ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Foarte interesante poziționările în legătură cu așa-zisul „incident” de la așa-zisa Universitate de Vară Tusványos… G4Media, de pildă, reia aidoma poziția maghiară și cuvânt cu cuvânt titrările acesteia: „Mihai Tîrnoveanu, un ultranaționalist cu discurs antimaghiar, în fruntea protestatarilor care au întrerupt discursul lui Viktor Orbán, la Băile Tușnad/Tîrnoveanu a incitat populația împotriva maghiarilor din Valea Uzului”.

Cei de la site-ul progresiștilor n-au vrut să observe că textul de pe banner (Ceva este etern: Transilvania, pământ românesc) era, în afară de ironia fină, pur și simplu corect, în vreme ce „ironia” lui Orbán la scoaterea lui Tîrnoveanu din mulțime („Politicos, precum procedează poliția din Budapesta când evacuează drogații de pe poduri”) nu prea are nevoie de comentarii. Dacă afirmi apartenența Transilvaniei la spațiul românesc înseamnă, în viziune maghiară, că ai consumat substanțe halucinogene.

În relatările presei ungare se insista pe faptul că în „rândurile publicului, tulburarea era vizibilă” la afișarea unui astfel de mesaj, numai politicienii români, în general blegi și totdeauna neinformați, susțin că oamenii de rând se înțeleg. Da, se înțeleg până cineva spune Transilvania, pământ românesc – moment din care se apelează la argumente logice, cum ar fi de pildă toporul. Așa, ca între oamenii de rând, cum erau și cei de la Tușnad.

De altfel, mai multe publicații românești n-au observat că un ungur ce purta un drapel maghiar cât poarta șurii l-a făcut nesimțit pe Tîrnoveanu, care întâmplător era în mijlocul geografic al țării sale, iar altul, la fel de subtil ca și Viktor Orbán, l-a trimis să se spele – aluzie la vechea înjurătură din anii ’40, büdös oláh (valah/român împuțit). E posibilă o jignire mai mare? Mihai Tîrnoveanu e medic, totuși, adică mai spălat decât mulți participanți la tabăra din Tușnad.

De fapt, nici n-ar trebui să ne mirăm. Mai demult, dorind să-și îmbunătățească imaginea, CJ Harghita a adus un desant din presa centrală, cu oameni bine selectați, în fruntea căruia trona dl. Tăpălagă, actualmente șef pe la G4Media. La reuniunea finală ce a avut loc la un restaurant din Miercurea-Ciuc, dl Tăpălagă n-a observat peretele tapisat cu pozele lui Horthy intrând în Ardeal. Noroc că din „echipă” făcea parte și un absolvent de istorie, care a recunoscut personajele (de fapt, gazdele își cam băteau joc de cecitatea bravilor oaspeți), dar asta nu l-a determinat pe dom’ Tăpălagă să se sinchisească prea mult de acea ambianță sinistră: ceea ce l-a izbit pe el în creștet ca știre de bază despre Harghita era că ierarhul ortodox al locului folosea un Iphone 6! Cu așa presă și cu așa politicieni o să ne ia naiba în scurt timp.

Sunt teribil de curios cum vor gestiona politicienii români situația din Harghita-Covasna peste vreo 20 de ani, când și cei mai răbdători și optimiști români vor fi plecat din zonă, iar statalitatea maghiară se va instala acolo neoficial, dar pe deplin. E de la sine înțeles că, la un moment dat, cele câteva procente de nativi români ce vor fi rămas prin zonă se vor sătura să fie conduși de mincinoși care promit și nu fac și de proști care nu înțeleg, luându-și lumea-n cap care-ncotro.

Îmi făcusem la un moment dat iluzia că măcar unii dintre politicieni au înțeles importanța uriașă a menținerii identității naționale a românilor din așa-zisul ținut secuiesc.

Am greșit, bineînțeles.

Ca atare, nu voi vota de-acum încolo decât cu acel om sau cu acel partid care va rezolva definitiv problema Tusványos. Au trecut aproape două decenii de când se spune că e inadmisibil ca Viktor Orbán să facă geopolitică hungaristă de la Băile Tușnad; în definitiv poți să-l pupi în fund pe Putin și de la Budapesta, nu e necesar să faci asta din mijlocul României. Firește, tot de atâta timp, niște oarecari conducători ai României susțin că, din moment ce ambele țări sunt în NATO și-n UE, ei n-au ce face.

Mă rog, poate-și găsesc ceva de lucru pe-acasă, pe lângă fusta nevestii și vine în fruntea trebii cineva care știe ce are de făcut. Așteptăm cam de multișor clipa asta!

Mihail GROZA / Informația Harghitei