ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Prin hotărîre a primministrului Marcel Ciolacu, publicată în Monitorul Oficial nr. 1180 din 27 decembrie 2023, domnul Mihai Dodu, secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist (SSRMLÎRC) a fost destituit din funcție și înlocuit cu domnul Sever Romulus Stana.

Domnul Mihai Dodu este copil de erou-martir al revoluției, tatăl său fiind unul dintre cei uciși în decembrie 1989 la revoluție, în București. În funcția de secretar de stat fusese numit de fostul primministru Nicolae Ciucă.

În 26 iunie 2023 SSRMLÎRC condus de Mihai Dodu a hotărît respingerea cererii domnului Marcel Ciolacu de a primi titlul de luptător cu rol determinant în revoluție. Respectivul titlu, introdus prin OUG 95/2014, dădea dreptul la o indemnizație lunară, care acum este 2020 lei/lună, drept care fusese anulat pentru cei care aveau titlul de luptător în revoluție remarcat prin fapte deosebite. Totodată, OUG 95/2014 dădea dreptul celor care avuseseră titlul de luptător în revoluție remarcat prin fapte deosebite (cum e cazul domnului Ciolacu) să depună cerere pentru a primi noul titlu de luptător cu rol determinant în revoluție, fiind necesare îndeplinirea unor condiții mai stricte.

Procesul verbal al ședinței comisiei SSRMLÎRC care a respins cererea domnului Ciolacu pentru titlul de luptător cu rol determinant a fost prezentat pe acest blog. Vezi articolul SSRMLÎRC reanalizează certificatul de luptător cu rol determinant în revoluție al primministrului Marcel Ciolacu și îi respinge cererea pe care în 2019 o aprobase. Declarațiile în temeiul cărora acesta primise titlul de revoluționar (linc). De menționat că la ședința respectivă domnul secretar de stat Mihai Dodu s-a autodeclarat incompatibil, ca urmare a faptului că este subodonat direct primului ministru, și a lăsat exercitarea funcției de președinte al comisiei domnului Mihai Gadină.

Domnul Marcel Ciolacu a dat în judecată secretariatul de stat cerînd să i se recunoască titlul de „luptător cu rol determinant”. Procesul este obiectul dosarului 1594/114/2023 de la Tribunalul Buzău (linc) și are prima ședință de judecată programată în 11 ianuarie 2024. Acum, numind un nou șef la conducerea SSRMLÎRC, se poate bănui că domnul Ciolacu vrea să se asigure că la proces nu i se va opune o rezistență prea mare din partea părții adverse (care îi este subordonată).

Un subiect care va trebui dezbătut la Tribunalul Buzău în acest proces este în ce măsură Buzăul face parte dintre localitățile în care, la revoluția din 1989, au rezultat persoane ucise, rănite ori reținute pînă la fuga dictatorului, condiție necesară ca revoluționarilor din acest oraș să li se poată da titlul de „luptător cu rol determinant”. Inițial Buzăul nu fusese recunoscut printre aceste orașe, dar apoi SSRMLÎRC a emis o decizie prin care a fost recunoscut: Crește numărul orașelor declarate de SSRMLÎRC ca „localități în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute, pînă la fuga dictatorului”. Au fost declarate astfel Brașov, Tîrgoviște, Arad, Craiova, Hunedoara, Reșița, Alba Iulia, Iași, Brăila, Turnu Severin, Constanța, Buzău. În schimb, includerea Hunedoarei în această tagmă a fost contestată la CPRD (linc). Printre altele, și acea decizie a fost motiv de trimitere în judecată a fostului secretar de stat Adrian Sanda (vezi Fostul secretar de stat la SSRMLÎRC, Adrian Sanda, urmărit penal. Ancheta vizează includerea localităților Deva, Buzău, Brăila, Tîrgoviște și Herculane în categoria localităților în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute pînă la fuga dictatorului (linc)), care a murit însă înainte de a se da verdictul final în procesul său (unde fusese achitat în primă instanță). Includerea orașului Buzău printre orașele unde se pot atribui titluri de luptător cu rol determinant se poate bizui pe cazul dizidentului Gabriel Andreescu, care în dimineața de 22 decembrie 1989 a fost ridicat de securitate și dus la București. La Buzău era liniște atunci, mișcările populare au început mai tîrziu. Domnul Andreescu a fost reținut atunci pentru că era cunoscut ca dizident și în contextul extinderii revoluției securitatea a ridicat de acasă dizidenții cunoscuți (Dumitru Mazilu e alt caz vestit), chiar dacă aceștia pe moment nu se implicaseră în acțiuni opoziționiste noi. Deși domnul Andreescu nu a cerut titlul de luptător în revoluție, cazul său poate fi temei juridic de a considera Buzăul ca oraș în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute pînă la fuga dictatorului (cum cere OUG 95/2014).

Este de menționat că SSRMLÎRC sub conducerea lui Mihai Dodu a declanșat o serie de procese pentru anularea unor titluri de luptători în revoluție, ceea ce i-a atras multe adversități. Această tendință a existat și pe vremea precedentei secretare de stat, Irina Leulescu. Conform raportului de activitate pe anul 2022 (linc), SSRMLÎRC anulase „peste 50 de titluri” de luptător în revoluție și alte 50 de cazuri erau în procedură judiciară. Pe saitul instituției se găsesc o mulțime de procese verbale ale „comisiei art. 49” (linc) care a reanalizat atribuirile de titluri de luptători în revoluție, în multe cazuri stabilindu-se începerea procedurilor de anulare a acestor titluri (procedură care trebuie să treacă prin instanța de judecată). Printre cei pentru care s-a cerut anularea titlului de luptător cu rol determinant se numără nume cunoscute, precum Cazimir Ionescu (linc)Dorel Haraga (fost angajat al SSPR – linc)Emilian Vasile Cutean (fost deputat, fost secretar de stat la SSPR și fost președinte CPRD – linc); dar în 2022 comisia respinsese contestația la adresa lui Cutean (linc)Petrică Balint (acesta cu titlul de reținut; membru în conducerea Institutului Revoluției Române – linc)Gheorghe Iosif (care avea saitul „Portalul Revoluției” – linc)Tudorin Burlacu (fost vicepreședinte al FDR Timișoara – linc).

Pe nou numitul secretar de stat Sever Romulus Stana nu îl găsesc pe lista revoluționarilor, publicată în Monitorul Oficial 467 bis din 7 iulie 2010 (linc). Nu există vreo prevedere legală prin care cel care conduce SSRMLÎRC trebuie să fie dintre revoluționarii din 1989.