ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Hristos a înviat!

Învierea Mântuitorului Hristos reprezintă Sărbătoarea Sărbătorilor, Luceafărul Praznicelor și Bucuria dătătoare de Lumina sălășluită în Biserica vie a inimii fiecărui credincios. După ce, în urmă cu un an, pentru prima dată în istoria Ortodoxiei românești drept-măritorii creștini nu s-au putut saluta cu Sfintele Cuvinte aducătoare de veșnicie: „Hristos a înviat!/  Adevărat a înviat!”, în interiorul sau în apropierea bisericilor, iată că în acest an am trăit imensa mulțumire observând setea de lumină  a creștinilor ortodocși prezenți în număr mare și având cea mai civilizată conduită cu putință la biserică în noaptea prefăcută în zi a Învierii Domnului.

Este cert faptul că apropierea oamenilor de biserică îi deranjează pe promotorii secularismului, pe purtătorii de cuvânt al neomarxismului și pe talibanii ateismului în stare să facă orice pentru a-i aduce pe oameni la stadiul de sclavi ai industriei consumismului, binecunoscut fiind faptul că astfel de oameni pot fi manipulați și  induși în eroare foarte ușor. De aceea așa-ziși analiști compleți, pricepuți la sport, politică, muzică, artă, cinematografie dau acum lecții și în ceea ce privește înțelegerea Adevărului Scripturistic și a temeiurilor biblice icontestabile pe care este așezată Sfânta noastră Biserică Ortodoxă.

Se știe că Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost și este un susținător consecvent al Adevărului incontenstabil care reliefează faptul că binecredincioșii nu trebuie opriți niciodată de la exercitarea dreptului constituțional, dar care înainte de orice este izvorât din cer și anume, dreptul de a participa la slujbele bisericii. Arhiepiscopul nostru a fost, este și va fi vocea demnă care a atras atenția asupra faptului că nicio boală și nicio afecțiune nu poate să pună Lumina sub obroc pentru că Lumina vindecării venită de la Împăratul iubirii, de la Însuși Mântuitorul Hristos tămăduiește orice neputință. Atitudinea Arhiepiscopului care păstorește credincioșii aflați în Eparhia celor mai Sfinte ținuturi de la noi, pentru că pe aici au trecut Sfântul Apostol Andrei și Sfântul Apostol Filip, o astfel de atitudine îi deranjează în mod vizibil pe cei care își propun destructurarea credinței și împingerea oamenilor către o latură periferică de viețuire care să-l excludă pe Dumnezeu sau să cuprindă cel mult un așa-numit  dumnezeu „new age”, care nu presupune nici rugăciune, nici post, nici prezența la biserică, identificându-se cu un dumnezeu al comodității după bunul plac, al lenevirii și minciunii în care se zbat susținătorii unor astfel de idei.

Manifestând o deschidere totală față de dilemele, nelămuririle, interogațiile sau întrebările oamenilor, Arhiepiscopul Tomisului răspunde într-o emisiune, special dedicată pentru aceasta, săptămânal celor care i se adresează, dar și ori de câte ori are ocazia sau este solicitat. Evident că și această apropiere de oameni nu convine multora dintre seculariști, obișnuiți să propună și să ia decizii din spatele ușilor bine capitonate, unde regulile fixate pentru întreaga națiune nu se respectă și există standarde independente de raportare la diversele aspecte. Așa cum este firesc, răspunzând oricărei întrebări care i se adresează, Înaltpreasfințitul Teodosie a vorbit în cea mai profundă manieră despre Adevărul Scripturistic și despre ceea ce spune Cartea Facerii referitor la ispitirea protopărinților, la căderea omului în păcat , dar și la recrearea omului prin jertfa de pe cruce și Învierea Mântuitorului Hristos. Afirmații făcute de Însuși Dumnezeu regăsite în Sfânta Scriptură, care vorbesc atât despre consecințele păcatului originar cu privire la nașterea pruncilor cu jertfă, cât și cu privire la osteneala cu care oamenii trebuie să își câștige existența după căderea în păcatul neascultării, sunt interpretate în societatea globalizată de astăzi de cei care vor să schimbe Adevărul de Credință după bunul lor plac în cea mai tendențioasă și provocatoare manieră. Ceea ce nu știu însă sau nu își propun să cunoască artizanii atacurilor împotriva Ierarhului care vorbește cu deplin temei scripturistic este faptul că nu vor avea nicio reușită în războiul declanșat împotriva Adevărului revelat de Dumnezeu în Sfânta Scriptură.

Atunci când acuzi un Ierarh de discriminare pentru că se referă la Adevărul regăsit în Sfânta Scriptură există trei posibilități pe care le putem identifica: ori este o incompetență crasă și o totală neînțelegere  a ceea ce se comentează, lucru oricum extrem de josnic pentru unul care se exprimă în totală necunoștință de cauză, ori este răutate dusă la apogeu sau în egală măsură se produce o îmbinare nefericită între cele două. Oricum varianta atitudinii răuvoitoare este cea mai plauzibilă pentru că din momentul în care Arhiepiscopul Tomisului a vorbit atât de frumos despre Taina Tainelor, despre Sfânta Împărtășanie și a susținut că bisericile trebuie să rămână deschise indiferent de contextul prin care trecem, sarabanda atacurilor asupra sa a cunoscut o amploare fără precedent. După ce și de-a lungul timpului au bătut numeroase vânturi potrivnice care l-au purtat pe Înaltpreasfințitul Teodosie prin instanțele de judecată ale acestei lumi, dovedindu-se într-un final nevinovăția sa, iată că acum specialiștii în dezinformare, actorii manipulării își găsesc noi preocupări invocând false abordări, denaturând realitatea cu scopul atacării unui Arhiereu care face totul din vocație.

În Sfânta Biserică Ortodoxă femeia are o zi specială care îi este dedicată, și anume Duminica Femeilor Mironosițe, iar Maica Domnului este femeia, noua Evă prin care a venit mântuirea în lume și care L-a născut ca Fiu al omului pe Mântuitorul Hristos, acesta fiind Dumnezeu din veci pentru a se repara prin ascultare și smerenie duse la desăvârșire, căderea în păcat generată de căderea în ispită a Evei și apoi a lui Adam.

Așadar, deși păcatul originar a intrat în lume prin curiozitatea femeii, tot printr-o femeie a venit oportunitatea mântuirii sufletelor noastre. Se știe că orice prunc se naște cu păcatul originar al neascultării care se spală prin Sfânta Taină a Botezului, Taina de inițiere și Poarta de intrare în Drept Măritoarea noastră Biserică. Se dovedește în zilele noastre că atacurile împotriva Tainelor Bisericii sunt biruite de Adevăr și, în acest sens, rezultatele expertizei medico-legale efectuată la Suceava au arătat că Dumnezeu a hotărât să cheme sufletul pruncului botezat în Lumină ca urmare a unei alte afecțiuni, fără nicio legătură cu săvârșirea Sfintei Taine a Botezului.

Ne întrebăm cum rămâne cu insultele și calomniile și cu petițiile agresive împotriva săvârșirii Botezului Creștin Ortodox valid prin întreită afundare: în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Sigur că nicio Taină a bisericii nu poate fi modificată în niciun fel pentru că are temei scripturistic și canonic deplin.

Revenind la Arhiepiscopul Tomisului, mă simt obligat sufletește să subliniez că un Părinte care manifestă atâta dragoste, afecțiune și empatie în planul înțelegerii problemelor cu care se confruntă față de femeile care lucrează în cadrul personalului Arhiepiscopiei, față de maicile din mănăstiri, față de cadrele didactice de la Facultatea de Teologie și de la seminarul Teologic, de altfel profesoare extrem de bine pregătite, este un reper și un model de manifestare în ceea ce privește grija și ocrotirea pe care le revarsă din plin asupra femeilor de diverse categorii cu care intră în legătură în diverse conjuncturi. Trebuie să precizez că multe dintre credincioasele pe care le-am întâlnit mi-au vorbit despre disponibilitatea Ierarhului nostru de a le asculta și a le ajuta atunci când întâmpină diverse probleme.

Prin urmare aceste noi atacuri furibunde fac parte dintr-o campanie concertată dusă împotriva Bisericii și a Ierarhilor ei, care se manifestă în Duhul Adevărului, dar tatăl minciunii, mai exact cel viclean, nu va putea izbândi în lupta cu Biserica lui Hristos pentru că însuși Mântuitorului spune că porțile Iadului nu vor birui Biserica Sa.

Unul dintre cei mai consecvenți, revoltați împotriva Bisericii este fără îndoială Cristian Tudor Popescu, cel care acum ceva timp avea o altă poziție referitoare la Biserică, acesta fiind un aspect probat  de-a lungul vremii și este firesc să ne întrebăm când a avut dreptate. Totodată, să nu uităm că în calitate de redactor șef adjunct al ziarului Adevărul, imediat după revoluție „analistul complet” patrona, fiind responsabil  de politica editorială, articole defăimătoare la adresa  Majestății Sale Regele Mihai, iar mai târziu considera că Gigă Hagi, căpitanul Echipei Naționale a României, care ne-a adus atâtea bucurii, are „intrări ucigașe” pe terenul de fotbal. Nu cu mult timp în urmă, cel care își spune gazetar, i-a considerat pe credincioșii ortodocși „vite păstorite de mai marii lor”. În plus, referirile defăimătoare la adresa femeii reprezintă încă o dovadă a faptului că actualele poziții pe care le exprimă sunt marcate de fățărnicie. Acestea sunt abordările cuiva care se consideră lider absolut de opinie.

În concluzie, trebuie subliniat faptul că în Sfânta Biserică Ortodoxă, Maica Domnului este prototipul feminității, al delicateții și rafinamentului, și fiecare femeie este socotită mărgăritarul care se mântuiește prin naștere de prunci și care împodobește atât de frumos prin prezența sa Casa lui Dumnezeu. 

Tuturor urmăritorilor acestui canal de comunicare extrem de util și benefic pentru vremurile în care trăim le urez din inima ca Lumina Învierii să fie cea mai strălucitoare icoană sălășluită în mintea și sufletul fiecăruia dintre ei.

HRISTOS A ÎNVIAT!

 

Ieromonah Dr. Sofian Costea, slujitor în Arhiepiscopia Tomisului