ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Ucraina va deveni membră a NATO.”

Declarația îi aparține secretarului de stat american Antony Blinken și a fost făcută joi, la Bruxelles, cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la înființarea NATO.

Declarația a stârnit vâlvă, fiind preluată de presa occidentală cu titluri care de care mai bombastice.

În realitate, este vorba de o furtună într-un pahar cu apă.

Iată ce a spus exact șeful diplomației americane la recepția de la Bruxelles:

„Sprijinul pentru Ucraina, determinarea fiecărei țări prezente aici la NATO rămân solide. Vom face tot posibilul, aliații noștri vor face tot ce pot pentru a garanta că Ucraina dispune de ce are nevoie pentru a continua să facă față agresiunii actuale a Rusiei...

„Ucraina va deveni membră a NATO. Obiectivul nostru la summit (care va avea loc în iulie la Washington – n.r.) este de a contribui la construirea unei punți spre această aderare și de a crea o cale clară pentru ca Ucraina să meargă înainte.

„...Vom manifesta un sprijin foarte puternic pentru Ucraina, în ce privește relația sa cu NATO.

„Dar, așa cum am spus, ne concentrăm în egală măsură asupra situației imediate și asupra nevoilor Ucrainei de astăzi, mâine și poimâine, pentru a o ajuta să reziste la această agresiune continuă din partea Rusiei.”

Declarația că Ucraina va fi membră a NATO a tot fost făcută și repetată de liderii occidentali.

Nimic concret nu s-a întâmplat până acum. Firesc: integrând o țară aflată în plin război într-o alianță militară, în mod automat alianța ar deveni parte în război.

Adică NATO vs Rusia.

Or, liderii occidentali s-au ferit până acum ca dracul de tămâie de un război direct cu Rusia.

Privită mai atent, declarația de joi a lui Blinken este la fel de vagă.

Faptul că el vorbește despre un „poimâine” al nevoilor de război ale Ucrainei arată clar că NATO prevede un conflict lung cu Rusia.

Perioadă în care aderarea va fi doar morcovul fluturat pe la botul asinului de cel care i s-a cocoțat în spinare: o ispită de neajuns.

Singurul element concret din discursul lui Blinken îl constituie evocarea summit-ului din această vară.

Va fi invitată Ucraina să adere la NATO la reuniunea de la Washington?

Blinken nu ne spune. El vorbește alambicat doar despre „contribuția la construirea unei punți spre această aderare”.

Să ne amintim că la summit-ul din vara trecută, de la Vilnius, s-a speculat intens despre o invitație adresată Ucrainei de a adera la NATO.

Acest lucru nu s-a întâmplat, spre marea supărare a lui Zelenski, ale cărui ieșiri nervoase l-au deranjat și pe tataie Biden.

Or, vara trecută, situația Ucrainei pe câmpul de luptă era (sau cel puțin părea) infinit mai bună. Speranțele în mult-trâmbițata contraofensivă nu se spulberaseră ca o păpădie suflată de vânt.

Acum, însă, până și cei mai optimiști actori și observatori – în frunte cu Zelenski – plâng. Cuvântul care până în urmă cu câteva luni era tabu astăzi este rostit tot mai des și mai apăsat: „Înfrângere”.

De altfel, New York Times a răcorit rapid capetele încinse de declarația lui Blinken.

Ziarul care este considerat portavocea Departamentului de Stat (adică a lui Blinken) a publicat la câteva ore după discurs un articol lămuritor cu titlul: „NATO vrea să arate sprijin Ucrainei, dar nu prea mult”.

Ideea principală este că Ucraina NU va primi invitația de a adera la NATO la summit-ul din iulie de la Washington.

Principalii opozanți sunt Statele Unite și Germania, care se tem să nu fie târâte într-un război cu Rusia.

(De notat că aceleași țări sunt și cele mai vocale adversare ale ideii lui Macron de a trimite trupe în Ucraina.)

Nimic nu rezumă însă mai bine articolul și situația relațiilor dintre Occident și Ucraina decât declarația fostului ambasador american la NATO, care crede că orice planuri ar exista pentru la vară, ele ar putea fi stricate de victoriile trupelor ruse pe front:

„Situația pe teren ar putea fi mai proastă decât acum. Și atunci, adevărata întrebare va fi: «Cum putem fi siguri că Rusia nu va câștiga războiul?».”

Între timp, morcovul continuă să se legene ispititor pentru a ține măgarul în mișcare.