ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dacă Ungaria are bani să finanțeze cu sute de milioane de euro învățământul în limba maghiară din România, înseamnă că are bani să plătească si imensele despăgubiri pe care le datorează țării noastre pentru pierderile suferite în timpul Dictatului de la Viena: pentru toți urmașii românilor deportați și prigoniți, pentru averile lor confiscate, pentru bisericile dărâmate, școlile românești desființate, imobilele confiscate care aparțineau statului român.

Aflăm de la prietena noastră Ciută Daniela, că prin ordonanță de urgență, guvernul român a amânat până anul viitor plata indemnizațiilor urmașilor românilor deportați în urma Dictatului de la Viena, sub pretextul lipsei de bani de la buget, deși pentru partide, waxxinuri, refugiați de alte etnii și tot felul de pensii speciale, guvernul are bani.

Oricum chiar dacă din 2023, se vor acorda aceste indemnizații, acestea vor acoperi doar într-o mică parte suferința celor năpăstuiți dar nu vor suplini în nicio măsură uriașele pierderi economice, sociale si culturale provocate României de ocupația horthystă. De aceea, Ungaria trebuie să plătească, de aceea guvernul României, indiferent de componența acestuia, trebuie să ceară despăgubiri Ungariei care-și umflă mușchii prin Transilvania și Valea Uzului, inclusiv prin Moldova în zona populată de ceangăi, inclusiv prin ”rezidența” sa numită UDMR din guvernul României.

Este greu de cuantificat suma pe care țara vecină ne-o datorează, dar cu siguranță că Ungaria nu și-ar mai permite după aceea decât să finanțeze vreo două-trei țigle de pe acoperișul unui sediu UDMR din Harghita, să pună maximum un litru de benzină într-o mașină de la partidul civic maghiar sau să le dea cu împrumut doar un forint găurit fermierilor din Transilvania ce accesează fonduri în limba maghiară. Propaganda autonomistă a guvenului Viktor Orban ar fi un simplu scâncet de jale.

La ora actuală, fiecare copil care studiază în România în limba maghiară primeste bursă de studiu din partea statului ungar. Acesta finanțează de asemenea renovarea și construcția unităților de învățământ cu predare în limba maghiară, acordă credite cu dobânzi mici pe zona agricolă în tot Ardealul, inclusiv pentru cumpărarea de terenuri, susține financiar birourile de avocatură pentru acapararea de imobile și terenuri, precum si pentru acționarea în justiție a românilor care luptă pentru identitatea românească.

Ungaria are bani, dar cu aceștia trebuie să plătească Dictatul de la Viena!