Nu susții suficient Ucraina până nu simți în față Explozia Nucleară!
Paradigma războiului s-a schimbat îngrijorător la Washington. Noua mantră pare să fi devenit: escaladarea conflictului cu Rusia până la ultimele consecințe!
Un editorial terifiant semnat de geo-politologul Max Abrams în Newsweek pe care l-am tradus pentru cititorii ActiveNews.
*
Ce a pățit Elon Musk săptămâna trecută arată cât de nebunească și de periculoasă a devenit politica americană față de Ucraina.
Totul a început când Washington Post a publicat fragmente dintr-o nouă biografie a lui Musk, care dezvăluia că acesta a refuzat, în septembrie 2022, o cerere ucraineană de ajutor pentru lansarea unui atac prin surprindere asupra portului Sevastopol din Crimeea.
Multe și legitime erau motivele pentru care Musk a refuzat activarea serviciilor de internet Starlink pentru ca Ucraina să declanșeze acest atac fără precedent, prin surprindere, asupra navelor maritime rusești:
- Musk oferea gratuit terminale Ucrainei;
- nu avea un contract militar la acea vreme;
- solicitarea nocturnă a venit direct de la guvernul ucrainean, nu de la cel american;
- Starlink nu a fost niciodată activat deasupra Crimeei din cauza sancțiunilor americane împotriva Rusiei.
Însă, cel mai important, Musk era îngrijorat că favorizarea unui asemenea atac ar fi dus la o gravă „escaladare a conflictului”.
S-a temut că i se cere să activeze Starlink pentru un „atac similar celui de la Pearl Harbor” și nu a dorit să „participe activ la un act de război major”, care putea provoca o replică nucleară a Rusiei.
Ca răspuns la această aversiune nucleară, Musk a fost numit „malefic” de un înalt oficial ucrainean și„trădător” de „șoimii războiului” din America.
Rachel Maddow, de la MSNBC, a declarat că Musk „a intervenit pentru a împiedica Ucraina să câștige războiul”.
Ca să nu rămână dator, Jake Tapper de la CNN l-a numit pe Elon un „miliardar capricios” care a „sabotat o operațiunie militară a Ucrainei, aliată cu Statele Unite”, iar acest gest trebuie să aibă niște „repercusiuni”.
La rândul său, principalul responsabil pentru războiul din Irak, devenit între timp un favorit al Democraților, David Frum, a declarat că Musk trebuie lipsit de contractele sale cu guvernul american pentru că nu a răspuns prompt cererii de acces a Ucrainei la rețeaua Starlink.
Iar senatoarea Elizabeth Warren a cerut o anchetă imediată a Congresului „pentru a fi siguri că politica externă este condusă de guvern, nu de un miliardar”.
Dar nebunia anti-Musk era de-abia la început. În zilele următoare, detractorii său au folosit o operațiune militară ucraineană ca probă că Musk exagerează.
La câteva zile după ce povestea cu Starlinkul și Crimeea a explodat în spațiul public, Ucraina a lansat cu succes rachete britanice de croazieră Storm Shadow asupra bazei navale ruse din portul Sevastopol.
A fost cel mai mare atac ucrainean de la invazia Rusiei, cu aproape 19 luni în urmă. Atacul s-a soldat cu avarierea unui submarin și a unei nave de război rusești.
Cum operațiunea nu a fost urmată de Al Treilea Război Mondial, Musk a fost atacat din nou.
După cum nota un organ de presă pro-război:
„Potrivit lui Musk, exact un astfel de atac ar fi provocat un război nuclear.”
Pe Twitter, o puzderie de experți în relații internaționale l-au luat peste picior pe Musk, postând mesaje ca acestea:
„Un furnizor de internet ne-a asigurat că asta ar duce la Al Treilea Război Mondial și la folosirea armelor nucleare.”
Sau:
„Ce mai spui, tipule, după splendidul atac asupra Sevastopolului? A început Al Treilea Război Mondial?”
Detractorii lui Musk pot crede că o fi amuzant, însă atacarea Crimeei – fără a mai vorbi de teritoriul Rusiei continentale – cu lovituri de drone tot mai frecvente nu e de râs.
Până și cei mai entuziaști susținători occidentali ai războiului, de la Consiliul Atlantic, apropiat de NATO, la ministrul estonian al Apărării și până la secretarul de stat al lui Biden însuși, Antony Blinken, cu toții au recunoscut că amenințarea Crimeei este posibila„linie roșie” care poate duce la un război nuclear.
În aprilie expertul militar Nicolo Fasola sublinia:
„Există un risc cert ca Putin să folosească armele nucleare pentru a contracara o ofensivă ucraineană împotriva Crimeei. Și de aceea, aliații occidentali ai Ucrainei sunt reticenți în această privință.”
Însă această prudență din trecut a pălit – neîndoios ca urmare a dezamăgirii provocate în tabăra belicoasă din America de eșecul mult-trâmbițatei contraofensive, care pare că îndreaptă situația de pe front spre un război de uzură amintind de Primul Război Mondial.
Între timp, apropierea alegerilor face ca în joc să fie însăși moștenirea politică a lui Biden.
Cu cât se prelungește războiul, cu atât administrația Biden și aliații săi din NATO renunță la prudență.
Biden continuă să accepte să livreze arme pe care anterior le refuzase, deoarece considera că ar duce la escaladarea periculoasă a conflictului: de la sisteme aeriene Patriot la tancuri Abrams și de la muniție cu fragmentație la avioane F-16.
Ultima răzgândire se referă la livrarea de sisteme de rachete ATACMS, cu o rază de acțiune de 300 de kilometri.
Acestea ar permite Ucrainei să lovească mult dincolo de pozițiile defensive ale Rusiei, în Crimeea și adânc în teritoriul suveran rusesc.
Consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, excludea livrarea de ATACMS „pentru a fi siguri că nu ajungem în situația în care să fim aproape de Al Treilea Război Mondial”.
Până și CNN, fervent partizan al unei implicări americane mai mari în război, recunoștea justețea „îngrijorărilor privind o escaladare a conflictului”.
Cu câteva luni în urmă, senatorul James Risch din Idaho declara la Forumul pentru Securitate de la Aspen:
„Am obosit să tot aud vorbindu-se de escaladare. Vreau ca Putin să se trezească dimineața îngrijorat că ceea ce urmează să facă ne va determina pe noi să escaladăm.”
Se pare că Biden este acum de acord cu acest punct de vedere.
Viziunea după care se conduc Partidul Democrat și președintele Biden pare să fie identică acum cu cea a „șoimilor războiului”:
- Este o prostie să îți faci griji – ca Musk – că poți transforma războiul din Ucraina în ceva mult mai catastrofal.
- Este o atitudine anti-americană dacă nu încalci linia roșie a Rusiei pentru a începe al Treilea Război Mondial.
- Este un act de trădare să crezi – așa cum președintele însuși credea, cu câteva luni în urmă – că trebuie să facem tot posibilul pentru a preveni o escaladare.
Noua mantra pare să fie:
Nu susții suficient Ucraina până nu simți în față Explozia Nucleară!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect
Recomandările noastre
ATENȚIE LA CONTRACTUL EDUCAȚIONAL! Vă poate expune copiii ideologiei de gen și bazelor de date biometrice planetare. Părinții și profesorii, speriați prin abuz psihologic cu amenzi de mii de lei. Nu vă lăsați intimidați!
Paștele la Comun. Patriarhul aruncă bomba: Catolicii trec la Calendarul Vechi – BOR și Ispita Ereziei
Secțiuni: Opinii Prima pagină Știri Ucraina
Persoane: Antony Blinken Joe Biden
Organizații: Consiliul Atlantic NATO
Tip conținut: Opinii
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)