ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jurnalistul Patrick André de Hillerin face o analiză pe pagina sa de Facebook despre cum reușește Nicușor Dan să nu comunice public numele donatorilor din precampania electorală:

„A spus că autoritățile statului au toate numele necesare, dar sunt convins că se referea doar la banii folosiți în campania electorală. Pe aceștia este obligat să-i declare până la ultimul ban și acești bani sunt verificați cu scrupulozitate.

Dar perioada anterioară campaniei electorale, cea în care se folosesc panouri de dimensiuni mari, se cumpără media la tv sau online fără constrângeri, perioadă pe care politicienii o numesc "precampanie" nu este absolut deloc reglementată.

Partidele politice au obligația de a raporta toate fondurile pe care le primesc și le folosesc, dar un candidat indepemdent nu are nicio obligație. Nici partidele nu sunt obligate să raporteze la AEP dacă în "precampanie" plătesc alte entități pentru promovarea lro sau a candidaților lor. De exemplu, dacă plățile sunt făcute de o asociație, de o firmă de publicitate etc., AEP nu are acces la verificarea banilor. Asta în cazul partidelor, mult mai strict reglementate. În cazul independenților libertatea este totală.

De aceea, Nicușor Dan nu are vreo obligație de a declara altcuiva decât fiscului fluxul de bani din precampanie.

Asta îi permite să nu facă publice numele donatorilor.

Ori asta nu este OK.

Opinia publică are dreptul de a ști cine a finanțat campania de dinaintea campaniei electorale.

Este necesar să știm care sunt numele donatorilor pentru a putea verifica (în primul rând ziariștii, dar, în general, orice cetățean) de unde vin banii.

Este dreptul tuturor alegătorilor să poată ajunge la aceste informații, să știe dacă printre donatori, de exemplu, se află acționarii Untold sau angajați ai acestora sau rude. Dacă printre donatori se află, de exemplu, cetățeni străini. partidelor le este interzis să primească donații și finanțări de la cetățeni străini, dar Nicușor Dan, ca independent, nu are această opreliște în precampanie.

Ar fi interesant să putem verifica fiecare leu, pentru a putea vedea dacă nu există conflicte de interese. Eventualii bani primiți de la contractori, parteneri sau angajați ai Primăriei Municipiului București exact asta ar fi, conflict de interese.

Nu spun că ar exista astfel de cazuri în campania domnului Dan, dar dacă nu putem verifica nu putem fi siguri, iar asupra onestității candidatului va plana mereu o ditamai umbra.

Dar este problema domniei sale ce comunică sau nu. Legea, foarte proastă fiind, nu-i poate face nimic.”