ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Borboly Csaba, preș. Consiliului Județean Harghita, cel care a "cinstit" cu o bere decizia instantei de demolare a crucilor din beton, cere de urgentă Primăriei Sânmartin Harghita să dărâme cele 150 cruci din lemn ridicate sâmbătă în memoria Eroilor Armatei Române.
 
Atrag atenția că este instigare la infracțiune! Atrag atenția Primăriei Sânmartin să nu pună în aplicare "ordinul" lui Csaba Borboly, pentru că altfel domnul primar din Sânmartin va răspunde penal. Primăria Sanmartin nu are niciun fel de competență din punct de vedere juridic să execute lucrări de demolare în Cimitirul Internațional al Eroilor Valea Uzului, fără o hotărâre judecătorească definitivă în acest sens.
 
Domnul primar al respectivei comune este pe deplin conștient de acest lucru si-l sfătuiesc să nu se asocieze cu Csaba Borboly într-un grup infracțional organizat. Îi reamintesc că Cimitirul Internațional al Eroilor Valea Uzului nu este încă trecut în cartea funciara pe Sânmartin și chiar după ce va fi trecut, primaria respectivă tot nu are dreptul conform legii să demoleze cele 150 de cruci din lemn fără fundație de beton, amplasate la o adâncime de 50 cm în pământ, pe care le-am pus la Valea Uzului. Ele nu intră în categoria "construcții", nu au nevoie de avize de construcție așadar. Csaba Borboly afirmă că în respectivul perimetru sunt îngropați militari ai unei divizii secuiești din armata austro-ungară. Se pune întrebarea logică, dacă s-a știut acest lucru, de ce înainte de 2019, când s-au ridicat cele 50 cruci beton și monumentul de către Primăria Dărmănești, partea maghiară nu a instalat acolo cruci de căpătâi pentru respectivii soldați?  Adică au amplasat 600 de cruci pe o arie ce cuprinde 95% din Cimitir și tocmai acolo, unde ei spun ca se află înhumați militarii lor NU au pus???? 

Borboly este președintele Consiliului Județean Harghita încă din 2008, iar cele 600  cruci finanțate de ministerul apărării din Ungaria s-au construit în timpul acestui mandat fără nicio opreliste din partea nimănui. Înțelegem așadar că  Borboly nu a vrut să pună cruci de căpătâi eroilor lui taman acolo unde știa cu exactitate că acei eroi sunt îngropați? Sau să înțelegem că cei care vorbesc prin gura lui Borboly mint si instigă comunitatea maghiară la ură împotriva noastră în interes electoral din disperare de a trece pragul de 5% și de a lua Viktor Orban mai multe voturi în Ungaria prin ștampila maghiarilor cu dublă cetățenie care trăiesc in România? 

În timpul lucrărilor noastre ne-am uitat mai atent la cele 600 de cruci cu însemne maghiare instalate pentru militarii inamici din Primul Război Mondial ai armatei austro-ungare.  Acestea sunt amplasate cu suport de fier în fundație de beton, intrând așadar în categoria de construcții. Ele nu au însă niciun fel de autorizație, nici avizul ONCE care NICI MĂCAR nu a fost solicitat!!! 

Obiectivul nostru nu a fost să le îndepărtăm, dar dacă cele 150 cruci lemn fără fundație pe care le-am aplasat vor fi demolate ilegal sau dacă se va deschide un proces împotriva ridicării lor, atunci și noi vom fi nevoiți să deschidem un proces împotriva amplasării celor 600 construcții cu fundație de beton. 

Fac de asemenea un apel public către toate autoritățile competente să supravegheze respectarea legii și să stopeze eventualele acte nelegale exercitate împotriva celor 150 cruci lemn ridicate pentru Eroi Armatei Române.
Atragem atenția că nu dorim escaladarea unui conflict etnic. Atragem atenția că dacă cele 150 de cruci pentru Eroii noștri vor fi îndepărtate, demolate, profanate, vom avea o reacție, inclusiv prin proteste în fața primăriei Sânmartin și a Consiliului Județean Harghita. 

Cu Dumnezeu înainte pentru Biruința Neamului Românesc!