumpit gigacaloria și are probleme cu „certificatele verzi” [Coltermul a primit amendă că n-a cumpărat „certificatele verzi” – linc și ca urmare a intrat în insolvență].
 
Dar aceste certificate verzi au apărut pentru că niște politicieni au votat niște legi care spun că în prețul energiei trebuie să fie introduse și certificate verzi. Este o chestie care vine de la Uniunea Europeană, ea este cu inițiativa asta, sub pretextul apărării mediului înconjurător, dar de fapt nici nu putem spune că Uniunea Europeană ne-a obligat fiindcă reprezentanții noștri la Uniunea Europeană au fost și ei de acord cu treaba asta. Dacă luați factura de energie, vă uitați la amănuntele de pe ea, veți vedea. Scrie și la curent electric, nu numai la gigacalorie, „certificate verzi”. Ăsta este prețul pe care-l plătim pentru acțiunile Uniunii Europene, dar și a politicienilor români care sînt la Uniunea Europeană, care au fost de acord. Deci, în momentul cînd vedeți facturile mărite să știți că este problemă politică. Ar fi foarte simplu să se anuleze legile astea cu certificate verzi și atuncea costurile ar scădea. Și Coltermul n-ar mai avea probleme să fie în insolvență acuma și acuși în faliment. Poate la iarna viitoare o să fie desființat Coltermul și cei cu încălzire centralizată n-o să aibă căldură deloc, nu știu cum o să fie. Dar problema aceasta de aicea vine: de la legile pe care politicienii… deci fiți atenți cum votați. Că politicienii votează legi, cume  asta cu certificate verzi și după aia dumneavoastră vă treziți cu facturi mărite. În plus, eu observ că există o politică de distrugere a omului independent, care se descurcă singur.
 
Inclusiv, este o altă inițiativă a guvernanților – să se interzică în viitor încălzirea pe lemne. Deci, pe de o parte crește costul gazului, dar alternativa, îi obligi pe oamenii care se încălzeau pe lemne să treacă și ei la gaz. Ca efect, ăsta este rezultatul logic, neexistînd concurență, neexistînd alternative, cine are monopol automat poate să-și impună prețul. Deci economia de piață nu este ceea ce fac dînșii, cu monopoluri impuse prin lege. Inclusiv, să te legi la gaz sau să te legi la curent, este o mulțime de costuri, de hîrțogăraie și de birocrație care e impusă tot de actualul guvern. Și de actualele legi pe care le-au votat politicienii noștri, care sînt desigur în concordanță cu legile Uniunii Europene, dar acestea duc la creșteri de prețuri. Deci trebuie să faceți legătura de la cauză la efect între legile pe care politicienii pe care voi i-ați votat le-au impus și creșterile de prețuri.
 
În mare parte creșterile de prețuri sînt rezultatul legislației complet greșite care se face de mai multă vreme, dar acuma se văd efectele. În loc să se promoveze libera concurență, fiecare să-și poată alege cum se descurcă. Și nu numai în problema energiei, că vorbeam de încălzire. Chiar și la alimente, se duce o luptă împotriva micului producător. Se pun tot felul de condiții birocratice ca să comercializezi hrană și pentru micul producător, care n-are bani să-și angajeze un contabil, care n-are bani ca să aibă un laborator de analiză al produselor și o mulțime de condiții birocratice, asta este sufocant. În timp ce o mare firmă care are rulaj de milioane de euro, bineînțeles că nu-i problemă să aibe un contabil, să aibe tot felul de birocrație.
 
Sistemul ăsta e în toată Uniunea Europeană – cu birocrația este de fapt sufocat micul producător. Nu pentru că este ineficient economic, este ineficient birocratic. Și așa se curăță piața de concurenții nedoriți. Leafa unui contabil la o firmă care are rulaj, un supermarchet, nu este problemă, dar micul producător care vrea și el, vinde 20 de litri de lapte și 5 kile de brînză pe zi, ăla, ca să-și plătească un contabil să-i țină toată birocrația, îl sufocă. Deci apare această distorsionare a pieței și se spune demagogic că este în interesul, pentru protecția consumatorilor. Cam ăsta este stilul generalm al politicienilor: dau legi în folosul unor grupuri de interese dar le prezintă propagandistic ca fiind în interesul oamenilor de rînd: protecția consumatorilor, sănătatea populației, cum au făcut cu c0vidul, cînd au făcut dezastru în sistemul de sănătate dar spuneau că numai de sănătatea populației îi doare inima și așa mai departe. Asta este demagogia. Și această situație…
 
Noi acuma vedem scumpirile. De fapt distrugerea economiei cel mai mult a început de acum doi ani cînd a început isteria Covid, cu restricțiile. Atunci a început distrugerea economiei, acuma se văd efectele. Pentru că oamenii au stat acasă, au primit subvenții de la stat, statul s-a îndatorat foarte mult, și bineînțeles, în problema c0vid n-au rezolvat nimic, am avut mult mai mulți morți după restricții decît înainte de restricții. Mortalitatea a crescut, nu a scăzut, dar din punct de vedere economic a fost un dezastru. Și acum se văd efectele.
 
Deci să știți că toate aceste efecte care le vedem nu sînt ceva inevitabil ci sînt ceva provocat de către politicieni. Politicieni pe care dumenavoastră i-ați votat democratic, dar eu vă îndemn în viitor să fiți foarte atenți cum votați și să nu vă lăsați înșelați. Niciodată un politician nu va spune că el e împotriva poporului. Va spune că totdeauna se gîndește la populație și pentru binele poporului votează toate legile. Mulți dintre ei de fapt nici nu știu ce votează, că votează cum le spune partidul și ei nici nu-s capabili să analizeze în amănunt o lege ca să înțeleagă toate efectele.
 
Deci, trebuie să ne folosim dreptul nostru democratic de a le spune „NU” politicienilor care ne-au adus în această situație. Ei sînt de vină. Nu starea vremii, nu virușii, nu nu știu ce forțe supranaturale. Ei personal, prin felul cum au condus societatea au provocat această situație. Și noi trebuie să le spunem „NU”. Îi dau microfonul domnului Măneanu.