ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Acesta este titlul unei pricesne care, prin versurile ei, aduce la cunoștință faptul că nu doar Iuda este vinovat pentru răstignirea Fiului lui Dumnezeu. Prin păcatele noastre, prin faptele rele, prin gândurile necurate și prin neascultarea față de cuvintele lui Dumnezeu ne facem părtași la răstignirea Lui. Nu puteam spune că „Doar Iuda este cel care L-a vândut” pentru că, iată, Iuda este printre noi zi de zi, ceas de ceas, clipă de clipă. Acest Iuda al vremurilor noastre este oriunde, chiar și în biserică.
 
Una din faptele acestui Iuda al anului 2021 a ieșit la iveală zilele trecute. În câteva ore presa a preluat un document oficial care a fost emis în urma unei cereri și care a fost redactat oficial din încredințarea Patriarhului României. Da, este vorba de răspunsul Patriarhului Daniel, semnat de către Preasfințitul părinte Varlaam. Un document ce a stat în umbră o lună de zile, data înregistrării fiind 19 Aprilie 2021. Cel mai probabil Înaltpreasfințitul părinte Teodosie a aflat de acest răspuns mai demult, că doar nu a aflat ieri din presă de acest document și de conținutul lui. Dar Iuda anului 2021 a așteptat să vadă dacă IPS Teodosie va spune ceva. A așteptat o lună, a văzut că nu se aude nimic, că nu se întâmplă nimic și s-a gândit să intre în posesia documentului și să îl distribuie către jurnaliști. Bineînțeles că presa a preluat scandalul, partea de cancan din document și a început să vorbească despre „conflictul” dintre IPS Teodosie și Patriarhul Daniel. Au apărut articole scrise, emisiuni de radio, relatări TV la jurnalele de știri.
 
Probabil acest lucru a și dorit acest Iuda al anului 2021. Numai că, prin gestul lui, a făcut rău nu doar Înaltpreasfințitului Teodosie, ci a făcut rău întregii Biserici Ortodoxe Române. Până acum au fost zvonuri că există un conflict între ierarhi. Acum iese la iveală un document oficial, semnat și predat cu număr de înregistrare. Acest rău pe care l-a făcut Iuda anului 2021 l-a făcut inclusiv propriei persoane, pentru că și el face parte din Biserica Ortodoxă, prin statutul de creștin ortodox. Dacă o parte din presă se ocupă de cancanul îndreptat spre IPS Teodosie, o altă parte a luat la dezbătut fiecare punct din documentul oficial și a oferit un punct de vedere adresat Preafericitului părinte Daniel.
 
Dar aș dori să avem în vedere și pe acest Iuda al anului 2021 care a scos la iveală acest document din dorința de a distruge un ierarh și de a aduce dezbinare în rândul credincioșilor. Este o palmă imensă pe care a dat-o Bisericii Ortodoxe Române. Da, el a dat-o. Palma cea mai mare dată Bisericii Ortodoxe Române nu este nici atitudinea IPS Teodosie despre care se vorbește în document și nici răspunsul Patriarhului. Palma cea mai mare este gestul nesimțit al acestui Iuda 2021, indiferent cine este, ce rang poartă.
 
De multe ori am spus că probleme slujitorilor se rezolvă discret, decent, confidențial și între patru ochi. Așa este moral, normal și cel mai bine pentru toată lumea. Și ierarhii sunt oameni și preoții sunt oameni și au slăbiciunilor lor, capriciile lor, mândria lor sau orgoliul lor. Nu este om fără orgoliu sau pic de mândrie. Alții au stimă de sine. Alții au smerenie. Alții au patimi. Alții sunt șantajabili. Alții sunt demni. Fiecare om are slăbiciunile sale. Dar un om care este șantajabil, coruptibil și/sau laș nu este în măsură să poarte vreo haină preoțească. Un om care are patimi, dar arată cu degetul patimile altuia, nu este în măsură se poarte vreo haină preoțească, pentru că prin gestul lui de a-l judeca pe celălalt, se transformă într-un judecător al aproapelui. Fiecare om are păcatele lui, dar fiecare este liber să se lupte cu patimile lui, nu să le dea curs.
 
Perioada aceasta avea deja greutatea ei. Deja eram și încă mai suntem derutați, stresați, strâmtorați și chiar prigoniți în anumite situații. Dar fix în această perioadă în care aveam nevoie de încurajare, de îndemn la rugăciune (prin fapte, nu îndemn prin cuvinte), de sfaturi, de unitate, fix acum acest Iuda 2021 scoate la iveală că de fapt unitatea dintre slujitori se cam clatină. Dacă până acum unii erau reticenți în ceea ce privește mersul la biserică, în urma acestui scandal ei s-au pierdut din nou.
 
Văd comentarii: „Păi voi, ierarhii, ne îndemnați la iertare și voi vă certați?”, „Preotul îmi zice să îi iert pe cei cu care m-am certat ca să mă pot împărtăși și voi, care aveți potirul în mână, vă judecați între voi. Ce credință mai este asta?”, „Patriarhul zicea să ne facem casele biserici. Cum? Prin scandal?”, „Ani la rând m-am certat cu soțul că de ce merg la biserică să sărut mâna preoților, iar acum ce să îi mai spun când cearta preoților este pe hârtie?”, „O Arhiepiscopie are datorii la Patriarhie? Dar ce este Biserica? Cămătărie? Trimiteți recuperatorii?”, „Dau bani la altar pentru biserică, nu ca să meargă banul meu la televiziunea patriarhiei și la eu știu ce tipografie. Dacă vreau să dau bani la televiziune, dau eu. Nu face altul ce vrea cu banul meu pe care eu îl dau bisericii de care aparțin”, „Dacă voi vă certați, eu ce ar trebui să fac cu soția?”.
 
Și iată cum toate aceste comentarii, dar și altele, ajung să fie aplaudate de atei, de necredincioși, care acum jubilează: „noi când v-am spus...”. Acest Iuda al anului 2021 nu l-a vândut pe IPS Teodosie, ci a vândut întreaga Biserica Ortodoxă Română, inclusiv pe el prin statutul de creștin ortodox.
 
Dar, de acum, cei care sunt în măsură să ia decizii în Biserica Ortodoxă Română sunt datori să facă ceva: sunt datori să scape de aceste iude și să le excludă. Dacă s-au scurs aceste informații, acum este momentul să se descopere cine este acest Iuda al anului 2021 și să fie marginalizat. Este momentul ca Biserica Ortodoxă Română să își rezolve probleme în liniște, cu demnitate și sinceritate.
 
Noi, credincioșii, avem nevoie de un cuvânt bun, blând, înțelept. Avem nevoie de slujitori înțelepți, înțelegători, plini de iubire față de aproapele, rugători și smeriți. Avem nevoie de exemple practice care, prin faptele lor, să ne îndemne la credință, rugăciune și iertare.
 
Iar, în ceea ce privește această trădare vicleană, mai am de adăugat atât: pe lumea aceasta nu va exista niciodată dreptate în sensul adevărat și profund al cuvântului, dar știu că există o judecată dreaptă, nepărtinitoare și Judecătorul este nemitarnic. Pocăiește-te, Iuda al anului 2021 și cere-ți iertare, așa cum nu a făcut Iuda cel dintâi! Mergi la duhovnic și pocăiește-te pentru fapta ce ai făcut-o! Mergi și te dezleagă de această trădare, pentru că dacă nu o vei face, sufletul tău va fi agățat de fiecare suflet pierdut de la credință prin fapta ta! Pune genunchii în pământ și plângi cu amar pentru trădarea pe care ai făcut-o Bisericii Ortodoxe!
 
Înaltpreasfințitul părinte Teodosie nu a făcut nimic altceva decât să își apere credincioșii și să lupte pentru Biserică. El nu a stricat relațiile cu presa prin atitudinea lui și nu a adus o pată neagră Bisericii, pentru că titlurile de atunci erau manipulatoare. Doar cei slabi au căzut în capcana presei. Dar acum, palma dată Bisericii Ortodoxe este acest gest de trădare. Gestul acesta este cu adevărat o palmă pe obrazul Bisericii. Publicarea acestui document este cu adevărat o mare pată neagră, care, din păcate, va rămâne în istorie.
 
Pocăiește-te, Iuda, ca să nu pierzi Împărăția lui Dumnezeu! Mergi și cere-ți iertare pentru că i-ai vândut pe slujitorii Sfântului Altar! I-ai dat mâna lui Pilat al zilelor noastre. Mergi și te dezleagă, ca nu cumva greutatea sufletelor pierdute să nu apese pe umerii sufletului tău! Mergi și cere-ți iertare de la toți cei pe care i-ai lovit prin gestul tău! Poți face acest lucru smerit, discret și fără fățărnicie. Ne rugăm ca să te întorci pe drumul cel bun și să te pocăiești.
 
„Zis-a Domnul: Eu sunt ușa: De va intra cineva prin Mine, se va mântui; și va intra și va ieși și pășune va afla. Furul nu vine decât ca să fure, să înjunghie și să piardă. Eu am venit ca oile Mele viață să aibă și din belșug să aibă. Eu sunt Păstorul cel bun. Păstorul cel bun își pune sufletul pentru oile Sale. Iar cel plătit, care nu este păstor și ale cărui oi nu sunt ale lui, când vede lupul venind, lasă oile și fuge; iar lupul le răpește și le risipește. Cel plătit fuge, pentru că este plătit și nu are grijă de oi. Eu sunt Păstorul cel bun și cunosc oile Mele și ale Mele Mă cunosc pe Mine. Precum Mă cunoaște Tatăl și Eu cunosc pe Tatăl. Și sufletul îmi pun pentru oi. Am și alte oi, care nu sunt din staulul acesta. Și pe acelea trebuie să le aduc; ele vor asculta de glasul Meu și va fi o turmă și un păstor.” Ev. Ioan 10, 9-16