ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Marșul Trianonului la Sfântu-Gheorghe. Răspândiți, să afle tot românul! 


Vineri, 4 iunie, ora 18 ne grupăm în fața Statuii Ostașului Român de la intrarea în Sfântu-Gheorghe dinspre Brașov. După rugăciunea de binecuvântare, pornim cu toții în marș spre centrul orașului, punctul final fiind Statuia Voievodului Mihai Viteazu. Pe întreg traseul se vor intona cântece patriotice. Vom avea 100 de steaguri tricolore și bannere mari, înfățisând Batalioanele Române care trec Carpații, Marea Adunare de la 1 Decembrie 1918, Armata Română în fața Parlamentului de la Budapesta, Harta României Mari, Steagurile de luptă ale Regimentului 15 infanterie, pe care le-am avut la Valea Uzului și mesajul Grupului NOI, dedicat aniversării Trianonului. 

În centru, în fața Statuii Voievodului Marii Uniri, se va săvârși slujba parastasului pentru eroii români căzuți pe câmpurile de luptă în Primul Război Mondial și în Campania Militară din 1919. După ceremonialul religios vor avea loc scurte alocuțiuni, precum și un înălțător program de cântec și poezie românească, susținut de Corul Resurrectio, condus de doamna profesoară Gabriela Biea și tinerii din Dobârlău Vale, coordonați de Alexandru Gecse. Îl așteptăm deasemenea cu mare emoție și speranță pe Părintele Costin Butnar din Brașov care, cu siguranță, va însufleți întreaga atmosferă, așa cu numai sfinția sa știe să o facă. 

Tratatul de la Trianon, semnat de Marile Puteri acum 101 ani, înseamnă consfințirea juridică internațională a Marii Uniri de la 1918. Acest act nu este un cadou făcut românilor. Biruința prin jertfă de luptă a trupelor române în Primul Război Mondial, precum și ocuparea Budapestei, implicit eliberarea Ungariei de regimul bolșevic Bela Kun, în 1919, au pus Marile Puteri în fața faptului împlinit, acestea doar luând act din punct de vedere juridic de o realitate. Începând cu primăvara lui 1919, armata maghiară bolșevizată ataca în mod constant trupele române din Transilvania, regimul comunist instaurat la Budapesta de Moscova nerecunoscând unirea Transilvaniei cu Țara-Mamă. Campania Militară a Armatei Române, încheiată pe 4 august 1919, prin ocuparea Budapestei și înfrângerea ciumei roșii din Ungaria, a pus definitiv capăt oricăror aspirații maghiare de a acapara Transilvania, consfințindu-se definitiv marea Biruință din Primul Război Mondial care a dus la Unirea din 1918. În 1920, pe 4 iunie, se semnează, așadar, în mod firesc Tratatul de la Trianon. 

Vineri mergem cu Dumnezeu înainte la Sfântu Gheorghe pentru a-i cinsti așa cum se cuvine pe toți eroii, pe toți Țăranii în Opinci Militare și pe Generalii lor, pentru a le spune din nou, tuturor celor care nu au înțeles încă, un lucru simplu: „Pe aici nu se trece!”.