ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Două bănci rusești cheie au fost ocolite de sancțiunile internaționale.  O dovadă că Occidentul se teme să meargă „All In” împotriva Rusiei.

O analiză excepțională a lui Andrew Salmon în Asia Times pe care am tradus-o pentru cititorii ActiveNews.

În timp ce Ucraina este răvășită de lupte, sectorul energetic devine o țintă importantă – însă nu pentru sancțiunile occidentale.

Lumea a fost zguduită de anunțul unui incendiu la o centrală nucleară ucraineană, în timp ce luptătorii ucraineni și locuitorii din Mariupol se află în întuneric, după tăierea curentului în orașul asediat.

Însă, în timp ce Rusia vizează capacitățile de producție și începe faza de asediu a războiului, iar cetățenii sunt supuși unor violențe și dificultăți tot mai mari, eforturile occidentale de a ajuta națiunea atacată să reziste în fața invadatorilor au un mare punct nevralgic.

Acest punct nevralgic este reprezentat de produsele energetice ruse, care reprezintă 60% din totalul exporturilor naționale.

Mai mult, cele două bănci cheie prin care se tranzacționează cea mai mare parte a acestor exporturi au scăpat de sancțiunile occidentale, care au exclus alte instituții finaciare ruse din sistemul global de tranzacții SWIFT.

Aceste mișcări foarte atente ale țărilor occidentale de a nu folosi cel mai eficient instrument pe care îl au la dispoziție își au originea în realitățile economice dure ale momentului.

În timp ce principalele economii ale UE depind în mare măsură de gazul rusesc, SUA se tem de o creștere a prețurilor la pompă și nu doresc să își pună aliații europeni sub presiune.

Probabil că atât Bruxelles-ul cât și Washingtonul se tem de impactul pe care l-ar putea avea asupra unei economii globale instabile blocarea celui de-al treilea furnizor enegetic din lume.

Toate acestea înseamnă că, în ciuda amplorii fără precedent a sancțiunilor occidentale, elementul cheie de presiune financiară asupra Moscovei rămâne neatins.

Desigur, sancțiunile aplicate Rusiei – de la industrie la mass-media, de la finanțe la sport – sunt cuprinzătoare și de impact.

Agențiile de rating mondiale tocmai au retrogradat datoria suverană a Rusiei la stadiul de „junk”(gunoi), ridicând posibilitatea unei incapacități de plată a datoriei.

Însă cea mai mare protecție a Moscovei în fața acestui scenariu o reprezintă exporturile de energie, inclusiv către piețele occidentale. Inclusiv către SUA.

„Rusia a fost al treilea cel mai mare producător mondial de petrol și alți combustibili lichizi (după Statele Unite și Arabia Saudită) în 2020... Rusia a fost al doilea cel mai mare producător de gaze naturale în 2020 (după Statele Unite)”, potrivit Administrației SUA pentru Informații Energetice (EIA).

Țara cu cea mai mare suprafață din lume găzuiește aproximativ 6% din rezervele globale de petrol și 20% din cele de gaze naturale.

Gigantul energetic național Gazprom, principalul furnizor de gaze la nivel mondial, numără aproximativ 400.000 de angajați.

În 2021, exporturile Rusiei au avut o valoare totală de 493,3 miliarde de dolari. Dintre acestea, energia a reprezentat 59,3%, potrivit site-lului Trading Economics.

Dependența de această resursă vastă a afectat grav unele dintre principalele economii occidentale.

„Europa este principala piață a Rusiei pentru exporturile sale de petrol și gaze naturale și, în consecință, Europa este principala sursă de venituri a Rusiei”, scrie EIA. „Rusia este o sursă majoră de petrol și gaze naturale pentru Europa.”

Germania este cel mai mare client al gazelor rusești, urmată de Italia și Franța.

Principalele bănci ruse prin care se deruleză plățile de energie sunt Gazprom Bank și Russian Sherbank.
În ciuda marelui scandal care a înconjurat expulzarea altor companii financiare ruse din sistemul global de tranzacții SWIFT, cele două bănci cheie și-au păstrat accesul la SWIFT.

Acest lucru a iritat Kievul.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a cerut guvernelor străine să impună un „embargo total” asupra petrolului și gazelor rusești.

Dar, în ciuda închiderii conductei ruse NordStream2, acest lucru nu s-a întâmplat.

Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, a fost întrebat direct de reporterii TV vineri dacă Occidentul va sancționa exporturile de energie ale Rusiei.

Borrell, care intra la o reuniune a miniștrilor de Externe UE la Bruxelles, a spus că „toate opțiunile sunt pe masă”.

Dependența Occidentului de Rusia este conștientizată de Kremlin, a declarat un expert ucrainean.

„Din experiența pe care o am în negocierile cu echipa lui Putin și cu el personal, unul dintre aspectele cruciale... este că aprovizionarea cu energie este atât de importantă pentru Occident... Indiferent ce ar face rușii, ei vor fi mereu iertați, toate țările occidentale se vor întoarce în genunchi, cerșindu-i petrolul și gazele”, a declarat Andrii Koboliev, fost șef al companiei ucraiene de stat pentru gaze naturale, Naftogaz, pentru Politico.

Koboliev a mers în Statele Unite pentru a face presiuni ca Washingtonul să impună sancțiuni asupra exporturile ruse de energie.

Politico nota că Statele Unite continuă să importe zilnic 540.000 de barili de petrol rusesc, potrivit logicii că, dacă SUA ar opri importurile, Rusia ar putea pur și simplu să-și vândă petrolul în altă parte.

Publicația adăuga că președintele american Joe Biden s-a arătat reticent să pună presiune pe aliații europeni dependenți de Rusia și care s-au alăturat altor sancțiuni impuse de SUA .

Dar nu este vorba doar de vulnerabilitatea europeană. 

În SUA, o problemă politică majoră este sensibilitatea consumatorilor americani la prețurile mari ale petrolului.

„Nu avem interesul strategic de a reduce aprovizionarea globală cu energie”, a recunoscut joi un oficial al Casei Albe. 

Sancțiunile asupra  sectorului energetic al Rusiei „ar mări prețurile la pompă pentru americani”.

Cu toate acestea, criticii sunt tot mai numeroși și vocali.

Republicanii au blamat administrația Biden pentru închiderea gazoductului Keystone XL, de 800.000 de barili pe zi, din motive legate de schimbările climatice, în timp ce continuă să cumpere petrol rusesc.

Iar un proiect de lege promovat de 18 senatori Republicani și  Democrați a fost depus joi, cerând ca SUA să oprească importurile de petrol rusesc.

Reticența Occidentului de a se atinge de exporturile cheie ale Rusiei se poate datora nu doar dependenței excesive, ci și condițiilor macroeconomice mai ample.

Războiul din Ucraina are loc pe fondul unui moment agitat pentru economia mondială, care se chinuie să depășească efectele a doi ani de pandemie COVID-19.

În acest mediu fragil, energia este produsul cheie care umflă inflația.

Brenda Shaffer, consilier principal pentru energie al grupului de reflecție al Foundation for Defense of Democracies, a declarat pentru canalul american CNBC că eliminarea celui de-al treilea cel mai mare furnizor de pe piața energetică ar provoca „un șoc enorm” asupra prețurilor globale ale petrolului și asupra energiei mondiale.

Un asemenea pas nu are precedent în istorie.

„Dacă scoatem din cisternă 13% până la 15% din petrolul global ajungem pe un teritoriu necunoscut”, a spus Shaffer la CNBC.

„Sancțiunile împotriva Iranului sau Venezuelei nici măcar nu se pot compara cu efectele pe care le-ar putea produce asupra pieței mondiale a țițeiului, dacă renunți la cea mai mare parte a producției Rusiei.”

Aceste realități dure – cu adevărat jenante – contrastează cu entuziasmul larg răspândit legat de sancțiunile liderilor occidentali și cu aprobarea de care se bucură sancțiunile în presa occidentală.

La nivel macro, nu există nici un indiciu că exporturile de energie ale Rusiei vor fi reduse. La nivel micro, se construiește în economia rusă un plan de rezistență la sancțiuni.

De exemplu, ratele ridicate ale dobânzilor stabilite de banca centrală a Rusiei, ca măsură de control al crizei, ar putea fi salutate de rusul de rând.

În 2018, Rusia s-a lăudat cu o rată de proprietate de 89%, datorată în mare parte transmiterii actelor de casă către locatari, după prăbușirea URSS, ceea ce înseamnă că procentele ipotecare sunt scăzute.

Mai mult, datoria gospodăriilor ruse ca procent din PIB a fost de numai 22% în 2021, comparativ cu 70% în SUA sau 87% în Marea Britanie.

Pe de altă parte, pe eșichierul global, eforturile occidentale de a construi un front unit sunt complicate de proeminența unei alte industrii importante a Moscovei: ARMELE.

Două state extrem de importante, pe care Occidentul încearcă să le înroleze în confruntarea cu China – India și Vietnam – depind în mare măsură de armamentul rusesc.

Industria armamentului din Rusia oferă arme la prețuri mici, dar cu un nivel de performanțe asemănător celor vândute de exportatorii de arme occidentali.

Mai mult, un raport al Serviciului de Cercetare al Congresului SUA din 2021 a remarcat niveluri mari de „dependență de parcurs” – achizițiile în curs de derulare ale unor versiuni modernizate de sisteme vechi aflate în exploatare.

Pe măsură ce carnagiul se extinde în Ucraina, sancțiunile impuse cu reținere de Occident nu par să afecteze hotărârea sumbră a Kremlinului.

Președintele rus Vladimir Putin a spus poporului său, la o emisiune TV, că ofensiva se desfășoară conform planului.

Având în vedere mai multe gafe logistice și tactice, pierderi de oameni și echipament, și daune continue în zonele civile, afirmația seamănă cu o poleire a realității.

Însă, atâta vreme cât Putin și forțele sale au venituri din petrol și gaze care curg nestingherite în vistieria națională, efortul de război al Rusiei are mari șanse să reușească.