ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Zelenski și aliații săi de la Varșovia s-au dedat aseară unui joc murdar și extrem de periculos. Care ne putea târî pe toți într-un război nuclear.

La scurt timp după ce satul Przewodow a fost lovit de o rachetă, președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a sunat pe omologul său de la Varșovia, Andrzej Duda, să îi prezinte condoleanțe pentru cei doi săteni polonezi uciși de explozia proiectilului „rusesc”.

Zelenski a scris și pe Twitter:

„Mi-am exprimat condoleanțe pentru moartea cetățenilor polonezi din cauza terorismului rachetelor rusești. Am schimbat informațiile disponibile și clarificăm toate faptele. Ucraina, Polonia, toată Europa și toată lumea trebuie să fie pe deplin protejate de Rusia teroristă.”

Într-undiscurs televizat, Zelenski a supralicitat în stilul său isteroid pe care îl joacă atât de bine:

„Este doar o chestiune de timp până când teroarea Rusiei să meargă mai departe. Teroristul trebuie pus la punct! Cu cât Rusia se va simți mai în siguranță, cu atât va fi mai mare amenințarea care plutește asupra tuturor celor ce pot fi loviți de rachetele rusești. Să lovească teritoriul NATO cu rachete... Acesta este un atac colectiv al Rusiei împotriva securității colective! Este realmente o escaladare foarte importantă. E nevoie de un răspuns.”

ActiveNews a scris marți seara, la ora 21.30 că fragmentele găsite la locul exploziei din Przewodow aparțin foarte probabil unei rachete trase de sistemele antiaeriene S-300, aflate atât în posesia rușilor cât și a ucrainenilor.

Cum Rusia tocmai lansase un atac aerian masiv, la care antiaeriana a ripostat, singura concluzie logică era că racheta antiaeriană din Polonia a fost trasă de Ucraina!

PROBABIL din eroare, deși mascarada la care cei doi lideri s-au dedat ridică multe semne de întrebare.

Este posibil ca ActiveNews să fi știut ce nu știau la acea oră Zelenski și Duda, guvernele de la Kiev și Varșovia?

Să fim serioși! Ambele țări beneficiază de sistemele de observație ale Pentagonului – inclusiv prin satelit.

Toată lumea ȘTIA cu certitudine că era vorba de o rachetă ucraineană.

Cum se explică atunci teatrul jucat de Zelenski și oamenii lui, la care polonezii au marșat cu aplomb?

Cum se explică mascarada condoleanțelor exprimate (și acceptate) pentru cei doi civili uciși – chipurile – de „teroarea rachetelor rusești”?

O mascaradă în care s-au prins apoi și alți lideri occidentali.

O mascaradă întreținută de presă, isterizată încă o dată de „terorismul” Rusiei, fără o minimă verificare.

Simplu: la fel cum se explică și insistența cu care Kievul a susținut luni de zile că trupele Moscovei sunt cele care bombardează centrala nucleară de la Zaporojie, deși aceasta fusese cucerită de ruși încă din martie.

Și încăpățânarea cu care liderii occidentali au cerut „ambelor părți” să dea dovadă de reținere – ca și cum nu ar fi știut situația reală.

Și tenacitatea cu care presa a relatat a citat în tot acest timp doar declarațiile Kievului, care acuzau Moscova de... ați ghicit! – TERORISM nuclear.

Peste centrala de la Zaporojie s-a lăsat liniștea acum. Brusc, nu mai e atacată de trupele Moscovei. Rușii nu se mai atacă singuri.

A fost suficientă o inspecție a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică și ca doi dintre inspectori să rămână permanent la centrală pentru a supraveghea situația, pentru ca la Zaporojie să vină pacea.

După ce, așa cum își dorea Zelenski, NATO a fost la un pas să intervină pentru a salva țările aliate de pericolul radiațiilor.

*

Zelenski face tot ce poate pentru a extinde conflictul. Comedianul este conștient că pacea ar pune capăt rolului său efemer. Personajul Z nu există decât cât există și războiul.

De aceea, războiul trebuie împiedicat să se stingă. Mai mult, pentru ca „pericolul” Păcii să fie cât mai mic, trebuie turnat gaz pe foc. Mereu și tot mai mult. Până când NATO, confruntat cu opinia publică occidentală, înspăimântată și oripilată, va decide în sfârșit să se implice direct și oficial.

Asta s-a urmărit aseară, de Ucraina și de aliata ei fidelă, Polonia, prin mascarada „rachetei rusești” din Przewodow.

Zelenski are nevoie ca de aer de un incident gravisim care să atragă NATO în conflict. Din fericire, aseară, Pentagonul (care, în ultima vreme, a dat mai multe semne în favoarea păcii) a reacționat cu calm și cu mintea rece.

Nu s-a lăsat influențat de istericalele politicienilor.

Războiul a fost evitat. Nucleara ne-a trecut încă o dată pe la ureche.

De partea cealaltă, Putin se află într-o situație aproape la fel de ingrată ca Zelenski: a „înghițit” cât a vrut din Ucraina și acum are nevoie de pace să mistuie.

Doar că Statele Unite și Marea Britanie, care dictează războiul împotriva sa, nici nu vor să audă.

Pentru a le forța să se așeze la masa negocierilor, Putin trebuie să exercite presiuni. Până când își vor face efectul sancțiunile economice (cu care Occidentul s-a flagelat singur) s-ar putea să mai treacă timp. De-abia au apărut primele manifestații și proteste în Europa. Nu a venit încă frigul.

Putin este obligat să exercite presiuni MILITARE. Să reia inițiativa pe front. Pasivitatea s-a dovedit catastrofală – a încurajat sabotajele conductelor Nord Stream și din Crimeea și a provocat bâlbâiala jenantă de la Herson.

De aceea, l-a pus la conducerea armatei pe generalul Surovikin. Venirea „Generalului Armageddon” a schimbat imediat aspectul războiului. Ofensiva a fost reluată. Este lovită infrastructura, pregătind ofensiva de iarnă, probabil din nord.

Este greu de crezut că Ucraina, cu tot sprijinul occidental, poate face față acestei ofensive. Oricum, nu fără implicarea TOTALĂ a NATO.

Putin execută un balet pe sârmă foarte periculos. Trebuie să fie foarte atent cât întinde coarda. Suficient de mult cât să oblige Washingtonul la negocieri. Dar nu prea mult, ca să nu pleznească. Să nu îi dea apă la moară lui Zelenski. Să nu provoace – fie și greșeală – acel incident gravisim care să ducă la implicarea directă și oficială a NATO în conflict.

Cum putea fi incidentul de aseară.

Apropo: după trecerea isteriei care a durat câteva ore, când situația s-a limpezit, l-a mai sunat Zelenski încă o dată pe Duda?

De data aceasta, pentru a-i prezenta condoleanțe și în calitate de Făptaș?