ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ce a fost mai întâi : oul sau găina ? Covidul, micul coronavirus sau criza economică mondială ? Mai ales americană, mai ales a dolarului, a banilor de hârtie (fiduciari), dar și a petrolului, a gazului, a resurselor de energie fosilă ? Cei mai atenți observatori ai evoluțiilor economice spun că o criză de o amploare nemaivăzută din 1929-1933, declanșată, de fapt, în 2008, a adus în prim-plan SARS-CoV-2, trecut și prelucrat prin laboratoare. Donald Trump a acuzat China de „scăparea” controlată a noului virus. China a replicat acuzând de același lucru SUA, armata SUA, prezentă la a șaptea ediție a Jocurilor Mondiale Militare în 18-27 octombrie 2019 la Wuhan, regiunea Hubei. Știința nu a reușit încă să producă în laborator nici unul dintre coronavirușii aflați în circulație. Omul nu-l poate „naște” pe coronavirus (creația viului rămâne încă apanajul lui Dumnezeu), dar omul îl poate „îmbunătăți”.

Nu prea mai crede nimeni în marea molimă a covidului declanșată într-o piață de animale vii din Wuhan, cu lilieci și pangolini. Cu excepția, desigur, a politicienilor, a guvernelor din 194 de țări afiliate la ONU și la OMS, două instituții globaliste din ce în ce mai discutabile și mai discutate, a mass-mediei și a medicilor, mai ales a politrucilor din Sănătate (ministere, comitete și consilii științifice, șefi de direcții regionale, directori de spitale și clinici etc.). Curând se face un an de la începutul crizei sanitare – de fapt, s-a făcut deja un an, pentru că trebuie să punem la socoteală și epidemia din China. Ies la suprafață teorii economice care încearcă să explice pseudorăzboiul mondial în curs, un război mai degrabă economic, cu aparență umanitar-sanitară. Dincolo de spectaculoasa criză sanitară, e evident că avem de-a face cu un război economic și, eventual, cu unul care vizează controlul global al populațiilor.

Toate planetele s-au aliniat în ultimii ani pentru a produce haosul în care am intrat în 2020. După părerea unui observator rus din SUA, Dmitry Orlov, inginer și „colapsolog”, autor de cărți de „colapsologie”, la originea haosului ar fi criza petrolului și, în general, a limitării resurselor fosile pentru energie. Producătorii de petrol și gaze nu ar mai fi putut da curs cererii de consum, și asta cu câțiva ani înainte de marea criză din 2008-2010. Nu a mai rămas pentru marii decidenți decât opțiunea încetinirii forțate, brutale a activității, și deci a consumului. Astfel se consumă mai puțină benzină și motorină pentru automobile, și mai puțin kerosen pentru avioane. Teoria „colapsologică” avantajează, evident, producătorii de energii fosile, de petrol și gaze, printre care la loc de frunte se află Rusia (Dmitry Orlov – „La pandémie pétrochimique”, lesakerfrancophone.fr, 18.01 2021).

Criza economică a pornit din SUA (cum s-a întâmplat și cu criza subprimelor, a imobiliarelor din 2008), și asta înainte ca Donald Trump să ajungă la Casa Albă. Scriitorul și expertul financiar german Ernst Wolff spune că „furtuna de la Capitoliu” din 6 ianuarie 2020, ca și evenimentele care au precedat-o și au urmat-o, printre care alegerile americane, arată intenția clară de a provoca în SUA un război civil sau măcar tulburări foarte grave : „Pentru a înțelege de ce ar trebui declanșată o asemenea violență, trebuie văzut adevăratul centru de putere din SUA : complexul digitalo-financiar, cu Microsoft, Apple, Amazon și Facebook, împreună cu marii administratori de active BlackRock, Vanguard, State Street și Fidelity la vârf. Acest complex digitalo-financiar a uzurpat mai multă putere în ultimii ani și în ultimele luni decât oricare altă forță dinaintea lui în toată istoria SUA” („Tempête sur le Capitole instrumentalisée par le complexe numérico-financier”, lesmoutonsenrages.fr, 27.01.2012, apud Kla TV).

Și, într-adevăr, în 2020, marii câștigători pe Bursele americane și pe cele din întreaga lume sunt giganții citați mai sus. Pe lângă cunoscutele câștiguri ale Big Pharma. În plus, coronavirusul a permis introducerea pe scară largă în SUA, sub pretextul pandemiei, mai ales în statele conduse de democrați, a votului prin corespondență. Vot care le-a fost extrem de favorabil Partidului Democrat, lui Joe Biden, mass-mediei mainstream asociate (”presstitutes”) și comanditarilor din Big Tech și din marile fonduri de investiții : „Ultimele nouă luni de așa-zisă luptă împotriva pandemiei au arătat cât de bine funcționează această strategie : măsurile care au făcut să scadă nivelul de viață a aproape 2 miliarde de oameni, care au aruncat 130 de milioane de ființe în foamete și au distrus pentru totdeauna milioane de mijloace de subzistență sunt astăzi prezentate opiniei publice mondiale ca fiind un mijloc de „protecție împotriva unei boli” de către politicieni, jurnaliști și oameni de știință cumpărați” (Ernst Wolff, idem).

America e pe cale să-și piardă preeminența globală de care s-a bucurat începând din 1945 – ultimele alegeri au făcut să planeze o umbră întunecată asupra multlăudatei democrații americane. Pentru mulți comentatori, decadența SUA are la origine epuizarea unui model economic și civilizațional (moral, ideologic, cultural). În plus, dolarul se află la capăt de drum și va trebui înlocuit în anii următori ca monedă globală de schimb. SUA nu poate accepta noua stare de lucruri și, împreună cu Occidentul, le fac vinovate pe China și pe Rusia de propria lor decădere într-un asalt propagandistic din ce în ce mai puțin convingător.