ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dl. Pîrvulescu decanul Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA – moștenitoarea Academiei Ștefan Gheorgiu, instituția responsabilă pentru formarea propagandiștilor PCR – face ceea ce știe mai bine și într-un interviu denunță nici mai mult, nici mai puțin fascismul AUR, spunând că:

”Vedem cum înflorește fascismul, dar nu e nicio noutate. Eu mă aștept la mult mai rău, pentru că asta e logica fascismului, iar ăsta e doar începutul.”

Pe de altă parte, unul dintre participanții la protestul organizat în fața Parlamentului a desenat o zvastică pe steagul UE, în acest mod protestatarul acuza Uniunea Europeană de introducerea în România a așa-zisului certificat verde. Cel mai probabil omul se gândea la declarațiile doamnei Ursula von der Leyen ce punea pe tapet obligativitatea vaccinării la nivelul UE. Neîndoielnic protestatarul se raporta la așa zisul certificat verde în termenii obișnuiți, folosiți de dreapta conservatoare de pretutindeni, nazipass fiind termenul pe care prietenii mei conservatori îl cred potrivit pentru noile acte de conformare medicală ce ni se impun.

Cele de mai sus ar trebui să ne pună pe gânduri, faptul că ambele tabere se acuză reciproc de nazism/fascism ar trebui să ne facă să trecem dincolo de retorică și să ne determine să înțelegem ce se întâmplă. Deloc întâmplător nazismul a ajuns să fie o sperietoare bună la toate, oameni precum dl. Pîrvulescu au investit timp și efort pentru ca nazismul și nu comunismul să fie sperietoarea universală, sperietoarea potrivită pentru orice ocazie.

În ultimele două texte scrise pentru activenews.ro, am încercat să arăt că atât comunismul cât și național-socialismul german sunt ideologii surori, derivate de secol XX ale marxismului în vreme ce covidismul științific cât și încălzirismul științific sunt derivate de secol XXI ale aceluiași marxism. Marxismul este metaideologia care le-a dat bunicilor noștri comunismul și național socialismul iar nouă ne permite să construim totalitarismul climateric sau totalitarismul medical.

Marxismul este proteic și este astfel doar pentru că nu dorim să-i înțelegem natura, ne este mai comod să ne raportăm la manifestări exterioare ale diferitelor ideologii surori pe care le-a generat de-a lungul istoriei. În realitate însă, indiferent dacă aveam de-a face cu varianta comunistă, național socialistă, încălziristă sau covidoasă, ideile marxiste sunt întotdeauna coerente, nedispuse la compromis, nucleul dur al ideilor marxiste este mereu prezent. Partide de tipul USR, care strâng sub aceeași umbrelă anticapitaliști de tot soiul, de la pseudoiubitorii de căței și pisicuțe al căror singur interes este friptura de porc sau vită din farfuria altuia, la încălziriști și covidioți, nu se formează din întâmplare sau pentru că membrii se identifică după feromoni sau după alte mecanisme subtile, inaccesibile celor din afara formațiunilor politice respective. Nu, cei care se regăsesc sub umbrela USR, NDP etc sunt oameni care înțeleg marxismul și care, tocmai pentru că-l înțeleg, nu dau atenție marginalului, pisicuțelor, covidioțeniei, încălzirii etc, acești oameni pot colabora în interiorul acelorași construcții politice tocmai pentru că sunt cu adevărat interesați de nucleul marxist al construcțiilor respective și de nimic altceva. Cu cât înțelegem mai devreme asta, cu atât vom reuși să depășim mai degrabă capcana în care atât de abil ne împing propagandiști precum dl. Pîrvulescu. Și mai ales vom înțelege că, da, există multe caracteristici național socialiste în proiecte centralizatoare precum UE dar că opusul național socialismului nu e social democrația sau socialismul ci libertatea. Putem desena o svastică pe steagul UE dar la fel de bine putem desena și o seceră și un ciocan pe același steag. Zvastica dar și secera și ciocanul sunt ambele simboluri ale unor state centralizatoare de inspirație marxistă și aceasta este și esența prezentului proiect centralizator – este vorba firește de UE. Opusul zvasticii nu este secera și ciocanul sau - așa cum încearcă să sugereze dl. Pârvulescu - puritatea steagului albastru cu steluțe în cinci colțuri. Opusul zvasticii este absența oricărui steag fie el cu svastică, seceră și ciocan sau cu steluțe galbene.

Ca european, sunt uimit de uitarea propriei istorii, de faptul că putem produce cu atâta ușurință comparații șchioape estetic și istoric. Căci național socialismul domnului Hitler a avut grijă să-i extermine și pe cei bolnavi, slabi și neputincioși, nu doar pe cei indezirabili din punct de vedere rasial. Social darwinismul național socialist a avut o estetică proprie, valoriza vigoarea, forța fizică și vitalitatea, marxismul național socialist nu a apucat să degenereze interiorizând Școala de la Frankfurt, fotografia ecvestră a domnului Bulai n-ar fi putut fi găsită în vreun album al doamnei Riefenstahl. Cel mai probabil dl. Hitler ar fi văzut virusul la modă azi ca fiind o oportunitate, o oportunitate de a scăpa de cei slabi, bolnavi sau de bătrâni, în nici un caz național socialiștii nu s-ar fi deranjat să pornească campanii de vaccinare obligatorie împotriva unui virus gripal. Fascinația pentru handicap și neputință este străină național socialismului este însă comună socialiștilor moderni întrucât aceștia i-au identificat în mod corect potențialul de unealtă utilă împotriva diversității vieții.

Ca est-european, sunt uimit de uitarea propriei istorii, de faptul că preluăm cu atâta ușurință comparații deficitare venite din occident. Nazipass este o aberație nu pentru că în cel de-al treilea Reich exista libertate dar pentru că în Germania domnului Hitler nu au existat pașapoarte interne așa după cum este așa zisul certificat verde. Însă de-a lungul întregii sale existențe Uniunea Sovietică a impus certificate verzi, adică pașapoarte interne, ale căror coperți aveau, într-adevăr, culoarea verde. De la posesia acestuia erau exceptați suboamenii, colhoznicii rurali care aveau însă nevoie de aprobarea președintelui de colhoz pentru orice deplasare. Pentru majoritatea bărbaților sovietici serviciul militar a fost singura perioadă în care au călătorit în afara localității în care s-au născut, undeva în interiorul imperiului sovietic.

Cei care au protestat în 21 decembrie împotriva certificatului verde nu sunt fasciști, național-socialiști, antidemocrați, fanatici sau vandali ci sunt oameni cărora le datorăm respect și recunoștință oricâte erori și greșeli vor fi făcut, oricât de deficitari estetic vor fi fost pe parcursul protestului din 21 decembrie. Căci sunt oameni care-și apără libertatea, oameni care au înțeles că miza certificatului verde – al pașaportului intern – este propria libertate. Geniul rău al statului modern a știut mereu să ne adoarmă vigilența spunându-ne că măsurile de limitare a libertății sunt temporare, că restricțiile vor fi ridicate după ce situația excepțională ce le impune se va fi normalizat. În vremea tinereții și a copilăriei lor străbunicii mei sau ai oricărui alt român puteau călători oriunde în Europa fără a avea nevoie de vreun pașaport sau de orice alt act, acestea au fost introduse cu titlu temporar în cursul Primului Război Mondial. Astăzi, la mai bine de 100 de ani de la sfârșitul acestuia, mai avem încă pașapoarte, avem și buletine, ne pregătim să avem și certificate verzi. Și stă în puterea noastră să învățăm din modul în care străbunicii noștri și-au pierdut libertatea de a se deplasa, stă în puterea noastră să nu le repetăm istoria.