ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ceea ce urmează să citiți este o prelucrare a comunicatului de presă al Clubului Presei de Turism - FIJET România privind Topul primelor 10 destinații din țara noastră pentru 2025.

Titlul este o parafrazare a „Scrisorii lui Neacșu din Câmpulung (1521)” - este cel mai vechi document păstrat, scris în limba română„I pak (= și iarăși / de asemenea) dau știre domniei tale za (= despre) lucrul”.

Am utilizat acest „împrumut de text” dat fiind că FIJET România, înființat în 2008, este asociația națională afiliată Federației Internaționale a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism (FIJET World), reunind jurnaliști români specializați în presa scrisă, online, radio și televiziune.

Cele 10 destinații selectate de către membrii FIJET Romania sunt: Sfântu Gheorghe (Tulcea), Timișoara, Băile Herculane, Arieșeni, Oltenia de sub Munte, Târgu Jiu, Rânca, Brașov, Iași și Cazanele Dunării.

Cazanele Dunării este destinațianumărul 1 a anului 2025, urmată de Iași și de Brașov.

După cum știm România este o țară care merită pe deplin să fie promovată turistic, astfel că membrii Clubului Presei de Turism – FIJET România continuă proiectul intitulat „Destinațiile FIJET România”, ajuns la cea de-a treia ediție.

Pentru al treilea an consecutiv, FIJET România a selectat zece destinații deosebite din țară, cu scopul de a le face cunoscute atât în România, cât și la nivel internațional, prin rețeaua FIJET World.

Această inițiativă evidențiază dezvoltarea turismului în zonele respective și recunoaște eforturile celor care contribuie la promovarea acestora.

Proiectul își propune să aducă în prim-plan locuri din România care se remarcă prin autenticitate și valoare turistică, punând în lumină destinații în care lucrurile sunt făcute cu pasiune și profesionalism.

Dintr-o listă extinsă de propuneri, jurnaliștii FIJET România au vizitat, documentat și votat 10 destinații care reflectă tendințele turistice ale anului 2025.

Pentru un turist străin aflat pentru prima dată în România, țara poate fi o surpriză plăcută. În ultimii ani, implicarea localnicilor în dezvoltarea turismului a devenit tot mai vizibilă, iar rezultatele sunt remarcabile. Din acest motiv, FIJET România a decis să adune într-un clasament 10 destinații deosebite, promovându-le atât pe plan național, cât și internațional.

Festivitatea de premiere a celor mai votate „Destinații FIJET România” va avea loc joi, 20 februarie, la ora 11:00, pe Scena de Evenimente Conexe din Pavilionul B2 al Centrului Expozițional ROMEXPO.

Jurnaliștii FIJET România au vizitat aceste destinații, le-au documentat și votat, iar acum le prezintă publicului pe site-ul oficial: https://clubpresaturism.ro  și pe pagina de Facebook: FIJET România – Clubul Presei de Turism.

Top 10 destinații România 2025

1.     Cazanele Dunării https://clubpresaturism.ro/destinatiile-fijet-romania-2025-locul-1-cazanele-dunarii/

 

2.     Iași https://clubpresaturism.ro/destinatiile-fijet-romania-2025-locul-2-iasi/

 

3.     Brașov https://clubpresaturism.ro/destinatiile-fijet-romania-2025-locul-3-brasov/

 

4.     Rânca https://clubpresaturism.ro/destinatiile-fijet-romania-2025-locul-4-ranca/

5.     Târgu Jiu https://clubpresaturism.ro/destinatiile-fijet-romania-2025-locul-5-targu-jiu/

6.     Oltenia de sub Munte https://clubpresaturism.ro/destinatiile-fijet-romania-2025-locul-6-oltenia-de-sub-munte/

7.     Arieșeni https://clubpresaturism.ro/destinatiile-fijet-romania-2025-locul-7-arieseni-judetul-alba/

8.     Băile Herculane https://clubpresaturism.ro/2768-2/

9.     Timișoara https://clubpresaturism.ro/destinatiile-fijet-romania-2025-locul-9-timisoara/

10. Sfântu Gheorghe (Tulcea) https://clubpresaturism.ro/destinatiile-fijet-romania-2025-locul-10-sfantu-gheorghe-judetul-tulcea/

Legat de acest proiectȘtefan Baciu, președintele Clubului Presei de Turism FIJET România și membru în Comitetul Executiv al Federației Internaționale a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism, a precizat:

„Propunem 10 destinații din România, cele care au adunat cele mai multe voturi din partea membrilor Clubului. Mulți dintre noi am ajuns în aceste locuri pe care le-am prezentat deoarece produc emoții și de unde plecăm cu amintirea unei vacanțe frumoase. Cel mai important lucru este că le aducem în atenția publicului prin simpla lor includere în acest top, indiferent de ordinea din clasamentul pe care l-am anunțat.

„Sunt tot atâtea destinații pe care le recomandăm pentru acest an, oferind totodată garanția dată de jurnaliști care știu ce înseamnă turismul din România. Pe de altă parte, consider că premierea acestor destinații la Târgul de Turism al României este nu numai momentul final al unui proiect jurnalistic, ci și o modalitate de promovare a unor atracții din țara noastră.”

Fiecare dintre aceste destinații merită locul 1, însă clasamentul reflectă o selecție echilibrată, în funcție de specificul fiecărei regiuni.

Patru categorii turistice sunt reprezentate la superlativ în acest an:

          •        Marile orașe: Iași, Brașov, Târgu Jiu, Timișoara

          •        Turism rural, cultural și ecologic: Cazanele Dunării, Oltenia de sub Munte, Arieșeni, Sfântu Gheorghe (Tulcea)

          •        Stațiuni balneoclimaterice: Băile Herculane

          •        Stațiuni montane: Rânca

În 2023, topul 3 al destinațiilor FIJET România a fost condus de Fundata, urmată de Bucovina și de Delta Dunării, iar în 2024, liderul topului a fost Rimetea, urmată de Vatra Dornei și de Borsec.

Despre Clubul Presei de Turism – FIJET România

Inițiatorul proiectului - Clubul Presei de Turism - Federația Internațională a Scriitorilor și Jurnaliștilor de Turism (FIJET) România este asociație profesională, persoană juridică de drept privat română, fără scop patrimonial.

Clubul Presei de Turism – FIJET România este format din jurnaliști profesioniști din presa scrisă, online, radio și televiziune care înțeleg nevoile și cerințele membrilor asociației și colegilor.

În cele 4 zile ale Târgului de Turism al României (20-23 februarie) vă așteptăm și la standul Clubului Presei de Turism FIJET România, 54D, din PavilionulB2.

Federația Internațională a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism, cunoscută sub acronimul FIJET, este una dintre cele mai vechi asociații din lume, din domeniul mass media. 

A fost fondată la Paris, la 2 decembrie 1954, sub numele de „Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains du Tourisme”, de către un grup de inițiativă alcătuit din scriitori de turism din Franța și Belgia, cărora li s-au alăturat jurnaliști și scriitori de turism din Grecia, Italia și Marele Ducat al Luxemburgului. În 1964, FIJET a obținut statutul de membru consultativ în UNESCO ca organizație neguvernamentală, fiind afiliată și la Organizația Mondială a Turismului din cadrul ONU.

În prezent, FIJET are peste 650 de membri, din peste 30 de țări. FIJET are trei limbi oficiale: franceză, engleză (World Federation of Travel Journalists and Writters)  și spaniolă (Federación Mundial de Periodistas y Escritores de Turismo).

România a intrat în familia FIJET în anii 70, când a primit din partea organizației internaționale a jurnaliștilor de turism trofeul „Mărul de Aur”, în semn de recunoaștere a unei destinații deosebite, Bucovina, datorită mănăstirilor cu picturi murale din Bucovina Voroneț, Humor, Moldovița și Sucevița și a bisericii Arbore, aflate în acel moment pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. În anii 80, România a ieșit din FIJET, cel mai probabil din cauza faptului că nu a mai putut plăti cotizațiile către forul internațional, pe fondul restricționării plăților în valută. În 2008, România a revenit în FIJET după afilierea Clubului Presei de Turism din România.

Trofeul „Mărul de Aur”, care a ajuns, în 2023, la Timișoara, a fost al șaptelea trofeu pe care îl primește România după cele conferite mănăstirilor cu picturi murale din Bucovina, Deltei Dunării, Mărginimii Sibiului, companiei aviatice Blue Air, municipiului Târgu Jiu pentru operele în aer liber ale lui Constantin Brâncuși și municipiului Oradea.