ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În ultima zi în care se mai puteau depune statutar candidaturi la președinția PNL a explodat bomba „Cîțu penal”. Un judecător din statul american Iowa l-a condamnat în urmă cu 20 de ani pe actualul prim-ministru al României la două zile de pușcărie și plata unei amenzi pentru că și-a condus mașina într-o stare euforică (alcool, droguri sau amândouă ?). 

Contravenție ? Nu, fapta e penală. Și deci, și prim-ministrul român în funcție e un penal. Lovitura taberei Orban din PNL aplicată taberei Cîțu, dată câștigătoare în actuala cursă pentru șefia partidului, pare imparabilă. Cariera politică a lui Florin Cîțu e, oricum, grav compromisă. Pentru că a mințit, a ascuns fapta de acum 20 de ani.

Dar Florin Cîțu nu va cădea singur. Cine a pus în circulație documentul condamnării lui Cîțu ? Documentul american original a apărut prima dată pe Flux24 (aparent legat de Andrei Bădin). După informațiile (din interiorul PNL ?) ale lui Dan Andronic și ale Evenimentului zilei, cel care a furnizat catastrofalul document este Ionel Dancă, șeful de cabinet al fostului prim-ministru Ludovic Orban. Florin Cîțu confirmă (deși nu mai era nevoie !) autenticitatea documentului, dar se miră : „Este interesant că în patru tururi de scrutin nu a apărut această informație, apare acum în competiția internă din PNL.” Deci și Florin Cîțu a ascuns, vinovat, această informație în patru rânduri. Dar lui, condamnatului penal, asta nu i se mai pare interesant.

Lovitura încasată de Cîțu ar veni, după toate aparențele, direct de la contracandidatul său, fostul prim-ministru Ludovic Orban. Duhul lui Caragiale plutește peste PNL. Documentul, primit foarte probabil de la SRI la cabinetul prim-ministrului Ludovic Orban atunci când Florin Cîțu a fost numit ministru de Finanțe, a fost păstrat cu grijă și, când s-a ivit nevoia presantă, „pac ! La „Războiul” (adică, azi, la Flux24). Comedia din luna august se dezvoltă neașteptat. Apare și tatăl lui Florin Cîțu, Vasile Cîțu, care îi califică pe adversarii odraslei sale drept „penibili”. Fiul său se pregătea să devină triumfal președintele PNL, să rămână prim-ministru până în 2024 și, în sfârșit, să fie ales președinte al României. Vise sfărâmate ! Dacă Florin Cîțu nu va mai fi prim-ministru al României, nici președinte al PNL, nu e exclus ca tatăl său, Vasile Cîțu, să fie chemat de organe să dea niște explicații în legătură cu vreo 70 ha de pădure din Vâlcea.

Dar să revenim la chestiune. Cine ar fi trebuit să mai aibă cunoștință de „teribilul” document american din statul Iowa ? Cel puțin trei persoane suspuse, cel mai suspuse : Eduard Hellvig, directorul SRI, Ludovic Orban, fost prim-ministru (și Ionel Dancă, șeful său de cabinet ?) și Klaus Iohannis, președintele României. Atunci când fostul prim-ministru Ludovic Orban l-a numit pe Florin Cîțu ministru de Finanțe (4 noiembrie 2019), SRI (Eduard Hellvig) ar fi trebuit să-i informeze pe președinte și pe primul-ministru despre delicata problemă a condamnării lui Florin Cîțu din SUA în urmă cu 20 de ani. Și e aproape cert că SRI a făcut-o. Dacă nu a făcut-o, SRI are, la rândul lui, niște probleme. Pentru că, iată, documentul există în România și a aterizat pe site-ul Flux24. 

Scandalul îl depășește pe carieristul de succes Florin Cîțu (împreună cu proptelele sale interne și externe). Avem de-a face cu un veritabil scandal de stat. Lucrurile nu se pot opri la demisia, inevitabilă, a lui Florin Cîțu. Ancheta trebuie dusă mai departe. Întrebarea e de ce au tăcut Ludovic Orban, prim-ministru, și Klaus Iohannis în legătură cu condamnarea lui Florin Cîțu din SUA. În fapt, președintele și fostul prim-ministru au încălcat legea (Legea 90/2001 și Codul administrativ art. 17), ca să nu mai vorbim de propriile lor declarații politice bombastice.