ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pentru prima data de la inceputul razboiului, armata americana a trimis militari pe teritoriul Ucrainei. Nu a fost precizat numarul soldatilor aflati sub comanda generalului de brigada Garrick Harmon.

Oficial, rolul lor este de "inspectori" pentru supravegherea transporturilor de arme americane, pentru a pazi echipamentul mai special si pentru a se asigura ca livrarile nu ajung pe piata neagra, scrie NBC.

Nu se stie ce s-ar intampla daca unul din acesti soldati americani ar fi tinta unui schimb de focuri in timpul misiunii sau daca militarii rusi ar ataca munitiile pe care le insotesc.

De la inceputul razboiului, America a suplimentat prezenta militara in Europa la 100.000, de la 80.000, distribuiti in mai multe tari, intre care o baza permanenta in Polonia si una prin rotatie in România.

Pentru America, razboiul din Vietnam a inceput ca implicare in razboiul francezilor in Indochina. In 1950, presedintele Truman (cel care ordonase detonarea celor doua bombe nucleare in orasele japoneze) a autorizat trimiterea de soldati americani in Vietnam, sa supravegheze armele in valoare de 10 milioane de dolari livrate francezilor. Truman a subliniat ca trupele nu au misiune de lupta, ci de inspectie. Anul urmator, a suplimentat livrarile la 150 milioane.

In 1954, inspectorii americani in Vietnam au primele victime in conflict, in timpul unei livrari. In 1955, presedintele Eisenhower trimite un contingent de militari, care sa antreneze armata anticomunista a Vietnamului de Nord. In 1956, armata Frantei s-a retras din Vietnam.

In 1961, presedintele Kennedy trimite 400 de trupe speciale in Vietnam sa antreneze armata din Vietnamul de Sud. In 1963, soldatii americani aflati in Vietnam ajunsesera la 16.000, inainte de asasinarea lui Kennedy.

In 1965 incepe campania de bombardamente si ulterior vin primele trupe americane de lupta in Vietnam. Presedintele Johnson urca prezenta militara in Vientam la 50 si apoi 125 de mii.

In 1969 se atinge varful prezentei militare in Vietnam, la 543.000 de soldati. In acelasi an, Nixon anunta retragerea primilor 25.000. Ultimele trupe americane de lupta au plecat din Vietnam in 1973.

Peste 58.000 de militari americani au murit in razboiul din Vietnam, dintr-un total estimat intre 1 si 3,5 milioane de victime, preponderent civili, pentru toate partile implicate.

Confirmarea oficială a prezenței militarilor SUA în Ucraina a fost făcută în urmă cu două zile de Secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă al Forțelor Aeriene Pat Ryder: