Negustoria lui Trump dă peste cap Războiul din Ucraina

Președintele SUA dinamitează toată narațiunea occidentală, conform căreia sprijinirea Ucrainei este motivată de idealuri înălțătoare și dezinteresate.
Un editorial al publicației ucrainene Strana pe care l-am tradus pentru cititorii ActiveNews.
*
Subiectul controlului american asupra zăcămintelor de minerale ucrainene a căpătat valențe noi în ultima perioadă.
Donald Trump afirmă că Ucraina a acceptat să cedeze Statelor Unite zăcăminte de pământuri rare în valoare de 500 de miliarde de dolari, ca plată pentru ajutorul militar pe care Washingtonul l-a acordat Kievului până acum.
În același timp, Trump afirmă că SUA ar trebui să aibă acces la resursele naturale ale Ucrainei, indiferent dacă se ajunge la un acord de pace cu Rusia sau de deznodământul războiului.
Trump a spus:
„Ei [ucrainenii] pot ajunge la un acord [cu rușii, pentru a pune capăt războiului]. Sau pot să nu ajungă. S-ar putea [ca zăcămintele] să fie ale rușilor într-o bună zi. Sau s-ar putea să nu fie ale rușilor. Dar avem toți acești bani [pe care i-am băgat în Ucraina] și eu spun: îi vreau înapoi. Le-am spus [ucrainenilor] că vreau echivalentul a 500 de miliarde de dolari în [minereuri de] pământuri rare, iar ei, practic, au fost de acord cu asta.”
Subiectul predării controlului asupra resurselor minerale ucrainene către americani a fost discutat aprins în ultimele zile.
Atât Trump însuși cât și asociații săi au vorbit despre asta. În linii mari, Zelenski a confirmat și el o astfel de schemă, dar cu unele nuanțe.
Pe baza comentariilor sale, Ucraina nu intenționează să renunțe complet la dreptul asupra zăcămintelor, ci le-ar oferi companiilor occidentale pentru a le exploata în proporție de 50% - 50%.
Cu alte cuvinte, companiile americane nu vor acționa ca proprietare ale zăcămintelor, ci ca partenere ale ucrainenilor pentru exploatarea acestora.
În plus, din comentariile lui Zelenski se poate deduce că acesta ar dori ca americanii să aibă acces la zăcăminte în schimbul unor livrări viitoare de armament, nu pentru livrările de până acum.
Cu toate acestea, comentariul de luni al lui Trump contrazice aceste intenții.
În primul rând, Trump a precizat că dorește ca zăcămintele să fie în schimbul banilor deja cheltuiți de americani în sprijinul Ucrainei, nu pentru livrări viitoare.
În al doilea rând, suma pe care a enunțat-o – 500 de miliarde de dolari – este grăitoare.
Forbes-Ucraina a estimat valoarea rezervelor minerale ale Ucrainei la 14,8 trilioane de dolari, în 2023, dar 62% din acestea sunt cărbune (cea mai mare parte se află în teritoriile anexate de ruși), 14% reprezintă minereu de fier, iar celelalte „active” reprezintă mai puțin de 5% fiecare.
Astfel, rezervele de petrol și gaze sunt estimate la 100 de miliarde de dolari, minereul de litiu – în cantitate de 33 de milioane de tone – valorează 38 de miliarde de dolari, germaniul – 41.000 de tone – valorează 97 de miliarde de dolari, grafitul – 245 de milioane de tone – valorează 34 de miliarde de dolari, iar uraniul – în cantitate de 270.000 de tone – valorează 31 de miliarde de dolari.
Grosso modo, 500 de miliarde de dolari reprezintă aproape toate rezervele ucrainene de pământuri rare și metale rare care se află acum în teritoriile controlate de Kiev. Nu 50% din ele.
Și aceasta, presupunând că estimările Forbes sunt corecte, deși este evident că ele sunt foarte aproximative. Deoarece valoarea reală a fiecărui zăcământ depinde de mulți factori. Inclusiv, de exemplu, de complexitatea extracției, caracteristicile specifice ale minereului etc.
Drept urmare, variațiile costurilor pot fi foarte mari. De ordinul a câtorva ori. Și nu este sigur că experții americani vor avea aceeași evaluare cu experții ucraineni.
Mai mult, în orice caz, vor trebui făcute investiții uriașe pentru exploatarea zăcămintelor. Și, deși Trump spune clar că intenționează să ia zăcămintele, indiferent dacă războiul se va opri în viitorul apropiat sau nu, și indiferent cu victoria cui se va încheia, este evident că nu se vor face investiții semnificative în exploatarea zăcămintelor până la sfârșitul războiului, deoarece nu se știe când va fi acesta și pe unde va trece atunci linia frontului.
Până la sfârșitul războiului, americanii pot face profit dacă li se predau zăcăminte care se află deja în exploatare. De exemplu, gaze, petrol sau minereu de fier.
Dar nici pentru ele nu există garanții de securitate (acum, de pildă, câmpurile lovesc activ zăcămintele gazeifere).
Cu toate acestea, Ucraina a testat deja opțiunea de a retrage licențele de exploatare actuale prin sancțiuni impuse de Consiliul Național de Securitate și Apărare.
Comentariile autorităților indică faptul că procesul de privare a actualilor proprietari de drepturile asupra zăcămintelor prin sancțiuni poate fi un pretext pentru transferarea acestora către „parteneri americani”.
În același timp, după cum am arătat mai sus, Zelenski afirmă că nu intenționează să ofere „partenerilor americani” controlul deplin asupra zăcămintelor.
Iar procesul, care se află deja în desfășurare, indică o linie de gândire ușor diferită din partea autorităților ucrainene – transferul autorității asupra zăcămintelor către companii apropiate de Zelenski (inclusiv prin preluarea acestora după sancțiuni ale Consiliului de Securitate), pentru a oferi apoi parteneriate întreprinderilor occidentale.
Ar putea fi, într-adevăr, un „mega-proiect” în valoare de sute de miliarde de dolari. Dar este departe de a fi o certitudine că Trump va fi de acord cu schema „fifty-fifty”.
De asemenea, între Trump și Zelenski există și diferențele de opinii privind perspectivele politice ale actualului regim ucrainean.
Mai mult, este puțin probabil ca autoritățile ucrainene să aprecieze dorința lui Trump de a primi zăcăminte în schimbul armelor deja livrate. Dimpotrivă, cum am arătat, Kievul ar dori ca acestea să fie o plată pentru livrările de arme viitoare.
Toate acestea pot duce la un conflict serios între Washington și Kiev. Iar cel din urmă nu se va afla într-o poziție puternică.
Zelenski, care la un moment dat s-a oferit să predea zăcămintele americanilor pentru a-i cointeresa să continue asistența, riscă să cadă în capcană.
După ce a trezit interesul fierbinte al lui Trump pentru subiectul mineritului în Ucraina, Zelenski ar putea obține condiții foarte diferite de cele la care spera inițial. Și nu există loc de negociere, cât timp războiul continuă.
Ca să nu mai vorbim de faptul că declarațiile lui Trump cu privire la planurile de a lua zăcăminte în valoare de sute de miliarde de dolari este puțin probabil să ridice moralul societății ucrainene.
Acest calcul capitalist cinic, de tipul „v-am dat bani, acum dați-ne înapoi ce ați cheltuit sub forma zăcămintelor voastre” subminează teza de bază sub care a fost prezentat anterior sprijinul Occidentului: „Partenerii occidentali ajută Ucraina deoarece doresc ca această țară să își păstreze independența, sistemul democratic și perspectivele europene”.
Dacă începe târguiala „cum să câștigi sprijin pentru Ucraina în schimbul zăcămintelor ucrainene”, atunci nu mai este vorba despre valorile democratice, ci doar despre bani și profit.
Rușii folosesc deja pe scară largă acest lucru în războiul informațional, promovând tema „ucrainenii de pe front își dau acum viața nu pentru orașele și pământurile lor, ci pentru a ține trupele rusești departe de câmpurile petrolifere deținute de americani; subsolul este deja vândut – pentru ce luptați etc.”.
Abordarea lui Trump este șocantă și pentru mulți din Europa. Cancelarul german Scholz a numit o astfel de condiție din partea președintelui american „foarte egoistă și egocentrică”.
Acesta a afirmat că, în primul rând, Ucraina ar trebui să fie ajutată să se pună pe picioare, iar resursele ucrainene ar trebui să fie utilizate pentru finanțarea nevoilor sale de după încheierea războiului.
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Bogdan Calehari: În Franța a intrat în vigoare programul EVARS. De luni, Franța a legalizat pedofilia!

Ce riscă România dacă SUA și alte state nu ar recunoaște alegerile din mai

Cum se va dezintegra UE – O profeție de acum 10 ani

Brazii se frâng, dar nu se îndoaie!

Silvian-Emanuel Man: Sunt anchetat de Poliție în mod abuziv pentru că citesc cărți de economie și aș organiza o grupare ostilă care ar avea ca scop schimbarea ordinii constituționale și subminarea economiei naționale

Călin Georgescu după interzicerea lui de către CCR: Ați avut ocazia să vedeți iadul: nu suntem liberi nici în România, nici în Europa. Rămâneți în credință. Vă mulțumesc, a fost o onoare sa fim împreună în această chemare istorică! - DISCURSUL INTEGRAL
Recomandările noastre

Elefanții, porcul spinos și lebăda neagră

Călin Georgescu după interzicerea lui de către CCR: Ați avut ocazia să vedeți iadul: nu suntem liberi nici în România, nici în Europa. Rămâneți în credință. Vă mulțumesc, a fost o onoare sa fim împreună în această chemare istorică! - DISCURSUL INTEGRAL

ALERTĂ: BEC A RESPINS CANDIDATURA LUI GEORGESCU! Românii în stradă pentru Călin Georgescu: Se strigă HOȚII! Intervin SCUTIERII ca în '89. JANDARMII DAU CU GAZ! Elon Musk: O NEBUNIE! Democrația a murit în România!

Generalul Radu Theodoru aruncă o nouă BOMBĂ* - Sediul Comandamentului Vlad Țepeș e obținut de la SRI de fondatorul asociației, generalul SIE (r) Ștefan Mateescu, acum acuzat de DIICOT pentru ”lovitură de stat” - VIDEO EXCLUSIV
Secțiuni: Opinii Prima pagină Știri Ucraina
Persoane: Donald Trump Olaf Scholz Volodimir Zelenski
Subiecte: Războiul din Ucraina
Tip conținut: Opinii
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (3)