ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Oameni buni din Cluj, în semn de adâncă considerație și respect, pentru suferința bunicilor și străbunicilor voștri din timpul Dictatului de la Viena, duminică, 29 august, la ora 12, la Biserica Ortodoxă din Deal, Sfânta Treime, de pe str. Bisericii Ortodoxe, vor ajunge 150 de români din Covasna și Brașov.

Venim de la aproape 300 km depărtare și pornim de la casele noastre la ora 5 dimineața. Odată cu noi, vor sosi în orașul vostru, români din Vrancea, București, Bacău, Suceava si din alte colțuri îndepărtate ale României, dar atât de apropiate suflește de Inima Istorică a Transilvaniei, Cluj-Napoca. Pornim apoi în Marșul Românilor până la Catedrala din Piața Avram Iancu unde va avea loc adunarea noastră de comemorare a tuturor celor care au avut de suferit în timpul Dictatului de la Viena.

În fotografia pe care o vedeți, ne aflăm cu prilejul Zilei Naționale, la Târgu-Secuiesc, acolo unde frații și surorile noastre de sânge și credință sunt doar într-un procent de 4%. Vreau să vă spun, că în ciuda realității crunte de acolo, foarte mulți români din oraș și împrejurimi ni s-au alăturat, biruind oricare temeri.

De aceea, sunt convins, că nici voi, nu ne veți lăsa singuri în propriul vostru oraș. Avem marea nădejde, că pentru Memoria înaintașilor voștri, ne veți onora cu prezența voastră marcantă, pentru a transmite de la Cluj-Napoca, că suntem un popor unit, unit prin lacrima comună a românului din Covasna si a celui de la Cluj, unit prin suferința unui bunic din Mănăștur și a altui bunic din Sfântu-Gheorghe, unit prin Părintele Dionisie Șova de la Făgețel, Harghita, și Părintele Aurel Munteanu din Huedin, unit prin Mihai Viteazu sau Constantin Brâncoveanu ce înalta Mănăstiri în Ardeal, prin Mihai Eminescu prigonit de cei străini, în lupta și cuvântul lui pentru Transilvania, unit prin glasul de tunet al lui Octavian Goga ce a cutremurat de simțăminte naționale Bucurestiul! Suntem un popor unit prin atâtea jertfe și lupte, unit prin atâta sânge comun, de la Nistru până la Tisa, vărsat pentru eliberarea Ardealului de cruntul Dictat de la Viena. Poate unii ne întreabă ce căutăm noi, cei din alte părți ale țării la Cluj pentru a comemora Dictatul de la Viena, dar răspunsul acesta tocmai ce l-am dat. Mergem pe urmele alor noștri. Mergem la Cluj să rostim o rugăciune, să aprindem o lumânare, să spunem împreună cu voi că nu mai vrem în România regiuni autonome pe criteriu etnic și în general niciun fel de autonomii teritoriale, să repetăm de fapt năzuința pentru unitate națională a înaintașilor noștri comuni. Suntem atât de legați prin sângele vărsat în aceleași tranșee, atât de legați prin victoriile din războaie, prin atâtea cute comune pe frunte și aceleași zâmbete de viață pe chipuri.

Pentru toate acestea și pentru afirmarea viitorului nostru identitar comun, să fim duminică împreună, pentru ca cei plecați la Cer, la Cerul Neamului nostru comun, să știe, că nu degeaba și-au dat viața pentru o Țară ce poartă numele sfânt de România.

Mergem cu Dumnezeu înainte pentru Biruința neamului Românesc!