ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sâmbătă, 18 septembrie, cu pași hotărâți, la ora 16, ajungem în Piața Mare din Sibiu, în fața statuii lui Samuel Brukenthal, pentru a ne recăpăta Demnitatea Istorică de Români! Martirii Horea, Cloșca și Crișan îl vor privi în ochi, peste timp, pe guvernatorul Brukenthal. Vom avea cu noi două bannere mai mari decât statuia baronului, cu imaginea Martirilor și a execuției lui Cloșca și Horea.
 
Cerem din nou ajutorul vostru, atât pentru plata bannerelor cât si pentru transportul oamenilor din țară spre Sibiu. Fiecare bănuț în contul Asociației Calea Neamului, BRD: RO62BRDE080SV52855930800, ne ajută enorm, căci de unii singuri nu putem face nimic. În dimineața asta vom fi în legătură telefonică cu comisia de avizare a protestului de la Primăria Sibiu. Vom vedea care va fi răspunsul doamnei primar Astrid Fodor. Teoretic va fi unul pozitiv, căci nu există niciun temei legal care să interzică protestul nostru. Noi nu am facut cerere de avizare, ci înștiințare de manifestare. Memoria Martirilor nu se afirmă cu "autorizație".

Frați si surori, suntem împreună în prima linie, fiecare dintre noi, cei care vom fi prezenți fizic la Sibiu, ne punem la bătaie bugetele personale, timpul si efortul pentru organizare. Haideți să fim împreună ca de fiecare dată. Nu este posibil ca acești străini, să poată batjocori Memoria Martirilor, fără să primească o replică puternică din partea noastră. Aveți cuvântul meu si al camarazilor mei, că reactia va fi puternică, căci ochii lui Horea si ai lui Cloșca si ai lui Crișan nu vor fi în Piața Mare din Sibiu pentru a-l privi pe baron, doar sâmbata asta. Privirea Martirilor nu va fi îndreptată doar spre guvernatorul ce a reprimat în sânge de român Răscoala pentru libertate națională, ci poate mai ales, către toți românii din Sibiu care nu au voie să uite oasele frânte pe roată.

Ridicarea statuii baronului în prezența președintelui României este un act încărcat de o simbolistică ritualică. Este semnul cel mai clar că suntem sub ocupație străină. Acesta este mesajul, transmis de la cel mai înalt nivel al statului român...al unui fel de stat ”român”, un mesaj profund, ce nu poate fi sters de superficialitatea propagandei pentru ”adormire”, care acționează pe două căi, una axată pe ”cultura” de opere de artă pe care Samuel B. a oferit-o Transilvaniei și alta pe ideea că baronul nu a avut niciun rol în condamnarea la moarte a conducătorilor răscoalei. Prima cade lesne, căci, oricum există un muzeu în buricul târgului cu numele acestuia, unde doritorii de artă pot privi cât e ziua de lungă colecția de tablouri, asadar, de ce ar mai fi nevoie si de o statuie pentru acest lucru, iar a doua linie de propagandă este si mai subțire, căci operațiunea de reprimare a Răscoalei lui Horea, Cloșca și Crișan nu putea fi efectuată fără acordul, comanda, Guvernatorului Transilvaniei, adică a baronului Brukenthal. Misiunea lui dată de imperiu nu a fost de a colecționa opere de artă ci de a guverna Transilvania, cu toate implicațiile inerente. Individul, nu numai că executa ordinele de la ”centru”, ci încă a făcut si exces de zel, căci atunci când împăratul Iosif al II-lea a emis o conscripție militară prin care iobagii care se înrolau în armată dobândeau anumite drepturi, marele om de cultură Samuel Brukenthal, a anulat-o, dezvăluindu-și astfel sentimentele lui ”culturale” față de iobagii români.

Așadar, ridicarea statuii respective în centrul unui oraș atât de important din Transilvania, nu înseamnă un act de recunoastere a unei contribuții culturale universale, ci înseamnă un act prin care ni se transmite că suntem sub ocupație, sub dominație străină.

Refuzăm dominația, refuzăm ocupația, rămânem cu Eroii, Sfinții și Martirii Neamului. Oricare pas împotriva noastră, fiecare încercare de intimidare, fiecare mecanism de dezinformare si manipulare, ne vor întări si mai mult. Logica voastră nu poate înțelege lucrurile acestea.

Noi mergem cu Dumnezeu înainte, deși va fi enorm de greu, dar vom birui, căci suntem liberi.