ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nu folosesc metafore, în Târgu-Secuiesc, acolo unde românii sunt într-un procent de sub 5%, se dă o luptă aprigă în fiecare an pentru supraviețuirea învățământului cu predare în limba română. De aceea în programul burselor Români pentru Români, sunt 10 copii din Târgu-Secuiesc. Fondurile se adună în contul BRD: RO77BRDE080SV91101760800, Asociatia Calea Neamului.

Zilele acestea facem tot posibilul să le trimitem cea de a doua tranșă de burse din acest an și în funcție de câti bani se adună, să cooptăm noi elevi. 

În Târgu, fiecare copil care merge la o secție cu învățământ românesc este o comoară, o adevărată baricadă națională, căci dacă nu se întrunește numărul necesar de elevi, secțiile se pot desființa iar demersurile pentru o eventuală reînființare sunt aproape o ”misiune imposibilă”. 

Nu știu dacă mă fac bine înteles, dar sunt cazuri în județele Covasna si Harghita în care, în diferite localități, învățământul în limba română a depins de plus-minus un singur elev. 

Există o familie din Covasna, pe care o știu personal (sper să obțin acordul ei pentru a o da de exemplu) care si-a trimis copilul la o scoală în altă localitate, pentru ca, prin prezența acelui suflețel de românaș, să se îndeplinească numărul necesar de elevi, să nu se desființeze secția românească.

Asta este situația în zona respectivă, unde fiecare școlar care urmează cursurile în limba maghiară primește bursă din partea statului ungar în mod direct dar si prin diferite asociații și fundații. 

Familiile mixte, care sunt foarte multe, si datorită acestor burse acordate de guvernul de la Budapesta, condus de Viktor Orban (care văd că între timp a devenit ”idolul” unor naționalisti români!!!) preferă să-și înscrie copiii în scolile si liceele cu predare în limba maghiară, având astfel avantaje materiale. 

Nu cred că este nevoie să vă mai spun cum arată și cum sunt dotate aceste unități de studiu în comparație cu ale noastre. Ce face în contrapondere statul român? Nimic; privește inert cum în centrul României se naște un deșert etnic românesc. 

La Baraolt, jud. Covasna, acum 30 de ani erau cateva mii de români, scoli, licee cu predare în limba națională. Astăzi în întreaga zonă nu mai există pur si simplu învățământ cu predare în limba română. Nimic. Acum doi ani mai erau 3 elevi într-o amărâtă de secție dintr-o singură scoală.

 Intre timp s-au mutat, au plecat. Baraolt, Vârghiș, Doboșeni, Herculian, Căpeni, Aita Seacă, Aita Medie, Aita Mare, arie compactă în Covasna în care nu se mai aude în nicio unitate de învățământ limba română.
 
În schimb există din partea puterii marea preocupare de introducere a educației sexuale în școli în cadrul ”României educate”!!! Care Românie educată când în centrul ei românii nici măcar nu mai învață în limba statului român si primesc burse de studiu din partea altui stat?

Programul burselor Români pentru Români este desfășurat de Asociația Calea Neamului împreună cu Grai Străbun și Liga Studenților Iași, laolaltă cu partenerii noștri media, ActiveNews, ,,Cuvântul liber" din Târgu Mureș, prin doamna Mariana Cristescu, Mesagerul de Covasna și Buletin de Carei.

Multumim din suflet tuturor românilor minunați care contribuie cu fonduri la acest program național sau care ne sprijină pe internet.

Frati si surori, în pofida acestor vremuri pe care noi le vom face a fi trecătoare, mergem împreună cu Dumnezeu înainte pentru Biruința Neamului Românesc!