ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dl. Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR, ne informează că inflația "dacă este scăpată de sub control ne afectează pe toți în mod egal și în mod fatal" (sic). Același domn Dan Suciu ne spune și că inflația "este determinată în proporție de peste 70% de prețurile la energie".

Deși dl. Suciu ne spune că inflația are un potențial fatal pentru noi toți, că ne afectează pe toți în mod egal, aflăm că averea celor mai bogați 10 oameni din lume s-a dublat în timpul pandemiei. Se pare că, inflația ignoră știința domnului Suciu, mai toți sărăcim în vreme ce unii dintre noi prosperă tocmai în vremuri de inflație. Cum se poate întâmpla asta?

Să vedem ce ne spune știința economică despre inflație. Ne afectează oare pe toți în mod egal? Desigur că nu, economiștii dar și bunul simț ne spun că, dimpotrivă, inflația nu ne afectează pe toți în mod egal. Inflația este o redistribuire de bogăție, cei aflați în proximitatea deciziei politice, cei care primesc primii banii proaspăt tipăriți, au posibilitatea de a cumpăra bunuri și servicii la prețuri încă neinflaționate, la prețuri vechi. Pe măsură ce informația despre existența noilor bani se propagă în economie prețurile cresc, cu toate acestea cei care-au cheltuit primii banii rămân cu bunurile cumpărate la prețuri încă neinflaționate. Am descris mai sus efectul Cantillon, aceasta este explicația faptului că în vreme ce populația sărăcește, averile celor mai bogați dintre noi cresc într-un ritm mai rapid decât cel al inflației.  

Având în vedere cele de mai sus este ușor de înțeles de ce prima parte a afirmației purtătorului de cuvânt al BNR Dan Suciu este pur și simplu o minciună sfruntată. 

Să analizăm acum afirmația domnului Suciu referitoare la faptul că inflația este determinată de prețul energiei. Desigur, domnul Suciu trebuie să aibă dreptate, oricine dar nu băncile centrale trebuie că sunt de vină pentru creșterea prețului la energie atunci când tocmai au fost injectate în economiile vestice trilioane de euro sau dolari. Da, tipărim mai bine de cinci trilioane de euro fără nici un fel de acoperire, fără ca în mod miraculos în economie să fi apărut peste noapte bunuri și servicii în valoare de cinci trilioane de euro, iar apoi dăm vina pe costul energiei pentru creșterea prețurilor. Desigur, costul energiei are avantajul că poate fi exploatat geopolitic, că în loc să vorbim despre modul în care tiparnița de bani ne-a distrus economia, putem la nesfârșit da vina pe dl. Putin, pe geopolitică și pe alte chestiuni imponderabile. 

Într-un singur interviu dl. Suciu și-a dat măsura de purtător de minciuni al BNR, nu ne îndoim că-și merită arginții pe care-i primește ca salariu. 

Putem citi zilnic în presa corporatistă astfel de adevăruri. Personaje precum dl. Suciu, oameni fără onoare, demnitate profesională sau integritate sunt mereu gata să justifice ceea ce este de nejustificat, astfel de minciuni sunt parte a războiului purtat de elitele de pretutindeni împotriva omului de rând. Și tocmai pentru că minciuna pare a fi regula presei zilelor noastre, ar trebui să urmăm îndemnul guvernelor de pretutindeni, ar trebui să ne informăm doar din surse oficiale. Iar dacă vom face asta adevărul ne va fi la îndemână, îl putem afla cu ușurință căci acesta tinde să fie contrariul oricărei afirmații oficiale.