ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


1. Suntem în război cu Rusia drept urmare a parteneriatului strategic cu Statele Unite. Nu știm dacă poporul vrea pace sau război pentru simplul fapt că nu a fost consultat. Parlamentul a devenit o anexă a președintelui Iohannis, care execută întocmai directivele de la Cotroceni venite pe filieră americană.

2. Nu există un singur vinovat pentru dezastrul din Ucraina. Extinderea NATO către granițele Rusiei (sub falsul pretext de asigurare a unui cordon defensiv) și eșecul diplomației în ultimii 30 de ani de ofensivă a Pentagonului au condus la ceea ce vedem astăzi: sute de mii de oameni uciși sau răniți, milioane strămutați. Distrugerile economice și de mediu sunt imposibil de calculat.

3. Mass-media MSM și politicienii aflați la putere susțin în mod evident fals că mai mult armament și mai multă muniție din partea occidentului vor conduce la scurtarea războiului. Și la victoria regimului Zelensky. În realitate, escaladările de acest tip povoacă și mai mulți morți, și mai multe distrugeri.

4. Există un pericol iminent ca lucrurile să scape de sub control, pe măsură aliații occidentali, inclusiv România, își sporesc sprijinul pentru Ucraina și livrează armament din ce în ce mai sofisticat (avioane, tancuri, rachete cu rază lungă, muniție cu uraniu sărăcit ș.a.m.d.).

5. În urmă cu 60 de ani, președintele John F. Kennedy spunea, pe bună dreptate: ”Mai presus de toate, în timp ce ne apărăm propriile interese vitale, puterile nucleare trebuie să evite acele confruntări care aduc un adversar în situația de a alege între o retragere umilitoare sau un război nuclear. Adoptarea unui astfel de curs în era nucleară ar fi doar o dovadă a falimentului politicii noastre – sau a unei dorințe colective de condamnare la moarte a lumii.”

6. Dacă pentru Statele Unite ar fi intolerabilă prezența unor baze militare rusești în Mexic, Cuba sau Canada, de ce Rusia ar trebui să accepte baze militare americane în Ucraina?

7. Alegația că Rusia reprezintă un pericol de securitate pentru Europa este complet falsă, bazată doar pe presupunerea ridicolă că imediat după Ucraina vor fi atacate și alte țări (ca de pildă, România). Teoria are drept scop crearea unui ”front indestructibil” în lupta cu dușmanul comun și vânzarea de armament aliaților europeni. Afacerea este una uriașă, incomparabilă cu cea din pandemie.

8. Încercarea de a sensibiliza opinia publică din România cu privire la necesitatea de a continua războiul în orice condiții face trimitere la interesul național legat de Republica Moldova. În mod cinic, ni se spune că ”avem o șansă unică” și trebuie să profităm de conjunctura favorabilă. Ce uită să precizeze politicienii noștri este că Moldova oricum era înscrisă pe traseul european, drept rezultat al voinței populației la ultimele alegeri.

9. Milioane de români așteaptă primele semne ale începerii unor negocieri. Vor pace, nu război. Vor să ajutăm Ucraina din punct de vedere umanitar, nu militar. Exemplul Ungariei este sugestiv și ar trebui urmat de regimul de la București, dacă am avea niște politicieni responsabili. Un referendum ar fi singurul în măsură să le arate cât de mult greșesc.
………………………..
Notă: Scrisoarea este una pur simbolică. Ea ar putea fi semnată, la fel de simbolic, de oricine se regăsește în ideile exprimate mai sus.