ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vizita lui Biden la Zelenski și declarațiile sale bizare din Polonia constituie indicii ale unei schimbări iminente care se va produce în războiul din Ucraina.

Un editorial al lui Tyler Durden în Zero Hedge pe care l-am tradus pentru cititorii ActiveNews.

 *

Cu ocazia recentei sale vizite la Kiev, Joe Biden a apărut țanțoș în fața camerelor de luat vederi alături de Volodimir Zelenski, în sunetele pregătite dinainte ale unei sirene antiaeriene, și a declarat că America va continua să sprijine eforturile de pace ale Ucrainei.

Apariția lui Biden a fost însoțită de anunțul unui pachet de arme de 2,5 miliarde de dolari. Al 30-lea într-un an.

Totuși, ce nu s-a spus este faptul că NATO s-a orientat către vehicule blindate mai vechi, precum MRAP, și a redus aprovizionarea cu prețioasele arme antitanc, de tipul rachetelor Javelin.

Conform datelor din mai multe țări NATO, se înregistrează practic o scădere a livrărilor de arme, pe fondul epuizării stocurilor disponibile.

Oficialii NATO se tem tot mai mult că nu vor putea continua să înarmeze Ucraina și să își păstreze în același timp propria capacitate de apărare.

Însă administrația Biden pare decisă cel puțin să creeze impresia că sprijinul american este mai puternic ca niciodată.

O oarecare confuzie înconjoară obiectivele reale ale forțelor ucrainene sprijinite de NATO, în condițiile în care unii oficiali vorbesc nu doar de recucerirea Donbasului, ci și a Crimeei, anexată de Rusia în 2014.

Aceste declarații par o retorică excesiv de optimistă, menită să insufle încredere, dar cu siguranță nu sunt realiste, dată fiind vasta rețea defensivă pe care Rusia a pregătit-o pentru a zădărnici orice ofensivă.

Fără a mai pomeni de numeroasele relatări despre acțiunile din regiunile Donețk și Lugansk și care indică faptul că rușii repurtează succese în fața unităților ucrainene.

Până și Zelenski a recunoscut deschis că situația în Donețk este „foarte dificilă”.

După apariția evident regizată a lui Biden în Ucraina, el a mers în Polonia pentru a rosti un discurs despre confictul aflat în desfășurare.

Una dintre frazele pe care le-a pronunțat merită o atenție deosebită.

Biden a declarat cu mândrie că steagurile ucrainene flutură deasupra caselor în orășele și în marile orașe, pe tot cuprinsul Americii.

El sugera astfel că majoritatea americanilor sprijină necondiționat ceea ce unii numesc un război prin procură cu Rusia.

Sondajele arată însă că sprijinul opiniei publice în favoarea Ucrainei este în declin, conservatorii pierzându-și orice încredere în acest proiect.

Povestea cu steagurile ucrainene care flutură în toată America este pur și simplu falsă.

Este mai probabil să vezi un steag cu „Let’s Go Brandon” decât unul ucrainean în fața unei locuințe.

Atunci de ce încearcă Biden să îi lingușească pe ucraineni folosind o retorică mincinoasă?

Apariția surpriză a lui Biden și pachetul de arme anunțat seamănă mai degrabă cu un ultim efort de a mobiliza Ucraina împotriva unei ofensive masive, despre care știe că va avea loc în curând.

Sau o tentativă de a brava, o ieșire demonstrativă cu scopul de a-i arăta lui Putin că NATO continuă să fie foarte implicat, și de a distrage atenția că aprovizionarea cu arme se subțiază.

Declarația cu steagurile ar putea urmări și să le creeze ucrainenilor falsa impresie că americanii vor susține în cele din urmă o desfășurare directă de trupe în regiune.

Lucru care nu ar trebui să fie necesar decât în cazul în care implicarea Ucrainei în război nu este atât de puternică pe cât se afirmă.

Este probabil adevărat că în Ucraina se află consilieri americani și chiar forțe speciale, însă majoritatea cetățenilor americani se opun vehement unui război deschis cu Rusia.

Cu alte cuvinte, o prezență a „bocancilor pe teren” nu este posibilă fără o opoziție masivă și fără instabilitate acasă.

În fond, vizita lui Biden la Zelenski și declarațiile sale bizare din Polonia constituie indicii ale unei schimbări iminente care se va produce în război.

O schimbare care nu este clară deocamdată.