ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Răspuns pentru Kelemen Hunor, față de noul proiect de lege al autonomiei teritoriale:

Pentru România Mare a plătit cu sânge un întreg popor; pentru asta, plătiți și voi bani la bugetul Țării, da, inclusiv pentru metrou, puțin îmi pasă dacă nu-l folosiți.

Vă puteți plimba pe jos, pe cai ori puteți sta închiși în casele iredentismului vostru, nu e nicio problemă.

Problema cu adevărat reală este că toți românii contribuie la buget pentru a le plăti salariile grase de parlamentari celor de la UDMR.

O altă problemă reală este aceea că UMDR beneficiază de o triplă finanțare, cea de la statul român ca "partid" parlamentar, cea venită din bugetele locale acolo unde ocupă consiliile județene și primăriile și cea din partea statului numit Ungaria, aceste finanțări având ca obiectiv final ruperea teritorială a României.

Mai este încă o problemă cu adevărat reală, partidele sistem din România dau voturi la "alegeri" UDMR pentru ca acestă structură antinatională, anticonstitutională să treacă pragul intrării în Parlament.

Și o altă problemă ar fi că poate unii din Covasna și Harghita nici n-ar fi în stare să ajungă până la București și să-și cumpere un bilet de metrou, pentru că nu cunosc deloc limba română.

* * *

Nota Redacției: Pentru data de 28 decembrie parlamentarii sunt chemați să discute despre trei proiecte de lege prăfuite privind autonomia „ținutului secuiesc” și autonomia „culturală”, în fapt pe criterii etenice

ȘTIREA Digi24: Președintele UDMR, Kelemen Hunor, susține că autonomia teritorială este greșit înțeleasă. El a spus că UDMR și-ar dori ca banii care sunt produși de companii într-o zonă a țării să rămână acolo, nu să vină la București și apoi să fie redistribuiți. Liderul UDMR a explicat că nu înțelege de ce un cetățean din Suceava sau Harghita trebuie să plătească, din impozitele sale, metroul din București.

„Termenul de autonomie în 33 de ani a devenit un cuvânt de care se sperie toată lumea. Oare ce înseamnă? Autonomia universitară ce înseamnă? S-a rupt vreo universitate din România și s-a făcut rachetă spațială? Nu. Deci din acest punct de vedere lucrurile sunt extrem de simple, dar, bineînțeles, fără majoritate nu se poate. Avem un coleg care a anunțat un proiect. Eu n-am văzut proiectul, dar grupul nostru de fiecare dată a susținut, fiindcă e vorba de principiul subsidiarității pentru fiecare comunitate.

Marea majoritate a deciziilor ar trebui să meargă la nivelul autorităților locale, mai puțin cele legate de politica de Securitate, Apărare, Externe. Sunt câteva domenii care...bineînțeles impozite naționale ș.a.m.d. Restul deciziilor ar trebui să meargă la nivelul autorităților locale și ar trebui gestionate de comunitatea locală, fiindcă am văzut acele comunități care gestionează corect treburile și acele autorități care gestionează bine treburile se dezvoltă mult mai repede, mult mai bine.

Finanțarea să se facă exact așa cum se face peste tot în lume. Banii făcuți acolo să rămână acolo, pe de o parte, iar, pe de altă parte, să existe și o redistribuire.

Spuneți-mi și mie, am o întrebare despre bani. Un om din Maramureș, de ce trebuie să plătească Metrorexul în fiecare an cu sute de milioane, care poate că nu va ajunge niciodată din Suceava, din Botoșani sau din Harghita să meargă cu metroul? Plătește metroul pentru bucureșteni. Atunci nu s-a revoltat nimeni din București când 600, 800, 500 de milioane de la bugetul național, din taxele noastre, ale tuturor, se duc la Metrorex.

Deci există acea formulă prin care se pot distribui banii...Se întâmplă parțial. Nu se întâmplă în totalitate. Anumite firme care au o cifră de afaceri de peste 1 milion de euro sau ceva de genul acesta, poate că s-a ridicat plafonul, automat plătesc impozitele în București. Dar de ce? De ce Sectorul 1 trebuie să fie locul unde ajung banii din toată țara? Dacă cineva poate să-mi explice și mie acest lucru. De ce nu rămân la Harghita de la „Borsec”, de ce nu rămân de la „Izvorul Minunilor” în Bihor ș.a.m.d, ca să vă dau doar câteva exemple de la apa minerală. De ce? De ce ajung banii în București? Sau de la telefonie mobilă? Cei care vorbesc la telefon, folosesc cartela, Vodafone, Orange, ce mai folosesc în toată țara, plătesc impozitul în Sectorul 1. La redistribuire nu știu unde ajung banii, fiindcă exact așa cum domnul Boloș a uitat finanțarea pentru 26 de spitale, nu uită să împartă din pix banii”, a declarat Kelemen Hunor, la Digi24.