ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a făcut un anunț bombă: că relațiile cu Statele Unite și cu Europa „s-au schimbat radical”.

Într-un interviu acordat ziarului Izvestia și publicat marți, Peskov afirmă că „schimbarea radicală” a Rusiei în relațiile cu Occidentul s-a produs în momentul în care Putin a formulat o propunere de pact de securitate pe care l-a trimis la Washington, Bruxelles și Viena la sfârșitul lui 2021.

Iar Occidentul nu a avut nici o reacție.

„Nu erau pregătiți să discute despre nimic cu noi”, a spus Peskov.

Și a adăugat:

„Dacă ar fi dorit, s-ar fi putut așeza la masa negocierilor (până la invazia din Ucraina, în februarie 2022). Ar fi putut fi discuții foarte complicate, poziționale uneori, dar ar fi avut loc. Însă au refuzat.”

Mai mult, Peskov a acuzat NATO de implicare directă în conflictul din Ucraina:

„Serviciile lor de informații lucrează împotriva noastră 24 de ore din 24, armele lor sunt furnizate gratuit Ucrainei pentru a trage asupra soldaților noștri, fără a mai pune la socoteală că trag și asupra unor cetățeni ucraineni.”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului aconchis:

„În momentul în care NATO a devenit de facto un participant la conflictul din Ucraina, situația s-a schimbat. De fapt, blocul NATO nu mai acționează împotriva noastră ca un oponent condiționat, ci ca inamicul nostru.”

În ciuda unor scăpări de limbaj, precum cea a lui Biden, care declara în martie că scopul războiului este răsturnarea lui Putin, sau a șefei diplomației germane, care a afirmat că Germania și NATO sunt în război cu Rusia, Occidentul s-a ferit până acum să recunoscă existența unui conflict DIRECT cu Rusia.

În ciuda sprijinului total și necondiționat pentru Ucraina, s-a străduit să păstreze aparențele.

Nu este clar deocamdată ce schimbă practic declarația lui Peskov în desfășurarea războiului .

Nu este clar dacă ea înseamnă că țările NATO (deci și România) au devenit ȚINTE pentru Rusia.

Deocamdată, Occidentul nu a reacționat și nici nu e clar cum o va face. Dacă reacția se va limita la nivelul retoricii sau va avea și o componentă strategică

Un sigur lucru este cert: declarația purtătorului de cuvânt al lui Vladimir Putin reprezintă un nou moment de cotitură în conflictul cu epicentrul în Ucraina.

Momentul în care Războiul Mondial a devenit realitate.