ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Se șterge denumirea în limba străină. Unii, inclusiv eu (cel din dreapta imaginii) nu au fost de acord cu inscripțiile bilingve ale localităților din Transilvania.
 
 
Foto document, iulie 1997

Eram student la UMF Târgu-Mures și am participat la această acțiune, prima de acest tip, cu toate riscurile de rigoare, chiar în ziua în care denumirea municipiului jud. Mureș pe tabla de intrare în oraș nu mai era scrisă doar în limba română, așa cum ar fi fost firesc.
 
Trăim în România, fiecare cetățean al acestui stat trebuie să cunoască singura limbă oficială de pe teritoriul nostru național, limba română. Dacă se "rătăcește" și nu știe în ce localitate intră, să pună mâna pe carte și să o învețe.
 
Legea inscripționării bilingve a unor localități mi se pare și acum nedreaptă, asa cum nu mi se pare normal ca în multe dintre consiliile locale ale primăriilor din România ședințele să se desfășoare în altă limbă, iar românii să stea cu căștile de traducere pe urechi. Nu sunt împotriva niciunei etnii, sunt în schimb împotriva "marii resetări" care nu a început "de acum", ci de mult timp. De foarte mult timp se răstoarnă normalitatea.

Ne vedem la Băile Tușnad, să o restabilim.  

***

Vreau o mentalitate medievală, de luptă si glorie, nu una de gleznă goală pe trotinetă, supusă la jug. Vreau o mentalitate de carte nu de tabletă; și nu, nu vreau să-mi rezolv cea mai grea problemă existențială întrebând o "inteligență artificială" dintr-un smartphone la fel de subțire ca ideologia "încălzirii globaliste", ci doar mergând în cea mai mică biserică din cel mai mic cătun din România, la Sfânta Liturghie. Acolo aflu tot, fără ca nici măcar să mai întreb ceva.

Vreau mentalitatea medievală a lui Matei Basarab, Ctitor de Ortodoxie, a lui Ștefan cel Mare și Sfânt, ce se-nchina în luptă cu Sabia si care scurta înălțimea trădătorilor, vreau mentalitatea lui Vlad Țepeș, strategul care nu negocia si care-i înălța pe cotropitori și pe hoții poporului în țepe, a lui Mihai Viteazu care atât de bine mânuia barda și i-a unit pe români. Vreau mentalitatea jertfei pentru Hristos și Neam a Sfântului Constantin Brâncoveanu.
 
Vreau mentalitatea țăranilor liberi ce se numeau odată răzeși și care mureau pentru și pe Brazda Pământului lor.
Vreau și lupt pentru această mare mentalitate a Voievozilor și a poporului lor, care nu s-au dat străinilor și care cu sânge au apărat Teritoriul și sufletul lui. Vreau să vină din nou în noi și Doinele și Baladele de pe Timpuri și cântecul de vitejie din strămoși, vreau o întreaga mentalitate de Biruință, ce nu știe genunchiul să-l plece decât la Icoană, ce nu știe ce înseamnă un lanț pe grumaz și nici idealuri zdrobite de gratii sau ocnă.
 
Vreau și haiduci și revoltă, îl vreau pe Iancu Avram și pe Tudor, pe Eminescu, Coșbuc și pe Goga, vreau ca din nou Batalioanele Române să ridice un popor întreg pe crestele Carpaților, să fim mai aproape de Cer din nou, să luăm o gură mare de aer curat din libertatea noastră de a fi români. Vreau o mentalitate de front, de baricadă și tranșee în care mă odihneasc cu capul cazut pe hartă, vreau mentalitatea celor Mari din Evul Mediu interbelic, pe Sfinții din Închisori pe toți luptătorii din munți!

Marea Oștire a Evului Mediu răzbate dincolo de vremuri. Este înToarcerea timpului. Un Steag Tricolor se înalță spre Cer la o Mănăstire din Munți, un Steag ce veghează o Cruce a Libertății de a fi Român.

Cu Dumnezeu înainte spre Biruința Neamului Românesc, aceasta este mentalitatea noastră a unui popor ancestral de ciobani și țărani care se închină în fața lui Hristos pe-o Brazdă.

Doar cu această mentalitate ,,vom fi iarăși ce-am fost și mai mult decât atât".
 
Acțiunea este susținută și de Frația Ortodoxă. Dan Grăjdeanu: Ascultă și dă-l mai departe! La Tușnad, ridicăm Sfântul Tricolor în fața lui Viktor Orban, premierul Ungariei!