ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cancelarul german lucrează la un plan de pace pentru Ucraina, care ar implica păstrarea de către Rusia a teritoriilor ucrainene ocupate.

Ziarul italian La Repubblica este cel care oferă această informație bombă:

„Zguduit de rezultatele devastatoare ale alegerilor din Turingia și Saxonia și bântuit de zvonurile din ce în ce mai persistente că o posibilă înfrângere în alegerile din 22 septembrie, din Brandenburg, l-ar putea obliga să demisioneze, cancelarul a decis să parieze pe problema ucraineană pentru a ieși din situația dificilă în care se află.”

În plină criză politică și economică, Scholz ar dori să se prezinte ca un „cancelar al păcii”, mai scrie ziarul italian.

Înainte de alegerile din cele trei landuri, Scholz se afla deja cu spatele la zid, după informația stânjenitoare că regimul Zelenski ar fi responsabil de aruncarea în aer a Nord Stream.

Drept care guvernul german a anunțat că sistează trimiterea de ajutoare în Ucraina.

Într-un interviu acordat televiziunii ZDF și dat publicității pe 8 septembrie, Scholz a declarat că trebuie găsită cât mai rapid calea spre încheierea războiului din Ucraina:

„Cred că a sosit momentul în care trebuie să discutăm modul în care să putem ieși din această situație militară și să ajungem la pace.”

El a mai precizat că Rusia ar trebui să participe la al doilea summit de pace (primul a fost simulacrul din Elveția, din iunie, unde rușii nu au fost invitați), și a evocat o discuție pe care a avut-o recent cu Zelenski, care nu ar avea nimic împotriva acestei participări.

Pe 6 septembrie, într-un interviu pentru Berliner Zeitungfostul ambasador al Ucrainei în Germania, Andrei Melnik, declara că regimul de la Kiev este de acord cu o mediere a conflictului de către guvernul Scholz.

Melnik a făcut chiar apel la cancelar să îl contacteze pe Putin și să discute cu acesta un plan de negocieri între Moscova și Kiev.

Diplomatul ucrainean a spus:

„Personal, cred că cancelarul Olaf Scholz poate da dovadă de creativitate și să folosească canalele diplomatice existente în Germania pentru a explora dacă discuțiile cu Putin au sens. Republica Federală încă are o ambasadă la Moscova. Și principalul aspect este că noi, ucrainenii, avem încredere în germani.”

Melnik a adăugat că există „noi semnale neașteptate” de la Putin că ar accepta medierea din partea Chinei, Braziliei și Indiei, deoarece Kremlinul „menține contacte de încredere cu șefii de stat ai acestor țări”.

În toată această poveste, poziția cea mai interesantă nu este totuși a lui Scholz, ci a lui Zelenski, care se arată brusc disponibil să negocieze un sfârșit al războiului.

Inclusiv, cum scrie La Repubblica, prin cedarea de teritorii Rusiei.

Ceea ce dovedește că aventura de pe teritoriul Rusiei, în Kursk, a eșuat lamentabil, iar înaintarea rușilor spre Est nu mai poate fi oprită.

Scholz și Zelenski sunt doi oameni disperați, care încearcă să se agațe unul de altul pentru a se salva. Ca orbul și surdul.