ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Victor Roncea: Domnule profesor Barbu, i-ați scris și Preafericitului Patriarh Daniel, și Președintelui și Înaltpreasfințitului Teodosie, despre proiectul Mitropoliei Tomisului, care, așezat alături de Catedrala Mântuirii Neamului, poate fi într-adevăr un Proiect de Țară, mai ales ca urmare a descoperirilor pe care le ați făcut legate de prezența la Sinodul de la Niceea a Mitropolitului Marcus al Tomisului, în perspectiva împlinirii a 1700 de ani de la Sinodul I.

În primul rând, vreau să vă întreb ce reacții ați avut? După aceea, vreau să intrăm puțin în tema legată de documentele descoperite. 

Constantin Barbu: Este vorba de o scrisoare de 55 de pagini, pe care am trimis-o Patriarhului și tuturor membrilor Sinodului, președintelui României, șefilor serviciilor secrete române și primului ministru.

Dintre toți a răspuns, și dintre toate, instituția cea mai puternică a țării, adică președinția, urmată de Serviciul Român de Informații. În răspunsul Președinției, am observat două segmente care, pentru cunoscători, luminează într-un anume fel mult mai bine decât am crede. A fost trimisă de la Președinție către Patriarhie o întrebare adresată Patriarhului Daniel, ca să vedem ce va răspunde, și urmează să primesc două răspunsuri: și al Președinției și al Patriarhiei către președinte. Iar Serviciul Român de Informații a răspuns, ca întotdeauna, cu profesionalism.

Acum eu pot sa vorbesc în cuvinte poate nu prea blânde, dar, față de situație, poate exagerat de blânde. Un astfel de proiect nu poate fi pur și simplu ignorant. Pentru că noi aducem documente pentru mia de ani pentru care românii nu prea au documente, și anume documente clare care arată cum românii, de la 298, în Sciția Minor - Dobrogea noastră - au mitropoliți, arhiepiscopi, episcopi. O organizare religioasă clară care demonstrează și numărul mare de români ortodocși.

Și aceasta fără întrerupere, până la 1359, până la Iachint de Vicina, care trece, din mitropolia Vicinei, aflată pe malul drept al Dunării, în județul Constanța, la Curtea de Argeș, unde întemeiază mitropolia Țării Românești. Așadar, Patriarhul Daniel nu are cum să nu țină cont de acest lucru, pentru că e și Mitropolit al Munteniei, și această Mitropolie există pentru că mai întâi a existat Mitropolia dobrogeană a Vicinei!

Eu nu sunt teolog si nu sunt om din interiorul bisericii, dar dacă am ajuns eu să adun aceste documente orice român ortodox ar trebui să fie fericit și, dintre toți românii, mai ales patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care, prin aceste documente, ar putea să aibă rangul întâi între Bisericile Ortodoxe. Noi având reprezentant clar la Niceea, ca participant de seamă, pe mitropolitul Marcus. La anul 325! Eveniment de la care iată, în 2025, se vor aniversa 1700 de ani.

E un prilej mai mult decât fericit pentru Patriarhie și pentru Biserica Ortodoxă Română să participe și să mărească această bucurie a sărbătorii dintr-un motiv foarte simplu. S-au păstrat documente în mai multe limbi. Am făcut un efort, grație insistenței și rugăminților Înaltpreasfinției Sale Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și am găsit numele mitropolitului Marcus nu într-un singur manuscris, ci în aproape o sută de manuscrise! În greacă, latină, în armeană, în coptă…

V.R.: Aici vreau  să vă întrerup: de unde știm noi că acest Mitropolit Marcus este Mitropolitul Marcus al Tomisului din Dacia și că nu e  vorba de altă Dacie, față de cea pe care o cunoaștem noi? 

C.B.: Prima problemă: numele lui apare, așa cum am spus, în multe dintre manuscrise, fiindcă am găsit nu unul, nu două, ci aproape o sută de manuscrise cu lista mitropoliților care au participat la Niceea.

A doua problemă: existau Dacii în sudul Dunării după 275, e adevărat. Toate formau Dacia. Dar aici vorbim direct de Dobrogea. În multe din manuscrise scrie clar: Dacia. În mai mult de 80 dintre manuscrise scrie Dacia și apoi urmează lista mitropoliților participanți. Sunt de obicei 14 nume. Cine sunt ceilalți 13?

Primul cu care se începe de obicei este Protogenes, care era el însuși mitropolit, în sudul Dunării. Ideea Daciei ca țară a supraviețuit secole, milenii - și Eminescu voia să recompună cu prietenii săi Dacia Mare. Dar ca sa vorbim foarte simplu, ceea ce istoricii știu: Mircea cel Bătrân, în actele occidentale apare ca Rege al Daciei. Mihai Viteazul, la fel. Iar când am publicat documente din Arhivele de la Viena, Horea este trecut de serviciile secrete vieneze drept Rex Daciae. Așadar, dacă ai la 1400 rege al Țării Românești, numit Rege al Daciei, Mircea cel Bătrân, și dacă Horea este numit el însuși Rex Daciae, aceasta atestă clar că numele de Dacia nu a dispărut. 

A discuta dacă Scythia Minor are legătură cu Dacia noastră e de domeniul prostiei. Pentru că eu pot să vă spun un lucru simplu: analfabeții se prefac uneori că sunt proști (nu înțeleg de ce unii funcționari ai Patriarhiei încearcă să jignească Istoria Bisericii Ortodoxe Române și să înghită un mileniu de ortodoxie).

Te rog să reții aceste cuvinte mai dure. Burebista - cred ca a fost rege al Daciei, nu? Burebista a fost inițiat la Dionysopolis, cetate care se află în Românie Mare. E bulgar Burebista? Noi vorbim acum și aici cu oamenii de stat responsabili. Patriarhul trebuie să știe, pentru că el e om de stat. El e nemuritor ca om de stat peste poporul român, nu președinții care se schimbă din 5 în 5 ani sau la 10 ani, depinde de câte mandate au, și pe care îi uită lumea după ce nu mai sunt. Patriarhul rămâne în istorie.

Patriarhul trebuie să fie la înălțimea funcției pe care i-a dat-o Dumnezeu. Mai ales în epoca asta destul de tulbure, când există războaie, există cutremure, există mișcări tectonice, nu numai mentale, da? 

Eu îl rog să își deschidă mintea pe care cred că o are deja deschisă. El este obligat de funcție, de tradiție, de adevăr și de istorie să reactiveze Mitropolia Tomisului. Prin mitropolitul Marcus și prin Mitropolia Tomisului, Biserica Ortodoxă Română este egală în timp și strălucire cu orice biserică ortodoxă prin participarea la Sinodul fundamental de la Niceea.

V.R.: Revin: de unde știm că acest Marcus este al Tomisului, pentru că uneori apare diferit?

C.B.: În aproape o sută de manuscrise, în șapte limbi, apare numele Marcus – Mitropolit al Tomisului (doar în câteva transcripții cuvântul Tomensis apare transcris greșit Comensis, plus câteva alte deformări ale acestui cuvânt). 

Manuscrisele în care apare numele lui Marcus ca Mitropolit al Tomisului se află în cele mai celebre arhive ale lumii: Lorsch, Fulda, Vatican, Roma, Milano, Paris, Oxford, Cambridge, Viena, Köln. Manuscrisele le cunosc zeci de papi, Merovingienii, împăratul Carol cel Mare.

Sunt manuscrise în șapte limbi. Unele care n-au fost descoperite până acum. În limba coptă, avem șapte manuscrise. Nu se găsea niciunul. Aveam două cote, erau greu de găsit, am găsit altele. Deci sunt multe manuscrise, probabil sute. 
 
V.R.: Unde se află aceste dovezi?

C.B. La cererea Înaltului Teodosie, am publicat aproape o sută de manuscrise în care Marcus apare ca Mitropolit al Tomisului. Toate sunt disponibile și se află în Biblioteca Academiei Tomitane.

Manuscrise pe care le-am publicat integral, ca să nu se spună că au fost extrase executate de noi, că sunt câteva file răzlețe, că nu există manuscrisele respective în arhive. Integral, pentru că așa se practică în cazul arhivelor serioase. Nu te joci cu documentele. Și orice istoric român serios – dacă e istoric - ar trebui să tremure de bucurie că le are acum la dispoziție. Pentru că, așa cum știm, de-abia de-acum se poate scrie Istoria, de la documente.

Eu sunt puțin supărat, fiindcă România ar putea să meargă cu această colecție de documente în întreaga Europă, ca să nu-și mai permită unii să ne vorbească nouă de Schengen. Când noi făceam Europa, alții nici nu existau. 
La Niceea, în anul 325, exista Mitropolia Tomisului, care avea 14 arhiepiscopii și episcopii, deci era populație imensă. Deci 14 episcopi înseamnă populație. De aici, Iachint de Vicina trece mitropolit la Curtea de Argeș.

Actele de la Constantinopol se află acum în Arhivele de la Viena. Prima Europă simbolică este cea întemeiată spiritual la Niceea. Deci, noi eram instituțional în Europa încă din anul 325, de acum 1700 de ani. 

Acum este aproape un ”concurs” de a fi împotriva Arhiepiscopului Tomisului. În loc să-l ajuți să reactiveze Mitropolia Tomisului, trimiți tot felul de scrisori analfabete și îi permiți purtătorului de cuvânt Bănescu (ca să nu-l numesc) să compună ritos comentarii de idiot, făcând pe hermeneul. Dar Mitropolia este a lui Dumnezeu și a românilor care cred în Dumnezeu. Asta nu înțeleg nici oamenii care conduc țara. Am trimis un memoriu de 50 de pagini președintelui României, primului ministru, Patriarhului, membrilor Sinodului, Serviciului Român de Informații și Serviciului de Informații Externe, așa cum am spus. Președintele și SRI au răspuns memoriului trimis. 

Membrii Sinodului tac, tac, tac. Tocmai ei sunt obligați să știe carte și mai ales Istoria Bisericii Ortodoxe. Eu cred că sunt acolo câțiva erudiți care știu, dar nu-și permit să vorbească. Dacă nici acum nu suntem oameni liberi, atunci când?

Mai e o chestiune: această mie de ani, pe care o acoperă istoria Mitropoliei Tomisului și a Vicinei (de la 298 până la 1359), se prezintă în documente pe care poporul român nu le are pentru celelalte provincii ale țării noastre. Deocamdată.

La împlinirea celor 1700 de ani de la Niceea, Mitropolia Tomisului ar putea fi cel mai mare cadou pe care Patriarhul l-ar putea face cadou poporului român alături de Catedrala Mântuirii Neamului.