ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



De la Baraolt-Vârghiș, la Doboi, 50 de români din Brașov si Covasna au urmat Calea Neamului în cele mai grele locuri. 

Semnele dragostei noastre creștine au fost pomelnicele, donațiile, alimentele de bază și cadourile de Paști pentru copii. Acesta a fost obiectivul îndeplinit. Expun acum situația care ne-a motivat și forțele care ne-au sprijinit. Zona cu nucleu central Baraolt-Vârghiș (care mai cuprinde Căpeni-Doboșeni-Herculian) este cea mai mare arie compactă maghiarizată din Covasna. Aici există extrem de puțini ortodocși și vorbitori de limba română. Singura biserică ortodoxă deschisă este cea din Baraolt, cu 5-6 oameni de-ai locului prezenți duminica la Sfânta Liturghie, deși părintele Vasile își face pe deplin datoria, săvârșind fiecare slujba religioasă și străbătând toate satele din zonă chiar și pentru un singur enoriaș când are nevoie de alinare sau cu Lumina Sfintei Invieri de Paști. 

În Doboi, com. Plăieșii de Jos, Harghita procentul românilor este covârșitor, cei mai mulți folosind însă în mod preponderent limba maghiară. În schimb, majoritatea oamenilor de aici si-au păstrat credința ortodoxă și merg la biserică, slavă lui Dumnezeu! 

De aceea ne-am îndreptat dragostea noastră creștinească spre aceste locuri, pentru a-i răsplăti pe cei care țin România vie prin ortodoxie, pentru a le mulțumi din adâncul sufletelor noastre pentru acest lucru. Alături de noi în această lucrare au fost biserici din Brașov, Biserica cu Hramul Sfântul Gheorghe, Biserica de la Metrom, cu Hramul Nașterea Domnului și Biserica de lemn din Centrul Civic, cu Hramul Înălțarea Domnului. Filiala Asociației Calea Neamului Covasna, condusă de Gheorghe Samoilă a strâns donații și alimente de bază de la toți membrii. Fiecare brașovean care a venit cu noi a contribuit cu alimente de bază și bănuți pentru pomelnice, la fel făcând și oamenii  Floreasca, zona Întorsura Buzăului. 

Calea Neamului prin contribuțiile strânse în contul asociației în urma companiei a dăruit de asemenea alimente de bază și donații, mulțumim în acest sens, Părintelui Protopop Dr. Ioan Dură din Belgia, Părintelui Laurențiu din Săcele, mulțumim  Gabrielei Puiu, lui Marius Constantin, Pușcaș Andrei, Adriana Brânzila, Marius Ilie, Marian Ciobanu, Cristina Magdalena, Ana-Maria, Mihaela, Nicolas și Maria, Elisabeta, Dorian, Maria Marcu. 

Impreună cu noi a fost de asemenea Ceata Opincuța din Sfântu-Gheorghe, condusă de domnul Constantin Gheorghincă, care a prilejuit un moment cu adevărat emoționant, dăruind pe lângă cele pomenite mai sus și un laptop performat unei fetițe de șase ani din Doboi. Domnul Constantin a întrebat-o câți ani are, mama fetei i-a tradus în limba maghiară, dar copilul a răspuns în limba română. Seful Cetei Opincuta a fost "cucerit" de acest lucru. O mare bucurie am avut de asemenea și eu, aflând de la câteva domnișoare mai mari din Doboi, de 15-17 ani, că urmează învățământul cu predare în limba română din  Miercurea-Ciuc, stând la internatul liceului. Vom face tot posibilul să le cooptam în programul burselor Români pentru Români.  Mulțumim pentru foto Octavian Chende și Gabriel Ungureanu! 

Lupta pentru România de aici continuă. Este grea, dar atât de frumoasă! Mergem împreună, Cu Dumnezeu înainte, pentru Biruința Neamului Românesc!