ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-un interviu recent acordat presei japoneze, liderul de la Kiev a făcut, cel mai probabil fără să își dea seama, o declarație crucială.

O analiză de Andrew Korybko via The Automatic Earth pe care am tradus-o pentru cititorii ActiveNews.

*

De la începutul anului, presa corporatistă occidentală dirijată de Statele Unite a început să relateze cu mai multă acuratețe despre dinamica militaro-strategică a războiului prin procură NATO-Rusia din Ucraina.

Adevăratul test de integritate va fi, însă, modul în care va reflecta ultima declarație explozivă făcută de Zelenski.

Într-un interviu pentru ziarul japonez Yomiuri Shimbun, Zelenski le-a spus candid interlocutorilor săi:

„Nu avem muniție. Situația nu este bună pentru noi în Est.”

Aceasta este o dezvăluire importantă din mai multe motive:

1.   Dovedește că Rusia este pe cale să câștige ceea ce NATO a numit „cursa logisticii”, în sensul că forțele sale armate încă mai au muniție pentru a continua lupta, în timp ce mandatarii ucraineni ai Occidentului au terminat deja tot ceea ce patronii lor le-au furnizat anul trecut.

2.   Ajutorul care a fost acordat până acum acestei foste republici sovietice în ruină depășește 100 de miliarde de dolari, ceea ce face ca poziția de lider a Rusiei în această cursă să fie cu atât mai impresionantă.

3.   Mărturisirea lui Zelenski dă credibilitate relatării recente a Washington Post în privința situației grele a forțelor Kievului, în special „grava penurie de muniție” de care vorbea una dintre surse.

4.   Punctele precedente reduc considerabil șansele ca viitoarea contra-ofensivă a Kievului să aibă prea mult succes. Dimpotrivă, fac tot mai probabil ca o atare decizie să fie o eroare epică, putând duce la o ofensivă decisivă a rușilor.

5.   Este de așteptat ca Zelenski și agenții săi de influență din Occident să solicite încă și mai multe ajutoare. Argumentuk ar fi că, fără ele, toate investițiile occidentale de până acum au fost inutile, iar regimul de la Kiev sfârșește prin a pierde în fața Rusiei. Problema este, însă, că nici o sumă de bani nu poate face să apară muniție din senin: e nevoie de mult timp pentru a adapta producțiile conform cu noile necesități exorbitante.

Însuși faptul că Ucraina duce lipsă de muniții dovedește că înfrângerea Occidentului în „cursa logistică” împotriva Rusiei ar putea fi deja, în acest moment, un fapt împlinit.

Este limpede că regimul de la Kiev nu poate face față ritmului adversarului său, deși se bucură de sprijinul total al capacităților militaro-industriale ale NATO.

Cu siguranță, Zelenski nu și-a dat seama că mărturisirea sa sinceră se rezumă, practic, la această concluzie.

Este greu de spus dacă presa își va informa publicul în legătură cu acest subiect.

Pe de o parte, ar contribui la viitoarea campanie de cerșeală a lui Zelenski.

Pe de alta, s-ar putea întoarce împotriva lui Zelenski. Contribuabilii ar începe să își pună întrebări acă merită să fie cheltuiți și mai mulți bani, în condițiile în care Ucraina, deși a primit până acum ajutoare de 100 de miliarde de dolari, a rămas fără muniții.

La urma urmei, dacă această sumă astronomică nu este suficientă pentru ca armele ucrainene să continue să tragă, înseamnă că nimeni nu poate spune câți bani îi mai trebuie Kievului pentru a recuceri teritoriile pierdute, așa cum și-a declarat intenția.

Mai mult, cum explicam mai sus, nici o sumă de bani nu poate produce muniție din senin.

În mod evident, sunt necesare schimbări fundamentale în rândurile forțelor ucrainene pentru a putea purta pe timp nedefinit acest conflict, așa cum doresc Statele Unite.

Însă luptătorii ucraineni nu pot trece imediat la utilizarea exclusivă a echipamentelor occidentale, în condițiile în care sunt obișnuiți să opereze echipamente sovietice.

Cum Rusia continuă să facă zilnic progrese în această „cursă logistică”, apare o mare dilemă.

Obiectiv vorbind, dinamica militaro-strategică evoluează în favoarea Kremlinului. În mod normal, aceasta ar obliga Kievul să ia serios în seamă planul de pace chinez, dacă stăpânii săi americani nu l-ar împiedica să o facă.

Cu cât Zelenski se opune ideii unei încetări a focului, cu atât cresc șansele ca Rusia să transforme avantajul tot mai mare din „cursa logistică” cu NATO într-o victorie decisivă.

Ceea ce ar face ca Ucraina să piardă și mai multe teritorii.