ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În zilele noastre, din păcate, există o sumedenie de curente religioase, unele mai spirituale decât altele, așa-zisele terapii spirituale ale unor persoane care se dau drept „guru”, „terapeuți spirituali”, „consilieri spirituali”, „traineri” etc. Din lipsa cunoașterii și a accesului la sursele înțelepciunii creștine, unii oameni acceptă promisiunile acestor vânzători de iluzii.

Pe de o parte, fără o dorință sinceră și fermă și fără un efort personal susținut în direcția atingerii înțelepciunii duhovnicești, nimic miraculos nu se va întâmpla. Acesta este un proces complex de cunoaștere ce presupune un studiu individual aprofundat al Sfintei Scripturi, existența unui canon propriu de rugăciune zilnică, este necesară o atitudine plină de evlavie, de compasiune, de milostivire față de aproapele, un comportament creștin moral adecvat, o trăire practică autentică a învățăturilor creștine, un mod de viață de a gândi și acționa în spirit hristic.

Pe de altă parte, înțelepciunea duhovnicească este esența adevărului-unic, al principiului-unic, al tuturor lucrurilor, care este Dumnezeu și nu se obține la absolvirea unui curs, oricât de inteligent ar fi acesta. Nu. Înțelepciunea divină ca și desăvârșirea duhovnicească se primește ca un dar divin, dar numai acea persoană care este drept în fața lui Dumnezeu. Și acest lucru nu este la îndemâna oricui, îți trebuie o chemare specială. De pildă, Moise a primit această chemare la vârsta de 40 de ani.

Apoi, din întâlnirea mea cu maica Teodora, pustnica Giumalăului am înțeles că esența credinței creștine ortodoxe este înțelepciunea practică în rugăciune, post, în duh și adevăr. O credință creștină care se rezumă doar la partea teoretică și de „spectacol”, care hrănește doar cultura intelectuală este într-adevăr ceva frumos, care transmite mult umanism. Dar nu obținem mai mult, decât ceea ce ne poate oferi un curent filozofic de orice natură și din orice direcție ar veni acesta. Acest demers îți poate aduce inteligență, multe informații, dar te va canaliza pe direcția unei înțelepciuni sterpe. Chiar regretatul Părinte profesor universitar doctor Dumitru Stăniloae spunea o vorbă gravă, dar care din păcate are o viziune realistă asupra lucrurilor și anume că Biserica are în slujire preoți atei.

Așadar, cu încredere deplină în Dumnezeu, cu credință puternică, cu voință și motivație intrinsecă, să facem primii pași spre înțelepciunea divină, pentru ca la final, Iisus Hristos să ne spună: „Nu Eu ți-am dat înțelepciunea, ci credința ta, determinarea ta și osteneala ta te-au desăvârșit”.

Doamne, ajută!