ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Există o diferență uriașă dintre succesele obținute anul trecut pe front de trupele ucrainene și eșecurile actuale.

O analiză realizată de ZeroHedge pe care am tradus-o pentru cititorii ActiveNews.

Titlul și subtitlul aparțin redacției AN.

*

Au trecut aproape trei luni de la declanșarea mult-așteptatei contraofensive a Ucrainei, care, potrivit unui mare număr de „experți”, ar reprezenta lovitura fatală menită să îi alunge pe ruși din țară.

Acțiunea inițială nu a adus câștiguri importante: circa 145 de kilometri pătrați eliberați în iunie, câteva sate și costuri uriașe.

Nu există un bilanț exact al victimelor în Ucraina – lucru intenționat – dar estimările sugerează că armata acestei țări și-a dublat numărul de morți de când a început contraofensiva .

Cifrele oficiale de la Departamentul american al Apărării indică faptul că Ucraina a pierdut peste 100.000 de soldați de la începutul conflictului (aproape de două ori mai mulți decât numărul de morți ai Statelor Unite în întregul Război din Vietnam).

Alte estimări sunt sunt mai mari.

Combatanții străini întorși de pe frontul ucrainean vorbesc despre o armată prost condusă și haotică, utilizând tactici gândite greșit.

Unii afirmă că unitățile la care au fost arondați au pierdut 80% sau mai mulți dintre oameni în cursul ultimelor luni.

De asemenea, comandanții militari ucraineni au folosit în mod greșit flota lor de tancuri și vehicule blindate de la NATO, trimițându-le uneori „drept în câmpurile de mine”.

După cum relatează voluntarii, ucrainenii au fost pregătiți cum să folosească aceste vehicule, însă nu și cum să le întrebuințeze efectiv în luptă.

Există de asemenea și o multitudine de relatări care afirmă că tirurile fratricide au provocat distrugeri importante, în așa măsură încât „mercenarii”au luat obiceiul de a-și aplica benzi reflectorizante albastre sau galbene (foto) încât să nu fie confundați cu trupele rusești.

Această debandadă pare să fie departe de eficiența de care Ucraina a dat dovadă în ofensiva sa din 2022, care a constrâns Rusia să își repoziționeze un număr mare de forțe și să cedeze teritorii cu o suprafață de 4.800 de kilometri pătrați.

Numeroase lovituri împotriva coloanelor de blindate ruse au fost amplu mediatizate, toate realizate cu un suspect nivel de expertiză dovedit de Ucraina.

Elanul său s-a frânt brusc în 2023. Forțele ucrainene au fost oprite la Bahmut, unde au pierdut mii de soldați.

Iar astăzi, riposta mult-așteptată a Ucrainei a fost redusă la neant.

Nu veți afla acest lucru citind relatările și propaganda senzaționalistă a presei occidentale, însă Ucraina este pe punctul de a suferi o grea înfrângere.

Ce s-a întâmplat? Ce s-a schimbat de la sfârșitul anului 2022?

O posibilă explicație ar fi numărul mare de combatanți străini care s-au alăturar forțelor ucrainene anul trecut și care astăzi au dispărut.

Deși informațiile despre voluntari sunt limitate, mai multe surse afirmă că cel puțin 20.000 de mercenari (dintre care mulți aveau o experiență de luptă prealabilă) s-au alăturat forțelor ucrainene în 2022.

Mai sunt apoi și forțele străine sub acoperire. Cel puțin un general britanic a furnizat informația că luptători ai Marinei Regale sunt desfășurați în Ucraina pentru operațiuni de mare risc.

Sursele informează de asemenea că echipe de operațiuni speciale americane sunt staționate în apropierea ambasadei SUA de la Kiev, de la începutul războiului.

Cu toate acestea, oficialii afirmă că soldații nu merg pe front ci stau lângă ambasadă (ceea ce ridică întrebarea: care este rostul pentru care se află acolo?).

Prezența în Ucraina a unor trupe occidentale sub acoperire, cu înaltă pregătire, ar putea explica eficiența mult mai mare a ofensivei în 2022.

Aproape toți luptătorii străini sunt încorporați în „Legiunea Internațională pentru Apărarea Ucrainei”, cu unități de combatanți străini înregimentați în cadrul forțelor regulate ale Ucrainei și la ordinul unor comandanți ucraineni.

Aceasta este o metodă de a ocoli reglementările internaționale privind mercenarii, deși Kremlinul a anunțat că soldații străini nu vor beneficia de protecția conferită de statutul prizonierilor de război.

Pierderi grele, riscul mare al unor tiruri fratricide și lipsa protecției Convenției de la Geneva reprezintă probabil cauzele scăderii dramatice a numărului de mercenari străini din Ucraina, în 2023.

Cifrele oficiale s-au prăbușit de la 20.000 de soldați în 2022 la numai 1.500 anul acesta, în ciuda faptului că regimul de la Kiev oferă cetățenia de onoare oricărui străin dispus să se bată pentru Ucraina.

Așa cum se întâmplă în aproape toate războaiele, o mână de luptători duc greul luptelor, restul având un rol de sprijin.

Dar se bazează Ucraina în totalitate pe combatanții veterani veniți din Europa și din Statele Unite pentru a duce greul luptei?

Pierderile și dezorganizarea recentă, asociate cu scăderea numărului de mercenari, arată că probabil așa este.