ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Suveranul Pontif și-a exprimat dorința ca, începând cu anul 2025, toți creștinii să sărbătorească Paștele împreună permanent.

Papa Francisc dorește ca aniversarea a 1700 de ani de la Sinodul Ecumenic de la Niceea să fie un pas către reunificarea creștinătății.

El și-a manifestat pentru prima dată intenția ca toți creștinii să înceapă să sărbătorească Paștele în aceeași zi, relatează agenția Kath Press.

În 2025, când se împlinesc 1700 de ani de când a avut loc primul Sinod Ecumenic la Niceea, convocat de Sfântul Împărat Constantin cel Mare, Paștele cade în aceeași zi pentru toți creștinii.

Într-un mesaj adresat joi reprezentanților Comisiei Teologice Internaționale a Vaticanului, Suveranul Pontif a afirmat:

„Ce minunat ar fi dacă aceasta ar marca începutul concret al unei sărbătoriri comune permanente a Paștelui!”

Papa Francisc nu a intrat în detalii cum ar trebui să fie calculată din 2025 încolo data Învierii Domnului, pentru a împăca dezbinarea produsă de „Chestiunea Calendarului”.

Amintim că, anul acesta, la începutul Săptămânii Patimilor pentru ortodocși, Adrian Papahagi a propus ca Biserica Ortodoxă Română să înceapă să sărbătorească Paștele împreună cu catolicii și cu protestanții, producând o uriașă tulburare.

Imediat, câțiva teologi și chiar doi ierarhi ai BOR au sărit să sprijine ideea.

Deși printre entuziaștii susținători s-a aflat și purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Sfântul Sinod a refuzat să ia în discuție propunerea lui Papahagi.

Cu toate acestea, Tăvălugul Ecumenismului nivelator își vede mai departe de agenda sa.

 În noiembrie 2022, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu își manifesta sprijinul pentru o sărbătorire comună a Paștelui de către ortodocși și catolici și dezvăluia că între Constantinopol și Roma sunt discuții pentru stabilirea unei date comune a sărbătoririi comune a Paștelui.

Războiul din Ucraina este și el folosit ca armă pentru ruperea Unității Ortodoxe și apropierea de Catolicism.

Pe 30 septembrie 2023, Papa Francisc, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, Arhiepiscopul anglican de Canterbury precum și reprezentanți ai altor confesiuni creștine au participat la o mare rugăciune ecumenică în Piața Sfântul Petru de la Vatican.

Și exemplele ar putea continua...

Interesant este însă că, în tot acest elan ecumenic hei-rupist, în care „Spiritul de la Niceea” este invocat ca o mantră, Catolicii nu dau nici un semn că ar fi dispuși să revină la Originile pe care le exaltă, dar de care s-au rupt acum o mie de ani.

Mai mult, mișcarea pare să fie în sens invers: Ortodoxia este cea trasă spre Occident, spre secularizare și spre aberațiile progresiste în ceea ce ar putea fi numit un nou „Aggiornamento” dacă nu ar semăna cu o Revoluție Marxistă.