ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cât de neutră este România în comparație cu Polonia și Slovacia?Am văzut postări și multe comentarii care spuneau: „Să fim neutri ca Polonia și Slovacia!” Sunteți siguri? 

Polonia a fost prima țară care a trimis echipament militar (un convoi  întreg) în Ucraina, chiar la începutul războiului, Ucraina mulțumindu-i oficial în acest sens. Polonia, într-adevăr, a declarat că nu va trimite (în mod direct) și avioane de luptă, dar, și-a arătat disponibilitatea să ofere toată flota sa de Mig-29 Bazei Aeriene Ramstein din Germania pentru a o pune la dispoziția SUA (la schimb cu un număr similar de F-16), urmând ca Mig-urile să ajungă apoi în Ucraina. Pentagonul a refuzat această variantă poloneză „indirectă” de a sprijini Ucraina cu aviație militară. Mai mult, Guvernul Poloniei a solicitat și altor aliați NATO, proprietari de MIG-29, să acționeze în acest sens. De ce este pus în discuție tocmai acest tip de avion? Din simplul motiv că piloții armatei Ucrainei sunt familiarizați cu el. 

Slovacia a trimis echipament militar în valoare de 11 milioane euro. 

România a trimis echipament militar în valoare de 2 milioane de euro, căști de protecție și veste anti-glonț și 1 milion euro utilități sanitare. România nu mai are în dotare avioane MIG-29, încă din 2003, deci să și vrea, nu are ce avioane militare să trimită în Ucraina, care să poată fi folosite de piloții combatanți.

O benzinărie MOL (Ungaria) din România a afișat ieri un preț de 11 lei pe litrul de benzină. Așa...brusc, fără nici o justificare economică, prețul barilului de petrol scăzând cu 17%. Pe net și pe unele televiziuni s-a declanșat panica ce a produs cozi interminabile la toate benzinăriile. Asta e despre neutralitatea Ungariei, stat vecin nouă și prieten cu cine?