ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nu aș fi scris despre asta când atâtea alte probleme grele cad asupra României ca într-o avalanșă. Dar un om a murit și un altul este închis, în urma unui accident/incident în trafic, și alte cazuri similare pot urma.

Iarăși, Poliția Română dă dovadă de dublă măsură. O vedetă media care a ucis trei oameni în urma unui accident, încadrat pentru omor din culpă, a fost judecat în stare de libertate. Motociclistul Laurențiu Trică Mitici, poreclit Americanu', a fost imediat arestat pentru 30 de zile deși intenția sa nu a fost în mod cert să-l omoare pe trotinetistul care a decedat, ci doar să-l scoată din trafic.

Motivul: conform unor declarații publice ale apropiaților motociclistului, trotinestistul era beat sau drogat și agresiv. De ce nu a venit până acum Poliția Română cu rezultatele autopsiei, ca să edifice opinia publică? Ce păzește?

Ca să circuli pe străzile acestei lumi într-un bolid de fier de o tonă sau două, cu multiple sisteme de protecție în caz de impact, ești obligat să ai centură de siguranță. Nu ai centură, te amendează Poliția.

În plus, trebuie să cunoști toate regulile de circulație, să mergi la cursuri, pe care le plătești, să ai o vârstă anume - adică să fii cu capul pe umeri -, să dai un examen, o șpagă la Poliție-ceva, dacă nu știi să citești (s-au văzut cazuri) etc

Ca să circuli cu o motocicletă, iarăși, toate de mai sus, în plus, în loc de centură, cască de protecție. Nu ai cască, te amendează Poliția.

Ca să circuli cu o bicicletă sau un moped, pe drumurile publice, tot așa, se recomandă cască și cunoașterea și respectarea regulilor de circulație, ba chiar și examen și permis, mai nou, la mopede.

În toate cazurile cu permis, ai pic de alcool la bord, adio carnet!

Numai cu nenorocitele de trotinete electrice poți să circuli cum vrea mușchiul tău, ca să citez un mare ziarist, recte CTP.

Fără cască, de la orice vârstă, într-un picior, cu puștoaica storcită între tine și ghidon, pe trotuar, pe mijlocul străzii, de-a latul ei, beat, treaz, drogat, ba chiar și în fundul gol dacă zici că mergi la parada ghei.

Tot ce trebuie să ai în dotare este un telefon „inteligent”. Uneori mai inteligent decât posesorul lui.

Unde este Poliția aia vigilentă care ne urmărește - deși avem o tonă de fier în jurul nostru și tehnologie de ultimă oră - ca să ne amendeze, pentru protecția noastră, firește, pentru că nu avem centura pusă?

Unde este și de ce nu oprește și amendează toate rapandulele care se dau pe străzi cu trotinetele electrice, în egală măsură arme de ucidere a pensionarilor sau copiilor și veritabile coșciuge pe două roți?

Unde a fost presa tefelistă atunci când un trotinetist a ucis într-un parc din Buzău un apreciat învățător la Școala Gimnazială Sf. Apostol Andrei din oraș (foto sus)?

Câte decese trebuie să aibă loc până își vor da seama tovarașii de la PNL care au inițiat și aprobat pe repede înainte - în ianuarie-februarie 2020 - proiectul unei Ordonanțe de Urgență a Guvernului pentru... trotinete electrice. Care era urgența trotinetelor, în plină pandemie? Putem să suspectăm... o mare șpagă? Cam sunt oarece suspiciuni rezonabile...

În mod ciudat, inițiatorul, deputatul PNL Sorin Moldovan, este omis din această știre a deontologului post Digi 24 de când autorul modificărilor de lege pentru circulația pe drumurile publice a depus proiectul transformat ulterior în OUG, prin cererea ministrului PNL Ion Marcel Vela.

Ce zice proiectul progresist, votat „în regim de urgență”, pe 5 februarie 2020, de Guvernul Orban, aflat pe ultimul lui drum: să nu mai fie nevoie de permis pentru trotinetiști și că utilizatorii de trotinete electrice - de la 14 ani în sus! - vor avea de respectat regulile de circulație. Cine garantează și verifică asta în lipsa unui permis?

Ați văzut vreodată un polițist oprind vreo muscă pe roți în trafic, care trece pe diagonală o intersecție, sau din cele care zboară și cu 30-40 de km la oră pe trotuarele cu pietoni? E drept, nici n-ar putea să le prindă.

Ce mai zice proiectul? Că trotinetiștii trebuie să poarte cască de protecție doar dacă au sub 16 ani.

Se pare că Ministerul de Interne consideră că românii peste 16 ani au capul suficient de tare ca la impactul cu asfaltul în cazul unui accident să spargă betonul și nu să și-l piardă de tot. S-a văzut bine asta cu trotinetistul ajuns zilele trecute sub roțile unei mașini în urma unei nefericite întâmplări.

Scrie Sorin Moldovan că a inițiat proiectul „pentru a ține pasul cu schimbările din societate, astfel încât utilizatorii cât și restul participanților la trafic dar și pietonii să fie în deplină siguranță.”

IML a constatat deja asta...

Vinovat de moartea trotinetistului (și a altora ca el, care pot urma oricând), nu este motociclistul Americanu' - care a vrut să scoată din mijlocul drumului un pericol real pentru toți participanții la trafic, inclusiv pentru propria persoană a celui decedat, din păcate -, ci PNL, cu tot cu Poliția Română, Ministerul de Interne, Guvernul care a aprobat și deputatul PNL care a propus proiectul de lege ucigaș.