ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În Săptămâna Mare am început să dăruim bursele Români pentru Români (strânse în contul RO77BRDE080SV91101760800, Asociația Calea Neamului) copiilor înscriși în programul nostru, din Covasna, Harghita, Mureș, Satu-Mare. 41 de elevi, din cei 50, au primit deja bursele în valoare de 500 lei fiecare.
 
Dăm o mână de ajutor și o mare bucurie elevilor înscriși în unitățile de învățământ cu predare în limba română din aceste județe, care au rezultate bune la carte și care au nevoie de sprijin în viața lor de zi cu zi. Îi stimulăm astfel să învețe bine în continuare. Fiecare elev care ține cu cinste în picioare învățământul în limba română din zonele în care acesta tinde spre dispariție merită răsplată noastră. De aceea, spre exemplu, avem în programul nostru de burse mulți copii din Târgu-Secuiesc, inclusiv din familii mixte, încercând să stopam desființarea secțiilor cu predare în limba română din acest oraș, din cauza lipsei efectivului necesar de elevi.
 
În zilele următoare vom mări, în măsura posibilităților, numărul elevilor din Târgu-Secuiesc care beneficiază de acest ajutor. Nu vrem să se ajungă în situația tragică a orașului Baraolt, tot din jud. Covasna, în care nu mai există învățământ cu predare în limba română. Sunt, din păcate, multe astfel de localități, mai ales în mediul rural, unde efectiv se învață exclusiv în limba maghiară. Un cuvânt greu în acest sens îl au bursele venite din partea Ungariei, pentru fiecare elev ce studiază în unitățile de învățământ cu predare în limba maghiară, cadrele didactice primind, de asemenea, avantaje considerabile venite pe diverse căi de la guvernul condus de domnul Viktor Orban, atât de apreciat de unii și pe meleagurile noastre.
 
Statul român nu are nicio contrareacție compensatorie în privința aceasta, tocmai de aceea suntem noi nevoiți să luăm o minimă atitudine. Faptul că 50 de copii au dobândit sentimentul că există români din întreaga țară care sunt alături de ei la modul cel mai concret contează foarte mult căci, într-o lume nesigură, starea de siguranță este cel mai mare cadou. 

Am certitudinea că, până de Sfintele Sărbători, vor primi bursele și ceilalți 9 copii care le așteaptă cu mare nerăbdare, sperând, cu ajutorul Domnului, să cooptăm în programul nostru copii noi.

Mulțumim din tot sufletul oamenilor minunați care ne-au trimis în ultima vreme bani în contul de burse: Niculae, Viorel-Nicolae, Elena Cati, Cosmin, Adriana, Ecaterina, Cătălin Vasile, Elena, Paul și Corina, Lucian, Iustin, Bogdan-Mihai, Valeriu, Ioan Vasile, Vlad Joel, Marius Constantin, Monica S., Elena, Iulian Nistor, Teodor, Luminița-Elena, S. Maria. Dovada transferurilor bancare către copii o vedeți în comentarii prin capturi de ecran de pe desfășurătorul bancar. Multiplii de 500 înseamnă că bănuții au ajuns la doi sau 3 frați.

Aliatul nostru în acest demers este Grupul Grai Străbun, iar partenerii media sunt ActiveNews, Mesagerul de Covasna, Cuvântul liber și Buletin de Carei. 

Cu Dumnezeu înainte!