ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Scriitorul Mircea Platon comentează chirurgical pe pagina sa de Facebook petiția schismatică a Intelectualilor lui Petrov:

„1. Piticul Morgante și cu Jupân Grandgousier au lansat o epistolie deschisă, nu închinătoare, ci rătăcitoare (https://www.petitieonline.com/data_celebrarii_pastelui...). Canoanele sunt fentate abil, prin apelul la un citat dintr-un articol al lui Teodor M. Popescu din 1964 în care ni se spune că pe nimeni nu mai interesează de ce am sărbători Paștele odată cu evreii, dar că pe toată lumea scandalizează de ce creștinii nu sărbătoresc Paștele împreună. Cu alte cuvinte, canoanele de la Niceea referitoare la Paști pot fi abandonate liniștit citând un teolog (adio, sobornicitate).

2. Argumentele epistoliei sunt politice, slujind probabil o miză geopolitică, deci indiferentă Ortodoxiei ca atare. Printre altele, ni se spune că există numeroase familii mixte și că e greu cu vacanțele școlare. Familiile mixte știau că sunt mixte de la constituirea lor și, în familiile creștine, soții sărbătoresc de multe ori și Paștele Catolic, și pe cel Ortodox și nu e problemă. Sau sărbătoresc o singură dată, fie la Catolici, fie la Ortodocși. E o chestiune de smerenie să nu-ți transformi viața privată în criteriu al vieții publice, în acest caz al vieții liturgice. După logica incluzivă și echitabilă a epistoliei Piticului Morgante și a Jupânului Grangousier, urmează să acordăm și Postul Mare cu Ramadanul și Crăciunul cu Hanukkah ca să nu discriminăm pe nimeni și să putem uni calendarul laic – al concediilor și vacanțelor – cu cel al Religiei Marii Resetări.

3. Știu, voi fi imediat acuzat de un fel sau altul de intoleranță, fanatism sau putinism, dar violența reală, structurală și sistemică le aparține acestor Mari Resetnici, care de zeci de ani se ocupă cu șurubăreala la eșafodajul României. Când tot ataci astfel, cu maximă insolență, modul de viață al majorității, dai dovadă de violență structurală și sistemică.

4. În acest moment, chiar în acest moment, în România se trec prin Parlament legi vizând:

a) destructurarea școlii românești

b) introducerea ideologiei de gen în sistemul de învățământ

c) introducerea obligativității grădiniței (deci și a educației de gen la grădiniță, după model american)

d) articularea unui sistem de ”protecție a copilului” care sună extrem de dubios (voi reveni asupra acestui punct, problema e serioasă)

Resetnicii nu se ocupă de nici unul din aceste lucruri, care afectează viața românilor și care urmează să pervertească trupul și sufletul copiilor românilor periclitându-le astfel mântuirea. Grandgousier chiar atacă românii îngrijorați de ofensiva radicală venită pe filiera oengistică și diplomatică din Vest spunând că sunt unii care speculează ”excesele” sau ”derapajele” Vestului. Nu sunt derapaje, sunt parte integrantă a ideologiei impuse pe cale diplomatică și prin guvernanța oengistică la noi și peste tot în lume. Dar nu avem norocul să se solidarizeze intelectualii împotriva acestor lucruri. Nu, ei se solidarizează ca să-i hăituiască și ei puțin pe români în numele civilizației lui Baal și Moloch care se închină la vițelul de aur și care oferă sacrificii de copii.

5. Pe lista de semnături a Resetnicilor, dincolo de unele nume mari care semnează aceste petiții cam cum le semna și Mihai Șora, cu anumită detașare de semnificația reală a petiției, am recunoscut un personaj care îmi spunea recent că ”Soros ne-a adus lumina” și un altul care declară pe pagina sa de la universitate că e vorbitor de română și ”moldovană”. Mda, bine!

6. S-a vehiculat ideea unei scrisori deschise a conservatorilor. Nu sunt de acord. Nu semnez. Canoanele nu se apără cu scrisori deschise. Nu au decât Părintele Patriarh și cu Sfântul Sinod să se roage și apoi să comunice românilor ce li s-a arătat. Nu definim Ortodoxia prin scrisori deschise acolo unde există canoane. Ceea ce le trebuie ierarhilor este discernământ și îndrăzneală ca să biruie lumea. Ceea ce nu le poate veni decât din rugăciune.

Sf. Sinod trebuie lăsat acum singur. A alcătui o scrisoare deschisă le-ar permite să adopte veșnica poziție diplomatică și să spună: Da, noi am vrea să schimbăm data Paștilor, dar nu ne lasă fundamentaliștii. Nu, nu se mai poate așa. Trebuie văzut exact cine cu cine votează.”, conchide finul analist.