ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Am avut ”îndrăzneala” să nu înștiințez Primăria Sfântu-Gheorghe, pentru a-l omagia pe Mihai Eminescu de Ziua Culturii Române, 15 ianuarie. Azi am primit așadar două amenzi, una de 1000 lei pentru ,,adunare publică nedeclarată și neînregistrată”, pe legea 60/1991 și alta de 500 lei pentru că nu am avut mască în spațiu deschis. Cei doi camarazi ai mei au primit cate un avertisment. Exces de zel din partea Jandarmeriei Covasna sau ordin de la Prefectură și Primărie? Oricum ar fi, este un abuz. Voi contesta amenzile. 

În mod simbolic, de Ziua Națională a Culturii Române, am fost trei români în fața Statuii Voievodului Mihai Viteazu din centrul orașului Sfântu-Gheorghe, pentru a recita poezia Doina.
 
Cu tot cu pregătiri, aranjat cameră de filmat, boxă cu microfon și desfășurat banner, micul eveniment a durat cam 20 minute. Nu am anunțat public nimic înainte. La doar să zicem 10 minute după ce am ajuns, se prezintă la fața locului, pentru, repet, 3 oameni ce-l cinsteau pe Mihai Eminescu, două dube de jandarmi și două mașini de poliție, echipaje chemate probabil de polițistul local la Primărie, care a ieșit să ia o gură de aer fix în momentul când am apărut, mânat de o ”inspirație” uimitoare. La fel de uimitoare a fost și repeziciunea apariției forțelor de ordine, în frunte cu un domn colonel de la jandarmerie. Cred că filmul Superman apropo de viteză, tinde să devină realitate sau vorbesc eu prea mult pe telefon...oricum ar fi, trăim în secolul vitezei, al tehnicii, adică, dar nu și al normalității, nici măcar al legii, pentru că recitarea unei poezii se încadrează după cunoștințele mele într-o manifestare cultural-artistică, care NU are nevoie de înștiințare, înregistrare, avizare, conform legii invocate chiar în procesul-verbal de amendă, anume legea 60/1991. 

Recunosc, domnii respectivi, ne-au ”lăsat” să recităm Doina, probabil nu au vrut să facă parte din ea, ci ne-au abordat politicos în parcarea unde am lăsat mașina, dar totuși...cu străinii și amenzile cum rămâne? Nu era mai bine dacă le spuneați celor din primărie sau prefectură fix așa: tovarăși, nu putem să-l amendăm, căci poezia e act cultural-artistic și nu se sancționează conform legilor din România...aveți vreo problemă cu Doina, cu Eminescu, în general? 

Păi și cu masca cum rămâne?

Tovarăși, Eminescu se spune fără mască!
 
Amin!
 
 
Ar putea fi o imagine cu text care spune „ROMÂNIA MINISTERUL AFACERILOR INTERNE JANDARMERIA ROMÂNĂ cu sediul Incheiat astăzi: Agent constatator L2 luna QL OPERATOR ΔλΤε Cu CARACTER PERSONK GRGOREBRAH H4.jud. cavAswA 1155330 PROCES-VERBAL JO nr. 20212 localitatea nume, prenume) eIAr-kwdin DI/d-na identitate domiciliu//resedint CUI Reprezentată act identitate bl ocupația sediul ap. ziua nr. dl./d-na seria luna all anul muncă CNP sector/județ în calitate de cu dom sector/jude săvâ Fapta/faptele săvârșită/-e este/sunt prevăzute de: 60/1944 din sancționată Stabilesc: LAVERTISMENT AMENDĂ, Contravenientul de 1000 nudoate după caz, poate achita data comunicani acestuia, jumătate respectiv vedere gravitatea faptei, apreciez 55/2002 regimul competență teritorial sancțiunea amenzii aplicării”
 
Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.