ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


"Nimeni să nu disprețuiască tinerețile tale, ci fă-te pildă credincioșilor cu cuvântul, cu purtarea, cu dragostea, cu duhul, cu credința, cu curăția.” (I Timotei 4, 12)

Iubiți dascăli și educatori, dragi părinți și dragi școlari,

Ne regăsim cu toții astăzi încărcați de emoție în prima zi a noului an școlar pe care ni-l dorim pentru toți plin de realizări și rezultate cât mai bune la învățătură, binecuvântat de Dumnezeu cu multe împliniri și succese la toate disciplinele și materiile de studiu.

Societatea noastră și lumea în general trece în această perioadă prin profunde transformări ce aștern înaintea noastră provocări pe care suntem meniți să le trecem păstrând credința neștirbită, mintea nealterată și capacitatea de a distinge binele de rău limpede și fără tăgadă.

Am fost recent cu toții martori a unor tulburătoare știri despre comportamente deviante ale unor tineri care au înțeles, din păcate, că unica lor scăpare și relaxare se confundă cu abuzul și consumul de stupefiante ce în unele cazuri a avut urmări tragice. În același mod dezinteresul pentru școală, Lipsa unor reguli elementare de bun-simț și negarea unui mod de conviețuire armonioasă par să fie sugerate tinerei generații de pseudo-modele al căror unică realizare majoră în viață e aceea că efemer sunt celebri. Să nu le urmați, să nu preluați nimic de la ei, să nu credeți că aceasta este rețeta unei vieți reușite ci dimpotrivă are toate ingredientele unui eșec major despre care Școala și Biserica sunt datoare să vă ferească sau măcar să vă avertizeze.

România are totuși și exemple pozitive, exemple care sunt aproape inexistente în media fie că vorbim de media clasică sau chiar de prezența și promovarea pe rețelele sociale pe care le folosiți. Chiar dacă vorbim de sportivi remarcabili a căror muncă și disciplină riguroasă a dat roadele scontate sau că vorbim de olimpiade internaționale câștigate de elevi români în diverse locuri din lume și la diverse discipline, pe toți îi unește un singur lucru – seriozitatea. Mai mult de atât am spune responsabilitatea față de propria persoană și grija de a construi un viitor. Aceste noțiuni ce trebuie să devină principii călăuzitoare în viață se învață, se educă și se cultivă mai ales pe băncile școlii acolo unde este spațiul cel mai potrivit de formare intelectuală și profesională a noii generații. De aceea vă îndemnăm părintește să vă prețuiți profesorii, să vă prețuiți pe voi înșivă și să prețuiți acest timp ce vă este dat pentru a valoriza maxim cunoștințele ce vă sunt predate și experiențele pe care le puteți dobândi.

Dragi tineri,

Școala este și un spațiu în care se leagă prietenii, un loc în care învățăm să fim atenți la ceilalți și în plus să punem în practică porunca divină a grijii pentru aproapele nostru. Fiți sprijin unii pentru alții, nu îngreunați pe nimeni cu vorbe nepotrivite, ajutați pe cei aflați în nevoie, nu îi batjocoriți pe cei care au probleme sau care poate prin împrejurări de viață nu au atât de multe câte au unii din voi. În astfel de atitudini creștinești veți arăta tuturor frumusețea tinereții voastre și veți demonstra că încă avem un viitor al cărui artizani veți chiar voi.

Dragi părinți,

Misiunea dumneavoastră nu e deloc una ușoară pentru că responsabilitatea e una uriașă. Cea mai bună investiție pe care o puteți face în copiii noștri nu sunt banii, nu sunt resursele materiale și nici extravaganțele de orice fel ci timpul pe care vă rugăm să îl petreceți cât mai mult cu ei. Această generație trăiește un abandon dat de lipsa de timp pe care grijile cotidiene vi-l consumă fără îndoială și chiar știind toate acestea vă rugăm să cântăriți de zece ori totuși dacă merită când viața și viitorul unui copil sunt fără preț.

Dragi dascăli, profesori și educatori,

Suntem alături de dumneavoastră pe drumul în care porniți astăzi știind că această chemare pe care o împliniți e una ce e atât de importantă pentru noi ca popor. În mâinile și abilitățile dumneavoastră pedagogice stă modul în care noi vom arăta în viitor. Fiți modelele de care au nevoie copiii, fiți inspirația de care noua generație duce lipsă, dați-le acel suflu entuziast spre cunoaștere, spre descoperire și spre depășirea propriilor limite ca să își poată găsi mereu motivație în satisfacția lucrului împlinit.

Acum la început de an nou școlar îl rugăm pe Dumnezeu să trimită Duhul Său Mângâietor peste toți, să lumineze mințile, să încălzească inimile și să călăuzească pașii tuturor celor care pornesc în această binecuvântată călătorie a cunoașterii. Rugăm de asemenea pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu și pe toți sfinții să vă ocrotească, să vă apere de toate primejdiile și să deschidă calea spre cunoașterea lui Dumnezeu, iubirea de aproapele și deprinderea învățăturilor celor bune.

Vă binecuvântăm și vă îmbrățișăm cu dragoste părintească,

Al vostru de tot binele doritor și pururea rugător către Domnul,

+ Ambrozie, Episcopul Giurgiului


Dată astăzi 11 septembrie 2023 în Reședința noastră Episcopală din Municipiul Giurgiu