ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Rusia a reacționat cu furie la anunțul Statelor Unite de a amplasa rachete cu rază medie de acțiune în centrul Europei și a amenințat cu represalii.  

Un comentariu ZeroHedge pe care l-am tradus pentru cititorii ActiveNews.

*

În 2019, Statele Unite s-au retras din Tratatul privind Forțele Nucleare cu Rază Medie (INF), care interzicea sistemele de rachete terestre cu o rază cuprinsă între 500 și 5.500 de kilometri.

Washingtonul a amplasat deja, pentru o perioadă scurtă de timp astfel de sisteme în Asia de Sud-Est (lansatoare Typhon în Filipine, pentru exerciții temporare), ceea ce a iritat China.

Însă, acum, pentru prima dată, rachete cu capacitate de a transporta focoase nucleare vor fi desfășurate în Germania.

SUA au anunțat miercuri, în legătură cu summit-ul NATO de la Washington:

„Statele Unite vor începe amplasări periodice ale capacităților de foc cu rază lungă de acțiune ale Forței sale Operaționale Multi-Rol, în Germania, ca parte a planificării pentru o staționare durabilă a acestor capacități în viitor.”

Și, în declarația publicată pe site-ul Casei Albe, se mai arată:

„Atunci când vor fi pe deplin desfășurate, aceste unități de foc convenționale cu rază lungă de acțiune vor include SM-6, Tomahawk și arme hipersonice aflate în curs de dezvoltare, care au o rază de acțiune semnificativ mai mare decât actualele baze terestre de lansare din Europa.”

Există o convingere larg răspândită că SUA au renunțat la Tratatul INF pentru a putea desfășura rachete cu rază medie de acțiune în apropierea Chinei.

Dar, în 2022, a început Războiul din Ucraina și, de atunci, o mare parte din obiectivul de securitate națională al Occidentului s-a orientat către reconstruirea apărării Europei.

După cum era de așteptat, Rusia a reacționat cu furie la noul plan de amplasare a rachetelor în Germania.

Ambasadorul rus în SUA, Anatoli Antonov, a afirmat joi pe Telegram că această măsură este o „greșeală gravă”, deoarece „astfel de pași extrem de destabilizatori reprezintă o amenințare directă la adresa securității internaționale și a stabilității strategice”.

Diplomatul a mai spus că acest lucru nu face decât „să sporească riscurile unei curse a înarmării cu rachete”, având în vedere că ar putea declanșa „o escaladare necontrolată pe fondul creșterii periculoase a tensiunilor Rusia – NATO”.

Antonov a declarat că Rusia a dorit să păstreze același sistem de garanții, dar „în loc de dorința de pace pe care Rusia a demonstrat-o de multe ori, americanii s-au angajat pe calea periculoasă a militarismului”.

El a mai avertizat că acest lucru trasformă în ținte state europene, precum Germania, și că răbdarea Moscovei este limitată.

Ambasadorul a întrebat:

„Germania nu înțelege că apariția unor instalații americane de rachete pe teritoriul german va face ca aceste instalații să devină o țintă pentru Rusia? Aceasta nu este o amenințare, este doar logica simplă a unei persoane normale.”

Tratatul de la încheierea Războiului Rece a fost negociat tocmai pentru a evita și reduce acumularea de arme în Europa...

 


Dacă Donald Trump va ajunge la Casa Albă, după alegerile din noiembrie, va fi interesant de văzut dacă va respecta aceste planuri provocatoare de extindere a rachetelor sau dacă le va opri, dorind în același timp să detensioneze tensiunile legate de amplasarea armelor cu scopul de a ajunge la pace în Ucraina.