Ochiade discromate: Și eu sunt din Tzara lui DADA...
Moineștiul este cunoscut și ca Dada City sau Tzara DaDa.
Este un orașel liniștit și îngrijit cu statut de municipiu, o stațiune turistică de interes local din județul Bacău.
Situat în partea de nord-vest a județului Bacău, la 45 km distanță de municipiul Bacău și la 8 km distanță de Comănești, are ca și căi de acces DN 2G - legături cu municipiul Bacău (45 km.), oraș Comănești (8 km.); DN 11A - orașul Târgu-Ocna (30 km.), stațiunea Slănic Moldova (46 km.), municipiul Onești (45 km.).
Cu autoturismul puteți ajunge în Moinești pe DN12A, de la Onești. Cu trenul se merge până la gara Comănești, aflată pe linia feroviară ce leagă Transilvania cu Moldova (Ciceu – Adjud) și apoi cu microbuzul din apropierea gării. Cu avionul – prin aeroportul Bacău și de acolo cu mijloace auto.
La Moinești a început exploatarea petrolului din Moldova; încă de la 1440, octombrie 4, Boierul Oană Porcu, donând moșia Lucăcești mănăstirii Bistrița, în dreptul Păcurii – vorbea de existența petrolului pe aceste locuri, iar la 1716 Dimitrie Cantemir amintea de existența petrolului în această zonă.
Petrolul a fost motorul dezvoltării zonei și orașului (ajuns „centrul exploatărilor petroliere din zona Moldovei”) până spre începutul secolului XXI.
Dar în „orașul petrolui și florilor de mușețel”, are loc o premieră a medicinei românești: în anul 1895, doctorul Ștefan Stâncă - inițiatorul medicinei sociale din România - a tratat, la Spitalul Centrului Muncitoresc, de reumatism muncitorii cu apa minerală din puțul numărul 1.
Această nouă abordare, poate și frumusețea locurilor, îl aduce la Moinești, în vara anului 1909 - pentru a se trata - pe însuși pictorul Ștefan Luchian, care remarcă pitorescul așezării și frumusețea peisajelor; drept pentru care o parte din timp și l-a consacrat și picturii.
Acum la Moinești există, probabil, unul dintre cele mai moderne și eficiente spitale de urgență din țară.
În anul 1934, orașul Moinești a fost declarat stațiune balneoclimaterică, datorită izvoarelor minerale cu proprietăți terapeutice pe care le găsim și astăzi în Parcul Băi.
Acesta are o istorie de aproximativ 160 ani și este locul ideal pentru odihnă în aer liber, datorită microclimatului ozonat și florei existente, precum salcâmi, mesteceni, arini, brazi, ulmi.
Este o oază răcoroasă de verdeață pe timpul verii, temperatura în parc fiind cu 4-5 grade Celsius mai mică decât în restul orașului, dar este pitoresc în tot timpul anului.
Scena Teatrului de vară din Parcul Băi gazduiește concerte de muzică clasică, operă, jazz, etc. Sunt organizate frecvent recitaluri, proiecții cinematografice, festivaluri și competiții sportive.
Nu în ultimul rând, Moinestiul este locul natal al poetului si eseistului Tristan Tzara, mentorul curentului dadaist; de unde și titulatura de Dada City.
Multe atractii turistice din Moinesti sunt dedicate „moinesteanului universal” și acestei mișcări avangardiste de la începutul secolului XX.
Parcul Central din Moinesti are drept tematică curentul dadaist. Din acest motiv, acest spatiu verde este cunoscut și ca Parcul DADA.
În urmă cu câțiva ani, Parcul Central s-a bucurat de o reconfigurare geometrică și arhitecturală a spațiului, în urma unui proiect de reamenajare peisagistică a zonei.
Sculpturile din Parcul DADA dedicate mișcării avangardiste sunt printre cele mai importante obiective turistice din Moinești. Printre ele: Foarfeca DADA, Grifonul si Sufletul lui Tristan Tzara. Sculpturile sunt realizate de Marius Leonte si reprezinta un omagiu adus fondatorului mișcării dadaiste.
Lângă Parcul Central (Parcul DADA) se afla Biblioteca Municipală din Moinești ce adapostește colecția de ex-libris-uri dedicată lui Tristan Tzara și dadaismului, cu lucrări aparținând unor autori din țara și din străinătate.
Ansamblul monumental „Cavalerul Tristan Tzara” - amplasat în centrul Moineștiului, a fost realizat în 2013 de către artistul plastic Romeo Dumitrescu.
Executat aproape în totalitate din aluminiu șlefuit monumentul „ îl prezintă pe „moineșteanul universal”, cum este supranumit Tzara, stand în piciorul stâng pe varful unei piramide. Aceasta este plimbată de un cal care este și el amplasat pe un cărucior cu patru roți (DADA, în franceză, înseamnă căluț de jucărie).
Alte monumente remarcabile din Moinești sunt creația sculpturală dadaistă „Sfânta Treime” de lângă Biblioteca Municipală, aparținându-i tot lui Romeo Dumitrescu, și sculptura Cubul Aleator a lui Ștefan Bandalac din Parcul Băi.
Păstratorul Cheilor Cetății este o sculptură realizată în 2015 de Sorin George Purcaru, în cadrul Taberei de Pictură și Sculptură și amplasată în fața clădirii Primăriei Moinești.
La intrarea în oraș dinspre Bacău întâlnim Monumentul „DADA” Tristan Tzara, unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Moinești, ce reprezintă „un punct de referință în peisajul cultural al localității”.
Monumentul a fost ridicat în anul 1996, când s-a implinit un secol de la nașterea poetului și este creația sculptorului și scriitorului roman de limbă germană, Ingo Glass.
Este alcatuit din 4 litere („D”, „A”, „D”, „A”), repetate la interior și răsucite la 90 grade. Literele sunt asezate pe o suprafata mozaicată cu inscriptia T-Z-A-R-A, reliefând faptul ca titulatura exacta a ansamblului este „Tzara DADA”.
Dimensiunile Monumentului „DADA” Tristan Tzara sunt impresionante: înalt de 10 metri, lung de 25 de metri si lat de aproape 3 metri. Întreaga creație artistică, realizată dintr-o combinație de beton cu oțel, are o greutate de peste 100 de tone.
Păduri și parcuri
Înconjurat de dealuri și păduri dese, Moineștiul te va cuceri și cu peisajul său pitoresc. El este o așezare diferită de la un anotimp la altul, oferind imagini pe care nu le vei uita ușor. De altfel orașul este foarte verde și datorită rezervațiilor și parcurilor sale. Dintre acestea amintesc:
Rezervația Naturala „Pădurea de Pini”, aflată pe versantul sud-estic al Dealului Osoiu. Este singura rezervație de pin negru canadian din Romania și printre puținele din Europa. Are o suprafata de 15 hectare, a fost înființată în anul 1927, la inițiativa Societății Petroliere „Steaua Română”, care a plantat pădurea pentru a contracara alunecările de teren din zonă.
Pădurea de Pini de la Moinești este o arie naturală protejată prin lege. Această rezervație reprezintă nu numai o zonă de conservare a Pinului negru (Pinus nigra), dar are și o importanță deosebită pentru turismul local.
Datorită posibilităților de agrement pe care le oferă și prin valoarea sa peisagistică, Pădurea de Pini se numară printre cele mai frumoase și relaxante locuri de vizitat din Moinești. Găsim aici un parc amenajat cu alei din piatră cubică, poteci prin pădure, foișoare, numeroase zone pentru odihnă și picnic.
Rezervația Naturală „Pădurea de Pini” poate fi o destinație pentru elevi, studenti și instituții de cercetare științifică din domeniu, facilitând practicarea turismului științific.
Pe versantul nordic al dealului Osoiu, se află Parcul Orizont, un spațiu verde, frumos amenajat și îngrijit, care oferă panorame superbe asupra orașului și a împrejurimilor.
Acest areal este locul potrivit pentru relaxare și agrement pentru toate vârstele. Zona oferă multă liniște, aer curat, priveliști frumoase și verdeață cât vezi cu ochii.
Parcul Orizont dispune de bănci pentru odihnă, foișoare și locuri de joacă pentru copii. Aici se află, de asemenea, zone special amenajate pentru picnic și grătar.
Înainte de a fi Dada City, Moineștiul este unul dintre potențialii susținători, modești și teribili, ai „Vizei pe pașaportul nostrum spre patrimoniul cultural universal” (cum frumos se exprima Bianca Maria Marin, în „Ceramica de Cucuteni – brand de țară”, noiembrie 2008).
Cei interesați să vadă în mod direct cum sunt descoperite artefactele culturii Cucuteni pot vizita unul dintre șantierele arheologice, pe Dealul Ghindaru, situat aproape de orașul Moinești. Probabil viitorul muzeu aflat în curs de realizare va fi fereastra prin care pasionații de turism și istorie să privească spre începuturile civilizației umane…
Dar Moineștiul oferă posibilitatea să îți croiești singur un sejur ori programul unui weekend în care vrei să fii inventiv. Mai nou, orasul dispune și de un trenuleț turistic…
Pentru o mai bună documentare și mai multă inspirație puteți vizita și site-ul pasionatului moineștean George Găman, de la care am luat o bună parte din imaginile ce ilustrează articolul.
Citiți și: Un loc unic - Cascada din Balcic
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect
Recomandările noastre
Secțiuni: Opinii Prima pagină Știri
Persoane: Ştefan Luchian Tristan Tzara
Locații: județul Bacău Moinești
Subiecte: Literatură turism
Tip conținut: Opinii
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)