ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vineri, 10 septembrie, ora 18, în fața statuii lui Avram Iancu din curtea Bisericii Nașterea Maicii Domnului (str. Carpaților, Metrom), vor avea loc în organizarea Asociației Calea Neamului, cu sprijinul nemijlocit al Parohiei Ortodoxe păstorite de vrednicul Părinte Tudor Sicoe, manifestări menite a evoca lupta pentru eliberarea națională dusă de Avram Iancu. 

Parastasului pentru Crăișorul Munților, cuvântul și cântecul românesc ne vor aduce aminte de ce Duhul lui Iancu trebuie mai mult ca oricând să fie viu în noi, în modul nostru de a gândi și acționa. Avram Iancu nu este ”o pagină prăfuită de istorie” din care ”trebuie” să învățăm pe de rost diverse pasaje, Avram Iancu este manualul de exercitare al libertății de a fi român, la fel ca Mihai Eminescu.

 În linii profunde, contextul general de atunci, lupta contra imperiilor, este același. Purtarea acestei lupte de către Avram Iancu, strict în paradigma românească, este de o actualitate extraordinară, o lecție deschisă dată tuturor, căci nu sloganurile umaniste universale i-au fost model lui Iancu, ci Lancea lui Horea.